Oranje tevreden maar waakzaam na eerste twee dagen op het WK


Oranje Dames WK Peking

Na twee speelrondes staan er zes punten op de teller van de Nederlandse dames op het WK in Peking. Na Zuid-Korea moest ook Kazachstan er aan geloven, waardoor de Oranje leeuwinnen samen met China en het verrassende Polen de 100% score kunnen overleggen. Vandaag is de rustdag voor de dames en dus een mooi moment om bij te praten met Glynis Barton en Emily Even.

EIGEN SPEL

Hoewel het na de eerste twee dagen natuurlijk makkelijk is om de polonaise op te starten, kennen we de kritische houding ten aanzien van de eigen performance van beide dames. Vaak moet het beter, maar Barton is tevreden tot nu toe. “Ik speel echt een lekker WK en zit goed in mijn vel. Ik voel me echt topfit en dat is hier wel nodig ook trouwens. Het is een zwaar toernooi, waarbij we niets zomaar in de schoot geworpen krijgen.” Ook Even, spelend in Canada, kijkt met een goed gevoel terug op de eerste wedstrijden. “Het ging redelijk goed. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbeteringen, maar ik ben zeker tevreden met hoe het tot nu toe gaat.”

Emily Even
Emily Even (Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off)

SPECIAAL

De 24-jarige Even heeft al aardig wat gezien van de wereld, maar is altijd weer blij als ze met Oranje op pad gaat. “Elk jaar opnieuw is het weer speciaal om erbij te kunnen zijn. Het team is ook echt een Oranje familie. Ik werk er elk jaar naartoe en kijk er ook altijd naar uit als het weer zover is.” zegt de verdedigster die eind januari neerstreek in Amsterdam en daar getraind heeft.

Glynis Barton
Glynis Barton (Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off)

Aanvalster Barton is met haar 32 jaar de routinier van de ploeg en is bezig aan haar vijftiende WK. Ondanks dat er dus al aardig wat duels op de teller staan van de Limburgse, is ze elke keer weer ontzettend trots om deel uit te maken van het team. “Als je kijkt waar we in 2005 stonden en waar we nu staan, is dat echt een wereld van verschil. Ik ben heel trots dat we deze groei gemaakt hebben. Ondanks ‘mijn leeftijd’, ben ik nog steeds één van de snelsten van het team en leer ik ieder seizoen nog bij. Het is fantastisch om een WK te spelen, hier heb je immers het hele jaar voor getraind.”

DOORSTROOM

Die groei van het dames ijshockey heeft de laatste jaren extra gestalte gekregen, door het opzetten van een U18 dames ploeg. Van de juniorenploeg die in Mexico goud won, zijn maar liefst acht speelsters mee naar China. Dat is goed voor het ‘grote Oranje’ menen beide speelsters. “Dat is een hele belangrijke stap om jonge speelsters alvast voor te bereiden op het grote Oranje. De internationale ervaring die ze nu kunnen op doen op jonge leeftijd is top. Spelen in een nationaal team is compleet anders dan in een clubteam.” zegt Barton. Ook Even is enthousiast over het opzetten van de U18 meiden. “Dat is echt super! U18 betekent ontwikkeling en doorgroei van de jeugd, iets dat we nodig hebben.”

U18 dames Mexico IJshockey Face-Off
De U18 ploeg die goud veroverde in Mexico (Foto: Ed Versteeve, Face-Off)

CHINA

Dinsdag om 10:30 uur staat het belangrijkste duel tot dusver op het programma voor Oranje. De ploeg neemt het dan op tegen gastland en koploper China. Het verschil op doelsaldo is op dit moment één treffer in het voordeel van de Aziaten. Nederland trof China vijf maal op een WK, won drie keer, maar de laatste keer in Italië ging het met 1-3 onderuit. Een listige ploeg volgens Even. “China wordt een zware tegenstander; ze hebben het hele jaar samen getraind en alles staat in het teken van de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2022. We weten dat ze hard gaan komen, dat ze behendig en sterk gaan zijn. Het is natuurlijk in eigen land voor hen, dus de hal gaat ook vol zitten met hun fans. We hadden op voorhand China en Korea bovenin verwacht, die laatste stelt echt wel teleur dit toernooi.”

China Dames
De Chinese dames in de voorbereiding (Foto: IIHF)

Ook Barton verwacht een zware pot, maar ziet ook kansen. “We hebben al een aantal keer tegen hen gespeeld. Ik heb er steeds een goed gevoel aan over gehouden. Ze hebben grotere speelsters en kunnen normaal wel tegen een stootje, dus dat is altijd fijn om tegen te spelen. Ze zullen topfit zijn met het oog op de komende Olympische Spelen. Maar op een WK kan alles gebeuren, want alle kaarten liggen open. Wij gaan gewoon ons spel spelen. Wedstrijd voor wedstrijd en dan zien wat er gebeurt.”

HANDHAVING IS EEN FEIT

Het belangrijkste ‘doel’ voor de buitenstaander is inmiddels bereikt. Oranje zal ook volgend seizoen in IB spelen. Toch was handhaving niet het doel, de speelsters geloofden voor aanvang van het toernooi heilig in veel meer dan ‘alleen maar’ erin blijven. “Handhaving was voor mij geen doelstelling. We hebben jaren lang in deze poule gespeeld en ook twee maal zilver behaald. Alles is mogelijk. Het blijft een WK, spannend tot de laatste game gespeeld is.” zegt de Limburgse Barton. Waar de sterke start dan toe moet leiden durft Emily Even niet te voorspellen. “We gaan het gewoon wedstrijd voor wedstrijd zien. Focussen op elke shift. One shift at a time.”

Oranje Dames WK Peking

Bij winst tegen de Chinezen doet Oranje prima zaken op de ranglijst. Het neemt dan een voorschot op (in ieder geval) een medaille, in de wetenschap dat Letland en Polen de laatste twee tegenstanders zijn. Om 10:30 uur zal de puck drop zijn in het Shougang Ice Center in Beijing.

# Team GP W L OTW OTL +/- PTS
1 China 2 2 0 0 0 +6 6
2 Nederland 2 2 0 0 0 +5 6
3 Polen 2 2 0 0 0 +3 6
4 Kazachstan 2 0 2 0 0 -4 0
5 Letland 2 0 2 0 0 -4 0
6 Zuid-Korea 2 0 2 0 0 -6 0
Previous Nashville Predators grijpt titel in Central na zinderende slotweek
Next Cold Play Lady Sharks winnen Duitse "Zweite Liga Nord" Beker