China net te sterk, Nederland vierde


D-Day, zo kunnen we de laatste dag wel noemen van het IIHF Wereldkampioenschap 1A voor Nederland. In 2016 startte het geloof dat dit wel eens een goede generatie zou zijn die het Nederlandse dameshockey naar een hoger plan kon tillen. Coach was toen Joep Franke en ondanks de degradatie in 2016 ging het daarna alleen maar omhoog. 2017 tweede achter Korea wat met Amerikaanse import dames i.v.m. de Olympische spelen in Seoul speelden. 2018 kampioen in 2B, promotie naar 1B. 2019 back to back wereldkampioen en promotie naar 1A. En daar blijft Oranje na de kleine nederlaag tegen in de laatste wedstrijd tegen gastland China.

LEES OOK: Nederland wint ruim van Noorwegen mede dankzij sterke powerplay

Nederland – China 1-2

De eerste periode ging het tot aan de eerste tien minuten gelijk op. Zelfs in de elfde minuut met een dame minder was er niet een groot verschil te merken maar gaan de naar het eind van de periode werden de Chinese dames iets sterker. Drie minuten voor het einde sloeg dan toch China toe. Xin Fang leek achter de goal door te draaien voor een wrap around, maar ze legde de puck met een backhander op de inkomende Minghui Kong en die kon de puck in het doel schuiven. De schotenverhouding was na de eerste twintig minuten dertien om acht in het Chinese voordeel.

De tweede periode hadden de Chinezen vanaf puckdrop het overwicht. Tot aan de powerplay acht minuten in de periode was de schotenverhouding acht om een in het voordeel van China. Maar na de straf voor Yingying Guan voor tripping was het binnen veertien seconden 1-1. Aimee Seppenwolde kon de rebound na het schot van Bieke van Nes binnen schuiven. De assist op Bieke kwam vanachter de goal van Savine Wielenga. Vijf minuten na de gelijkmaker kreeg Nederland weer een kans op de powerplay maar helaas kon met het twee minuten overwicht niet omzetten in de tweede goal. Met nog een dikke twee minuten te gaan mocht de Chinese Baiwei Yu naar de ‘Sin Bin’ voor interference. Ook deze twee minuten met een dame meer kon helaas niet omgezet worden in een voorsprong ondanks meerdere mogelijkheden. In de absolute slotfase kreeg Nederland nog een aantal flinke kansen maar de Chinese goalie Tiya Chen werkte niet mee. Uiteindelijk was de schotenverhouding dertien om dertien in de tweede periode.

tekst gaat verder onder de video

De beste tien landen of gewoon blijven in 1A voor Nederland?

Nederland begon prima en kreeg al snel een powerplay mee. Maar de Chinese goalie werkte weer niet mee. Na vier minuten kon China uitbreken en kon Ni Lin de vrijstaande Tiya Chen vinden en die wist de puck in de verre hoek te schuiven. Nog vijftien minuten om geschiedenis te schrijven of gewoon trots te zijn op een prima toernooi. Met nog een dikke vijf minuten te gaan kreeg Nederland wederom een powerplay. Maar de Chinese penalty kill stond in deze wedstrijd prima te killen. Met de goalie Eline Gabriele van het ijs lukte het ook niet in de laatste minuut. Toch met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. Trots want vele dachten zeker na de 6-1 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Denemarken en ook zelfs voor het toernooi met de vele ontbrekende speelsters. Handhaven zou al een wereldprestatie zijn. En tot de laatste seconde deden de meiden mee voor promotie naar de A divisie. Het zure is wel je verslaat Oostenrijk maar die worden toch derde. Een medaille was zeker verdiend.

Previous Nederland wint ruim van Noorwegen mede dankzij sterke powerplay
Next Book review: Rising from the deep, the Seattle Kraken