Nederland wint ruim van Noorwegen mede dankzij sterke powerplay


Dag vier van het IIHF wereldkampioenschap. Na twee overwinningen uit drie wedstrijden doet Nederland gewoon mee in de strijd om promotie en de medailles. Naar beneden kijken hoeft niet meer want Slowakije kan nog op zes punten komen maar Oranje heeft dan het voordeel van het onderlinge resultaat.

LEES OOK: Sterk Nederland verslaat Oostenrijk

Nederland – Noorwegen 6-3

De eerste periode was Nederland heer en meester, maar toch was het na twintig minuten maar 1-1. Nederland had vele kansen (vijftien schoten op het Noorse doel) maar alleen Bobbi Strople wist het net te vinden. En dan ook nog door een klein gaatje tussen de paal en de Noorse goalie Kaja Ekle op de powerplay. Strople maakte met een strak schot de 1-1.

tekst gaat verder onder de YouTube video

De 0-1 was al in de derde minuut gevallen nadat Nederland de puck na een schot van Emilie Kruse Johansen niet wegkreeg bij het doel waardoor een losse puck van dichtbij kon worden binnegewerkt door de Noorse Millie Sirum.

In de tweede periode was het binnen een dikke minuut, tussen minuut vier en vijf, ineens 3-1 door wederom goals van Millie Sirum. De 2-1 was een afstandsschot op de powerplay en de derde een slap shot wat via de binnenkant van de paal binnen sloeg. Nederland moest even wakker geschut worden want in de eerste vijf minuten was er nog geen schot gelost op het Noorse doel. En Nederland werd wakker. En dat hebben de Noorse dames gemerkt. Wat in een tijdsbestek van drieënhalve minuut halverwege de wedstrijd draaide Oranje het helemaal om.

Das ‘anschlusstor’ kwam van Aimee Seppenwolde. Een duel werd gewonnen door Seppenwolde van de Noorse verdedigster Silje Kongstorp aan de rand van de rechter face-off cirkel en via het lichaam van de Noorse goalie viel de 2-3 binnen.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Nog geen twee minuten later lag ook de gelijkmaker in het Noorse net. Kayleigh Hamers deed even een rondje van de zaak achter het doel langs en schoot hoog waar alleen een gaatje was tussen de helm van de Noorse goalie en de winkelhaak. Maar de puck ging er via dat gaatje in.

tekst gaat verder onder de YouTube video

En het was nog niet gedaan in de tweede periode

Met nog zeven minuten te gaan scoorde Hilde Huisman de derde powerplaygoal uit vijf pogingen. Vanaf de blauwe lijn haalde ze uit en de 4-3 betekende ook het einde van de Noorse goalie Kaja Ekle. Haar vervangster werd Linnea Holterud Olsson.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Nadat alle rookwolken waren opgetrokken bleek Nederland achttien keer op het Noorse doel heeft geschoten. De Noren kwamen tot twaalf schoten op Eline Gabriele.

Noorwegen ging goed van start in de derde periode maar bracht Nederland niet echt aan het wankelen. Bieke van Nes scoorde de 5-3 in minuut 45. In twee pogingen wist zij van dichtbij de puck hoog in het net te lepelen.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Nederland kwam een beetje onder druk door twee straffen voor Bieke van Nes en Savine Wielenga. Maar het laatste woord was voor Bieke van Nes. In de laatste minuut zorgde zij met een empty netter voor de 6-3.

tekst gaat verder onder de YouTube video

En het is nog niet gedaan. Met nog een wedstrijd te gaan voor Nederland staan ze op de tweede plaats met negen punten uit drie wedstrijden. Bij een gunstige uitslag tussen Slowakije en Denemarken vanmiddag. (geen winst na zestig minuten voor Denemarken) en Oostenrijk verliest van China dan kan Nederland gaan denken aan promotie. Mocht dat niet gebeuren zal Nederland nog alles in eigen hand hebben in de laatste wedstrijd tegen de Chinese dames.

 

Previous Sterk Nederland verslaat Oostenrijk
Next China net te sterk, Nederland vierde