Sterk Nederland verslaat Oostenrijk


Dag drie van het IIHF wereldkampioenschap 1A bracht ons Nederland tegen Oostenrijk. Een sterk Nederland wist na zestig minuten wederom de drie punten te pakken net als tegen Slowakije.

LEES OOK: Effectief Nederland verslaat Slowakije, shutout goalie Gabriele

Nederland – Oostenrijk 2-1

Nederland zat maar liefst de helft van de tijd op de strafbank in de eerste periode. Vijf penalties werden er uitgedeeld, maar bij zeker twee penalties konden de wenkbrauwen worden gefronst. De penalty kill in samenwerking met goalie staat prima dit toernooi. Desalniettemin was de beste kans in de eerste twintig minuten een shorthanded uitbraak van Esther de Jong. Terwijl Bieke van Nes met een slashing penalty in de Sin Bin zat. Kon zij alleen op de Oostenrijkse goalie Selma Luggin af. De Jong ging voor de five hole maar de puck werd gestopt. Het was dan ook niet verrassend dat Oostenrijk met tien om twee schoten in de meerderheid was na de eerste periode.

De tweede periode begon met nog een dikke minuut penalty kill voor Nederland. Verdedigster Emily Even voorkwam met een diving stick check een uitbraak van de Oostenrijkse dames. De wedstrijd was meer in balans zonder de vele straffen zoals in de eerste periode. In minuut 28 was er een uitstekende actie van Bieke van Nes in het verdedigingsvak en je zag Savine Wielenga al vertrekken. De pass van van Nes was op maat en Wielenga lukte het in de rebound de goal te scoren. Nadat de eerste poging nog gestopt werd door de Oostenrijkse goalie Selma Luggin.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Met nog vier minuten te gaan in de tweede periode kon Nederland de puck niet uit het verdedigingsvak krijgen. Het leverde de Oostenrijkers dan ook de gelijkmaker op. Charlotte Wittich wist met een one timer van dichtbij dan eindelijk voor de Oostenrijkers de Nederlandse goalie Eline Gabriele te passeren in de korte hoek. 1-1 bij de tweede break was wel een juiste weerspiegeling op het ijs na veertig minuten.

Oops they did it again

In de derde periode was Nederland duidelijk de bovenliggende partij. Vooral in de laatste tien minuten heerste de Nederlandse dames op het ijs. Het spel vond voornamelijk in het Oostenrijkse verdedigingsvak plaats. Met een dame meer op het ijs na een straf voor de Oostenrijkse Anja Trummer wist Nederland dan eindelijk de voorsprong te pakken. Emily Even nam vanaf de blauwe lijn een slap shot wat binnen sloeg als een granaat. De goal ging naar Bieke van Nes aangezien zij de puck nog licht toucheerde.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Met nog vier minuten te gaan na de 2-1 voorsprong ging Oostenrijk ‘alles oder nichts’ spelen. Voor de Oostenrijkers werd het niets voor Nederland daarentegen alles. Mocht later op de dag Denemarken winnen van China hebben we vier teams met zes punten. Dan is ook promotie nog mogelijk.

Previous Effectief Nederland verslaat Slowakije, shutout goalie Gabriele
Next Nederland wint ruim van Noorwegen mede dankzij sterke powerplay