Book review: Rising from the deep, the Seattle Kraken


Omdat de ijsarena’s van de NHL tussen juli en september zijn gesloten voor het publiek, biedt FACE-OFF tijdens de zomerstop alternatieven om die summerbreak door te komen. Deze maand, vier weken voor de start van het nieuwe seizoen, bespreken we een ware ijshockeythriller.

LEES OOK: Documentary review: All or Nothing Toronto Maple Leafs

Rising from the Deep, the Seattle Kraken.

Het boek van vooraanstaand sportjournalist Geoff Baker (o.a. Seattle Times, Toronto Star en Montreal Gazette) toont een kant van het ijshockey die bijna altijd gesloten blijft voor het grote publiek. Hoe bouw je letterlijk en figuurlijk een nieuw team?

tekst gaat verder onder de foto

Macht, drama en competitie

Wat heeft de miljardair die de film Top Gun Maverick produceerde te maken met ijshockey? Waarom worden politici bedreigd en gemanipuleerd om te stemmen voor of tegen ijshockey? Waarom wordt de komst van een ijshockeyteam in Seattle belemmerd door basketbal? Welke investeringen zijn nodig om in de NHL te kunnen spelen? Het zijn allemaal vragen die Baker door zijn uitgebreide onderzoek op een vlot geschreven manier weet te beantwoorden.
Het is dus geen boek over de pure sport op het ijs maar een thrillerachtig boek dat ons de wereld achter de ijsbaan laat zien. Die wereld is boeiend en onthutsend tegelijk. Er is een burgemeester die gechanteerd wordt in naam van #metoo en vervolgens moet kiezen tussen zijn carrière of de toekomst van de Seattle Kraken (een keuze van 800 miljoen dollar!).

tekst gaat verder onder de foto van de hypermoderne klimaatneutrale en volledig elektrische Climatpledge Arena van ruim 800 miljoen dollar

Foto: Climate Pledge Arena

Er zijn investeerders die de stad Seattle in hun greep houden waardoor de vraag rijst wie er nu de baas is in de stad. Is dat het door de bevolking gekozen stadsbestuur of zijn het enkele steenrijke investeerders?

De onderste steen boven

Journalist Baker is jaren bezig geweest om uit te zoeken hoe tussen 2012 en 2021 de Seattle Kraken talloze keren dreigde te verdrinken in het spel om zakelijke en politieke belangen. Uiteindelijk zitten we als lezer midden in de bestuurskamer en maken we de ontknoping mee.
In 2021 is er het happy end waardoor de Seattle Kraken zonder één cent overheidsgeld toch in volle kracht boven water kwam en de ijsvlakte van de NHL kon betreden.

Wil je weten hoe je tot de bouw van een ijshockeyarena komt, hoe je in no-time een NHL-waardig team moet samenstellen en hoe je een team in de markt moet zetten?

Coach Dave Hakstol en general manager Ron Francis stelden het team van de Kraken samen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Seattle Kraken

Wil je weten welke machtige figuren achter de schermen aan de touwtjes trekken en hoe uiteindelijk de echte liefde voor de sport overwint?
Dan is Rising from the Deep, de spannende ontstaansgeschiedenis van de Seattle Kraken, het lezen zeker waard.

Bij Bol.com is de levertijd twee tot drie weken en kost het 22,99 euro als hardcover en 15,71 euro als e-book. Voor KOBOplus abonnees is het als e-book gratis.
Bij amazon.nl is de levertijd twee weken en kost het boek 33,55 euro als hardcover en als Kindle editie 11,22 euro (e-book).
Het boek is in het Engels gepubliceerd. ISBN: 978-163727-62-2

 

Previous China net te sterk, Nederland vierde
Next Anaheim Ducks, toch weer niet allerlaatste met zoveel talent?