Anaheim Ducks, toch weer niet allerlaatste met zoveel talent?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we de nummer laatst van vorig seizoen Anaheim Ducks onder de loep.

LEES OOK: Book review: Rising from the deep, the Seattle Kraken

Terugblik seizoen 2022-2023

Anaheim eindigde laatste in de Pacific divisie en ook laatste in de NHL. Ze behaalden 23 maal winst, 47 keer verlies en twaalf overtime/shootout verlies. Ze hebben veel jong talent zoals Trevor Zegras en Mason MacTavish maar die kunnen de kar nog niet trekken. En bij de goalies had alleen John Gibson de echte ervaring. Backup goalie Anthony Stolarz kwam maar tot negentien wedstrijden. Gibson haalde afgelopen seizoen ook geen goed gemiddelde. Hij speelde 53 wedstrijden en verloor daarvan er 31 en  acht door overtime/shootouts. Gibson had gemiddeld 3.99 goals tegen per wedstrijd en een save percentage van .899.

Het kostte coach Dallas Eakins zijn plek op de bank. Hij is vervangen door Greg Cronin. “We’re trying to make the play-offs” is zijn doelstelling voor het komende seizoen. Van nummer laatst naar een play-off plek. Maak het maar waar dan. Hij heeft als assistent coach de NHL gehaald. Cronin was het bij de Islanders en de Leafs. Na vijf jaar coach bij Colorado Eagles in de American Hockey League mag hij het nu gaan proberen bij de Ducks.

tekst gaat verder onder de foto

Greg Cronin Foto: Instagram Anaheim Ducks

belangrijkste aangetrokken spelers

Alex Killorn, forward

een ervaren aanvaller die 33 jaar is. Kan zowel op links en rechts uit de voeten in de aanval. Heeft al twee Stanley Cup ringen in zijn bezit. Behaald bij de Tampa Bay Lightning. Nog even cashen, in vier jaar 25 miljoen binnenharken? Scoort altijd in de dubbele cijfers qua goals. Is een complete speler die zich staande kan houden met zijn lengte en zijn talent.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Alex Killorn

Radko Gudas, defense

komt over van de Florida Panthers als free agent. Deze eveneens 33 jarige verdediger speelde in de finale van de Stanley Cup met een gebroken enkel. Heeft een drie jarig contract getekend voor twaalf miljoen dollar. Vorig seizoen kwam hij uit op 312 hits en was daarmee tweede in totaal. Hij kwam zes hits tekort om Luke Schenn in te halen. Is de ideale partner voor een offensieve verdediger. Hij blijft wel hangen en zorgt met zijn agressieve stijl dat er spelers zijn die een stukje om schaatsen om hem niet tegen te komen.

Robert Hägg, defense

met de 28-jarige verdediger, die overkomt van Detroit, haalt Anaheim een solide verdediger binnen. Gaat gerust de confrontatie aan en heeft geen moeite om meer dan twintig minuten op het ijs te staan. Offensieve cijfers kan en mag je niet van hem verwachten.

Alex Stalock, goalie

en begin augustus haalde de Ducks goalie Alex Stalock binnen als free agent voor 800.000 USD en een contract voor een jaar. Maar die zal waarschijnlijk ook niet John Gibson in de nek kunnen hijgen qua prestaties.

Ilya Lyubushkin, defense

eind augustus werd er nog even een trade gedaan. Ilya Lyubushkin werd voor een 2025 fourth round pick binnen gehaald. De 29-jarige Russische verdediger komt over van Buffalo Sabres. Het is een fysieke pragmatische verdediger die ook nog eens uitstekend op de penalty kill kan spelen.

belangrijkste vertrokken spelers

John Klingberg, defense

ging aan het slot van vorig seizoen al weg. Terwijl hij was gekomen van Dallas na een uitstekend seizoen. Eerst nog even Minnesota en nu dus naar Toronto. Goede verdediger maar waarom het niet ging in Anaheim? Misschien moest hij te veel de leider zijn in de defensie. Veel jonge jongens.

Kevin Shattenkirk, defense

ging als unrestricted free agent naar Boston. Heeft vooral in het laatste seizoen bij de Ducks een plus/minus van min twintig behaald. En voor z’n ervaren verdediger is dat best erg tegenvallend.

Anthony Stolarz, goalie

is verhuisd naar de Florida Panthers. Speelde maar negentien wedstrijden voor de Ducks. En gezien zijn scores is dat best begrijpelijk. Save percentage .899 en 3.73 goals against average.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Leo Carlsson, forward

gedraft als tweede overall in 2023. De 18-jarige Zweedse aanvaller liet de afgelopen twee seizoenen zien dat hij met de grote jongens in de SHL mee kon komen. Men had verwacht dat als nummer twee Adam Fantilli gekozen zou worden. Maar Anaheim koos voor de polyvalente aanvaller Carlsson. Hij maakte grote indruk op het wereldkampioenschap 2023 waar hij op de eerste lijn speelde met Par Lindholm (Skellefteå AIK) en Lucas Raymond (Detroit Red Wings).

tekst gaat verder onder de YouTube video

Olen Zellweger, defense

Canadese 19-jarige verdediger die als hij mogelijkheden ziet om ten aanval te trekken die kansen ook pakt.

Lukas Dostal, goalie

de doelstelling is om de play-offs te halen in dit nieuwe seizoen. Moet je dan een rookie goalie de kans gaan geven? Vorig seizoen speelde hij negentien wedstrijden in de NHL en haalde daarbij .912 saves percentage en 3.78 goals against average. In de AHL was het iets beter. 34 wedstrijden .912 en 2.97.

proffesional try-out contract

Zack Kassian mag via een proffesional try-out proberen een contract te verdienen. Hij is wel in staat om met zijn vuisten de jonge talenten te beschermen. Had vorig seizoen in Arizona een slecht seizoen. 51 wedstrijden twee goals en een minus achttien.

Is het voldoende om de play-offs te halen?

Ik heb mijn twijfels. De beide goalies zijn gewoonweg niet goed genoeg. Er is veel ervaring in de selectie bijgekomen met Gudas en Killorn, en er is een hoop jeugdig talent, alleen die zijn nog te onervaren. En dat is niet voldoende om de play-offs te gaan halen.

Vermoedelijke lijnen

Adam Henrique – Trevor Zegras – Troy Terry
Alex Killorn – Mason McTavish – Ryan Strome
Frank Vatrano – Isac Lundestorm – Jakob Silfverberg
Max Jones – Benoit-Olivier Groulx – Brett Leason

Cam Fowler – Jamie Drysdale
Radko Gudas – Jackson Lacombe
Robert Hagg – Drew Helleson

John Gibson
Lukas Dostal
Alex Stalock

Previous Book review: Rising from the deep, the Seattle Kraken
Next Trainerswissel vlak voor de start BeNe League bij Leuven