Florida Panthers heeft verdedigend ingeleverd en nu?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Florida Panthers onder de loep.

LEES OOK: Dallas Stars dichtbij maar toch ook weer ver weg

terugblik seizoen 2022-2023

In zijn eerste jaar als coach van de Panthers deed Paul Maurice bijna het onmogelijk geachte namelijk de Stanley Cup winnen. Bijna, want de Vegas Knights bleken in 2023 te sterk tijdens de finale van de Stanley Cup. Met een 42-32-8 en een doelsaldo van plus 17 was het in Florida een keurig seizoen maar niet fantastisch. Florida eindigde vierde in de Atlantic Division met 92 punten. Dat was net één punt boven de Buffalo Sabres en de Florida Panthers behaalden daarmee op de valreep de wild card voor de play-offs. Het was de vierde keer op rij dat de Panthers hun fans in de FLA-Arena op een play-off-serie trakteerden.

Ontembare katten of spinnende poezen?

De Panthers zetten afgelopen jaar hun klauwen in elke tegenstander en lieten niet meer los totdat die opgaven. Zelfs het records brekende team van Boston werd al in ronde één van de play-offs gesloopt door de vechtmachine uit Florida. Onder aanvoering van scherpschutter Matthew Tkachuk bereikten de Panthers uiteindelijk de finale.

tekst gaat verder onder de foto

#19 Matthew Tkachuk Foto Instagram Matthew Tkachuk

Daar bogen ze zwaar vermoeid het hoofd voor de souplesse en de kracht van de ridders uit Las Vegas. Voor komend seizoen is natuurlijk de vraag, worden de Panthers met de aanpassingen in hun selectie in 2024 echt ontembaar?

De belangrijkste aanwinsten:

Oliver Ekman-Larsson, defense

De 31-jarige verdediger komt van de Vancouver Canucks waar zijn achtjarige contract al na vier jaar is afgekocht. Afgelopen jaar speelde hij maar 54 wedstrijden en scoorde 22 punten (twee goals en twintig assists). Hij tekent in Florida voor één seizoen.

Evan Rodrigues, forward

De talentvolle aanvaller maakt deel uit van de toekomst van de Panthers. Ze legden hem voor vier jaar vast. Evan Rodrigues komt van Colorado waar hij afgelopen seizoen in 69 wedstrijden 39 punten scoorde (zestien goals en 23 assists). In de play-offs schonk hij de Avalanche ook nog een goal en vier assists.

Niko Mikkola, defense

Ook Niko Mikkola komt voor de middellange termijn naar het zuiden van Florida. De 27-jarige Finse verdediger tekent voor drie jaar. Vorig jaar speelde hij 51 wedstrijden voor de St. Louis Blues en de New York Rangers. Hij kwam voor beide teams in totaal tot slechts zes punten (een goal en vijf assists). Voor de NYR leverde hij nog twee assists in de play-offs.

tekst gaat verder onder de foto

#77 Niko Mikkola Foto: Instagram Niko Mikkola

Dmitry Kulikov, defense

De 32-jarige verdediger keert terug op het oude nest en tekent voor één jaar. Kulikov speelde van 2006 tot en met 2013 al in Sunshine Florida voor de Panthers. Afgelopen seizoen speelde hij na zijn vertrek bij de Minnesota Wild eerst voor de Ducks uit Anaheim en later voor de Penguins uit Pittsburgh. Dmitry Kulikov scoorde in 67 wedstrijden zestien punten (drie goals en dertien assists).

Kevin Stenlund, forward

De 27-jarige Zweed Kevin Stenlund komt over van Winnipeg Jets Maar of hij meteen een plek in het team krijgt is nog maar de vraag. Hij speelde 54 wedstrijden en had negen punten. Zes goals en drie assists.

Anthony Stolarz, goalie 

Ook de 29-jarige goalie Anthony Stolarz komt over uit Californië en tekent voor één jaar. Vorig jaar noteerde hij een 3.73 goals against en 0.899 save percentage in negentien wedstrijden voor de Anaheim Ducks. Hij zal vooral als derde goalie dienen.

Belangrijkste vertrekkende spelers

Radko Gudas, defense

Deze ruige verdediger was afgelopen seizoen de schrik van elke aanvaller die tegen de Panthers moest spelen. In Boston hebben Pastrnak en de zijnen nog nachtmerries over de duels tijdens de eerste ronde van de play-offs in 2023. Met zijn 312 hits eindigde hij afgelopen seizoen op de tweede plaats in de NHL. Radko Gudas vecht voor elke puck en de Anaheim Ducks kopen die mentaliteit door hem voor twaalf miljoen dollar vast te leggen. Voor dat bedrag zal hij drie jaar lang de defensie van de Ducks versterken. Voor de Panthers noteerde hij afgelopen seizoen zeventien punten in 72 wedstrijden (twee goals en vijftien assists). In de 21 play-off duels noteerde hij twee assists.

Marc Staal, defense

Terwijl de oudste Staal (Eric) nog een UFA is en dus ook lijkt te vertrekken bij de Panthers, tekende Marc voor één jaar bij de Philadelphia Flyers.

Anthony Duclair, forward

De aanvaller miste 62 wedstrijden vanwege een gescheurde achillespees en vertrekt naar de San Jose Sharks. Hij is niet alleen weer fit maar ook in vorm gezien zijn negen punten in twintig wedstrijden (twee goals en zeven assists) en elf punten in twintig play-off wedstrijden (vier goals en zeven assists).

Alex Lyon, goalie

De doelman vertrekt voor twee jaar naar Detroit. Afgelopen seizoen noteerde hij in vijftien wedstrijden een 2.89 goals against en een 0.904 save percentage.

Op het randje van een contract staan

Mackie Samoskevich, forward

Het 20-jarige talent zal zijn eerste professionele contract vooral in de AHL doorbrengen. De driejarige deal (entry-level) die hem is aangeboden, geeft het Panthers management de kans om Mackie Samoskevich rustig te laten rijpen.

tekst gaat verder onder de foto

Mackie Samoskevich Foto: Instagram Mackie Samoskevich

Grigori Denisenko, forward

De 22-jarige aanvaller zal een nieuw tweejarig contract kunnen tekenen. Ook hij zal waarschijnlijk vanuit de AHL zijn plek bij de NHL- selectie moeten afdwingen. Hij noteerde drie assists in zijn achttien NHL-wedstrijden voor de Panthers van afgelopen seizoen.

Aleksi Heponiemi, forward

In de AHL beleefde deze 24-jarige aanvaller zijn beste seizoen. Hij scoorde 43 punten in 62 wedstrijden (12 goals en 31 assists).  De tijd om door te breken in de NHL begint krap te worden.

proffesional try-out

Brett Ritchie, forward

De 30-jarige Canadese forward Brett Ritchie krijgt de kans om zich in het team te spelen. Vorig seizoen 34 wedstrijden bij de Flames (6G, 2A) en zestien wedstrijden bij Arizona (2G, 3A)

Wat hebben de Florida Panthers nog nodig?

Gezien het vertrek van nogal wat sterke verdedigers kan een top-vier verdediger geen kwaad. Daarnaast heeft de selectie ook behoefte aan een scorende winger. Als Aaron Ekblad en Brandon Montour terug zijn van hun zware blessures is het voor de Panthers weer te overzien maar het vertrek van Radko Gudas en Marc Staal is dan nog niet echt opgevangen. En gaat goalie Sergei Bobrovsky nog zo’n serie neerzetten? Met het vertrek van Staal en Gudas levert Florida zoveel in dat het lastig zal worden voor een play-off ticket in de Atlantic Division.

mogelijke lijnen

Nick Cousins – Sam Bennett – Matthew Tkachuk
Carter Verhaeghe – Aleksander Barkov – Evan Rodrigues
Eetu Luostarinen – Anton Lundell – Sam Reinhart
Ryan Lomberg – Steven Lorentz – Grigori Denisenko

Gustav Forsling – Aaron Ekblad
Oliver Ekman-Larsson – Brandon Montour
Josh Mahura – Niko Mikkola

Sergei Bobrovsky
Spencer Knight
Anthony Stolarz

Previous Herentals verslaat rivaal Liège, Geleen koploper na ruime winst
Next Vegas Golden Knights kunnen ze back to back gaan?