Oranje dames starten WK uitstekend met 5-2 winst op Zuid-Korea


Nederland Dames WK Division IB
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

De Oranje dames zijn uitstekend aan het WK Division IB begonnen. De zilveren medaille winnaar van vorig seizoen, Zuid-Korea, werd met 5-2 aan de kant geschoven door onze leeuwinnen.

FURIEUZE START ORANJE

Oranje kwam zeer sterk uit de startblokken, al moesten er eerst twee straffen uitgezeten worden. Al in de openingsminuut mocht Hamers gaan zitten, daarna was het de beurt aan Noë. Toen de penalties ten einde waren voerden de leeuwinnen de druk op. Een schot van de blauwe lijn van Keyleigh Hamers kon nog gekeerd worden door de Koreaanse goalie, in de rebound legde Nicky Tjin-A-Ton de eerste treffer binnen. Nederland bleef druk zetten en op aangeven van Michelle van Ooijen schoot Zoë Barbier de 2-0 binnen. De Koreaansen hadden zichtbaar moeite met het spel van Nederland en Savine Wielenga had de 3-0 op de stick, maar deze werd uitstekend gekeerd door goalie Han. Een minuut voor de eerste pauze maakte Korea de aansluitingstreffer via Hee Won Kim. Met 2-1 werd de eerste rust opgezocht.

Zoë Barbier Nederland Dames
Zoë Barbier

EVENWICHT

In de tweede periode was het spelbeeld iets meer in evenwicht, al werd Korea daarbij geholpen door de vele straffen die Oranje pakte. Vier maal mocht één van onze leeuwinnen plaatsnemen op de ‘sin bin’, terwijl de Aziaten daar maar één keer zaten. Gelukkig stond in deze periode de penalty kill van Oranje als een huis en als Korea dan eens gevaarlijk op kwam zetten, was daar goalie Nadia Zijlstra om in te grijpen. Ook een 5-on-3 werd door Nederland uitstekend teniet gedaan en omdat de ploeg van Joep Franke zelf ook het net niet kon laten bollen gingen de ploegen opnieuw met een 2-1 stand de kleedkamers in.

Savine Wielenga
Savine Wielenga (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

In het slotstuk was het beeld omgedraaid; nu waren de Koreaansen wat vaker op de strafbank te vinden, maar kon Oranje in eerste instantie de trekker niet overhalen op de power play. Kansen kreeg het zeker wel. Op de derde poging in overtal was het wél raak, met een 2+10 op zak voor boarding van You Jing Choi. Twintig tellen nadat de Koreaanse plaats had genomen, speelde Bieke van Nes knap Savine Wielenga vrij aan de linkerkant. De captain twijfelde geen moment en ramde de 3-1 binnen. Veertig seconden later deelde Oranje de genadeklap uit; Kayleigh Hamers klopte doelvrouw Han en tekende voor treffer nummer vier. Direct na de treffer van Hamers was Nederland dichtbij de 5-1, maar de puck wilde dit keer niet het Koreaanse doel in. Toch kwam de vijfde treffer er wel en dat deden de leeuwinnen in ondertal. Emily Even maalde er niet om dat Marée Dijkema op de bank zat en prikte Nederlands vijfde treffer binnen. Vijf minuten voor tijd klopte Choi doelman Zijlstra voor een tweede maal, maar dat mocht de pret niet drukken. In de slotfase mocht Nederland nog in overtal op jacht naar een zesde goal, maar die kwam er niet. Met 5-2 werd er dik tevreden van het ijs gestapt.

Tekst gaat door onder de foto

Nederland Dames WK Peking
ArtWork Tom de Groot, Face-Off

Een indrukwekkende zege van onze Oranje leeuwinnen, die morgen het tweede duel spelen tegen Kazachstan. De Kazachse dames verloren, verrassend, van Polen met 5-3. Eerder op de dag won China met 3-0 van Letland, waardoor Nederland als koploper de eerste dag afsluit.

Previous Slotweekend NHL: Topploegen kennen tegenstander playoffs nog niet
Next Oranje dames ontmoeten 'dark horse' van het toernooi: Kazachstan