Shootout verlies Nederland tegen Noorwegen


Foto: Eline Gabriele hield Nederland lang op de been

De vierde wedstrijd voor de Nederlandse dames op het IIHF wereldkampioenschap divisie 1A na de winst op Zuid Korea was tegen Noorwegen. Eerder op de dag verloor Zuid Korea van Frankrijk en blijft Nederland gewoon in 1A. Zuid Korea is gedegradeerd op onderling resultaat. Nederland kon heel lang bijblijven bij Noorwegen was de betere in de derde periode maar verloor op shootouts.

LEES OOK: Nederland wint van Zuid Korea en handhaving in 1A is dichtbij

Nederland – Noorwegen 0-1 SO

Vanaf puck drop kon de Nederlandse goalie Eline Gabriele meteen aan de bak. Waarna na vijf minuten Noorwegen een hele grote kans kreeg. Andrine Furulund kon alleen op Gabriele afgaan maar met een sublieme redding bleef het 0-0. Noorwegen had de meeste mogelijkheden in de eerste periode maar verdedigend en goalie Eline Gabriele hielden stand. Helaas kreeg Bieke van Nes een penalty in de laatste vier seconden van de eerste periode.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: een van de vele reddingen Eline Gabriele

De tweede periode was gelijk aan de eerste een offensief spelend Noorwegen met een vroege forechecking waar Nederland toch wat moeite mee had. Wederom was het de penalty kill en Eline Gabriele die Nederland op 0-0 hielden. Zelfs een dikke veertig seconden een 5-on-3 werd vakkundig weggepoetst. Savine Wielenga kreeg een straf voor een illegal hit in minuut 27 en in minuut 33 waren het Hilde Huisman en Aimee Seppenwolde die samen de “Sin Bin’ in mochten. De referees vergaten een straf uit te delen toen Kayleigh Hamers een flinke beuk te verwerken kreeg in de slotseconden. 12-om-5 was het aantal schoten op doel in het voordeel van de Noorse dames in de tweede periode.

Naar aanleiding van de beuk op Hamers werden er toch drie straffen uitgedeeld. Alle drie voor roughing. De derde periode start met een powerplay voor Nederland. Bieke van Nes voor Nederland, Millie Sirum Emma Bergesen voor de Noorse dames mogen bij de start van de derde periode met twee minuten uitrusten beginnen op de strafbank. Ondanks de powerplay voor Nederland was de beste kans voor de Noren door puckverlies achter de goal. De kans werd via de buitenkant paal gemist door de Noren. Maar vlak daarna wederom een powerplay met een paar mogelijkheden voor de Nederlandse dames. En vlak na de powerplay een Noorse dame teveel op het ijs. Maar ook die powerplay kon geen verschil maken.

Komt er nog een winnaar in de reguliere speeltijd?

Met nog zes minuten te spelen kreeg Kayleigh Hamers een penalty voor tripping. Maar Nederland speelde met de dame minder situaties deze wedstrijd heel goed. In de slotfase was het Maree Dijkema die de allerbeste kans kreeg voor Nederland. Helaas schoot ze recht op de Noorse goalie Ena Nystrom. De derde periode was in het Nederlandse voordeel met 10-om-5 schoten op doel.

Overtime of shootouts?

Julie Zwarthoed schoot via de schouder van de Noorse goalie in het zijnet. Dat was de enige kans vanuit de 3-op-3. Noorwegen heeft geen kans gecreëerd in de overtime. Dus gingen schootouts het verschil maken. Nederland verloor met shootouts van Noorwegen. Julie Zwarthoed werd MVP voor Nederland. Het was al de derde wedstrijd op dit wk die Noorwegen won met shootouts.

Previous Matchpoint voor Florida en Carolina
Next Rangers op matchpoint, Oilers, Avalanche en Canucks op 2-1