Nederland wint van Zuid Korea en handhaving in 1A is dichtbij

De belangrijkste wedstrijd voor Nederland in de Stadthalle op het IIHF wereldkampioenschap I A tegen Zuid Korea. Wie deze verliest gaat zeer waarschijnlijk degraderen.

Nederland – Zuid Korea 3-1

Nederland kon na vijf minuten al op de powerplay na een illegal hit door Jiyoon Park. Maar helaas kon men geen grote mogelijkheid creëren. Met nog een aantal seconden te gaan op de powerplay pakte Julie Zwarthoed een tripping penalty. Maar de penalty kill en goalie Eline Gabriele hielden stand. Ook in de twaalfde minuut mocht Nederland op de penalty kill na een straf voor captain Savine Wielenga. Maar wederom hield Oranje stand. Maar vlak daarna was er opnieuw een powerplay voor Nederland. En Nederland pakte de voorsprong. Julie Zwarthoed stond aardig in de weg voor de Koreaanse verdedigende dames, en Kayleigh Hamers scoorde short side op assist van Savine Wielenga.

tekst gaat verder onder de foto

In de absolute slotseconden was het nog Jet Milders met een schot vanaf de blauwe lijn wat gestopt werd door goalie Jongju Park. Schotenverhouding in de eerste periode 10-om-10.

In de tweede periode kon Nederland veel meer druk op Zuid Korea zetten maar de kansen konden niet worden benut. Dat deed wel Zuid Korea op een breakaway twee op een en vanuit de rebound was het Yanha Song die de goal op de naam kreeg. Want de puck ging via de schaats van Jett Milders binnen. Na de 1-1 was Nederland duidelijk het team met het overwicht maar tot goals kwam het niet. De schotenverhouding in de tweede periode duidelijk in het Nederlands voordeel 14-om-9.

Kan Nederland de kansen wel benutten in periode drie?

Meteen in de eerste minuut twee kansen waarvan een hele grote voor Esther de Jong die alleen op goal af kon gaan maar de Koreaanse goalie lag in de weg. Drie maal scheepsrecht, Jet Milders schoot voor de derde keer op doel en deze viel mooi onder de lat binnen. Met nog tien minuten te gaan kreeg Nederland een powerplay. Leverde paar kansjes op maar geen 3-1. Dus het werd nog acht minuten billen knijpen. Bieke van Nes pakte na de powerplay een straf voor tripping. Dus de Koreanen mochten op powerplay. Maar die creëerden geen enkele kans op de powerplay na uitstekende penalty kill van Nederland. Fout uitverdedigen ontstond er een hele grote kans voor Korea. Maar goalie Eline Gabriele en Zoë Barbier zorgde voor de opruiming. Uiteindelijk in de laatste twee minuten werd goalie Jongju Park eraf gehaald. Maar Savine Wielenga kon de 3-1 scoren na een mooie onderschepping van Bieke van Nes. MVP voor Nederland werd Kayleigh Hamers.

Previous Florida en de Rangers pakken 2-0 voorsprong in play-offs