Matchpoint voor Florida en Carolina


Foto: Carolina Hurricanes Facebook

Do or die a little. Dat gold afgelopen nacht op de zesde speeldag in de eerste ronde van de play-offs van de NHL voor de New York Islanders die voor het eerst thuisvoordeel hadden tegen Carolina. Maar het was ook van toepassing op de Tampa Bay Lightning die de Florida Panthers ontvingen na hiervoor twee uitwedstrijden te hebben gespeeld. Beide teams begonnen game drie met een 2-0 achterstand en moesten winnen om niet al met één been uit de play-offs te stappen. Het werden twee wedstrijden op het scherpst van de snede waarbij de goalies en de vierde lijn-spelers de doorslag gaven. Hurricanes-goalie Freddie Andersen toverde jawdropping glove-saves uit zijn hoge hoed.

En Panthers-goalie Sergei Bobrovsky maakte indruk met excellente split-saves.

LEES OOK: Vegas en Boston pakken voorsprong, L.A. maakt gelijk

Tampa Bay Lightning – Florida Panthers 3-5 (stand in de series 3-0 FLA)

Met Brad Montour (goal en assist) als uitblinker vanaf de vierde lijn, schaatsten de Thundercats naar hun derde overwinning. Wederom lagen winst en verlies weer heel dichtbij elkaar. De shots on goal verhouding was 29-31 in het voordeel van de Panthers. In de wedstrijd ging het lang gelijk op maar Tampa moest vooral volgen. Dertig seconden voor tijd profiteerde de valse maar dodelijke kater Mathew Tkachuk (twee goals) van de empty net-strategie van de Tampa.

Terwijl de Lightning probeerde de gelijkmaker te forceren bij een 4-3 achterstand, ontsnapte Tkachuk bij een turnover. Hij schoof meteen de puck in het lege Tampa-doel: 5-3 voor de Panthers en 0-3 in de series. Tampa Bay is down en op één wedstrijd na out. Game four wordt een sunshine state-war.

tekst gaat verder onder de video

 

New York Islander – Carolina Hurricanes 2-3 (stand in de series 3-0 CAR)

Carolina-winger Andrei Svechnikov (twee assists) was ongrijpbaar voor de Islanders en dat is ze duur komen te staan. Met name zijn tweede assist op Hurricane-sniper Sebastian Aho (goal) in de tweede periode, zorgde voor een gapend gat van twee goals: 1-3 voor Carolina. Ook al roept Islanders-coach Patrick Roy dat een voorsprong van twee goals geen voorsprong is, voor New York was juist dat verschil niet meer te overbruggen. Ondanks de aansluitingstreffer van Islander Brock Nelson (goal), kwam New York in periode drie niet meer tot scoren. Les van deze wedstrijd: tegen Carolina kan een achterstand van twee goals wel dodelijk zijn. De Islanders schoten negen keer vaker op het doel (SOG-ratio 31-22) en deelden veel vaker trefzekere hits uit (hits-ratio 40-22).

Uiteindelijk gaven de verdedigers van de Hurricanes en hun goalie Freddie Andersen (29 saves, 0.935%) na de aansluitingstreffer van New York geen krimp meer. De Islanders hebben overigens een goalieprobleem gecreëerd. Nadat verrassend genoeg Seymon Varlamov de eerste twee wedstrijden keepte met wisselende resultaten (0.920% en 0.895%), stond nu legende Ilya Sorokin weer in de goal. Na bijna twee periodes met daarin drie tegengoals uit 14 schoten (0.786%) wisselde coach Roy (oud-topdoelman) weer van keeper. Varlamov hield de acht schoten uit periode drie tegen. De Hurricanes zijn nu nog maar één overwinning verwijderd van ronde twee in de play-offs. Game vier zal een alles of niets poging van de Islanders worden. Vuurwerk gegarandeerd maar gerommel met goalies gaat  de Islanders niet helpen.

Previous België na ruime overwinning op Taipei al zeker van medaille
Next Shootout verlies Nederland tegen Noorwegen