Oranje dames ontmoeten ‘dark horse’ van het toernooi: Kazachstan


Oranje Dames Peking

Na de glorieuze 5-2 zege op Zuid-Korea, treden de Oranje leeuwinnen vandaag ten strijde tegen Kazachstan. In onze voorbeschouwing spraken we er al over; een ploeg die kan pieken, maar ook enorm door het ijs kan zakken. En dat deden de Kazachse dames gisteren tegen Polen door met 5-3 te verliezen.

ORANJE VOL VERTROUWEN

Vertrouwen zal er bij de ploeg van Joep Franke zeker zijn na de opsteker tegen Korea. Wellicht niet verwacht, maar o zo verdiend op basis van het spelbeeld. De Aziaten kwamen er simpelweg niet aan te pas tegen de energiek spelende Nederlandse ploeg. “Ik denk dat zij ons totaal hebben onderschat. Prima!” zei captain Savine Wielenga over het duel. Het spel van Oranje was goed, agressief, aanvallend sterk en defensief solide. Klein kritiekpuntje kan zijn dat er mogelijk nóg beter met de kansen omgegaan had kunnen worden, maar als je vijf keer doel treft kun je dat wegzetten als muggenzifterij. Kayleigh Hamers, dominant aanwezig met een goal, twee assists en zes penalty minutes, werd verkozen tot player of the match aan Nederlandse zijde tegen Zuid-Korea.

Oranje Dames Peking

KAZACHSTAN

The Dark Horse van het toernooi heet Kazachstan. Vraag het een willekeurige speelster en ze zullen zeggen ‘dat is de ploeg waar we het minst van weten’. Gisteren verloren zij met 5-3 van Polen, een uitslag die menig wenkbrauw deed fronsen. De Kazachse dames hebben een aantal routiniers vervangen door wat jongelingen. Wie niet is vervangen is de vrouw met het rugnummer 16; de bijna 47-jarige Olga Konysheva staat nog steeds in de verdediging bij Kazachstan.

Drie maal eerder troffen beide teams elkaar op een WK; de laatste keer was in Italië, toen Oranje met 6-3 verloor. Mede door die nederlaag degradeerden onze leeuwinnen toen naar IIA. Tijd om met gelijke munt terug te betalen dus, na twee seizoenen afwezigheid.

Olga Konysheva
De 46-jarige Olga Konysheva (16) op archiefbeeld tegen Japan

‘BONUSPUNTEN CASHEN’

Vooraf aan het toernooi was niet 1-2-3 op winst gerekend tegen Korea. Die ‘bonuspunten’ moeten nu dus ten gelde gemaakt worden met een zege op Kazachstan. Dan is de winst tegen de Aziaten pas écht goud waard. Zorg dat jullie er weer allemaal klaar voor zitten om 10:30 uur, want dan barst de strijd los. Let’s go ladies!

# Team W L OTW OTL +/- PTS
1 Nederland 1 0 0 0 +3 3
2 China 1 0 0 0 +3 3
3 Polen 1 0 0 0 +2 3
4 Kazachstan 0 1 0 0 -2 0
5 Zuid-Korea 0 1 0 0 -3 0
6 Letland 0 1 0 0 -3 0

Oranje Dames Peking

Previous Oranje dames starten WK uitstekend met 5-2 winst op Zuid-Korea
Next En dat is TWEE! Nederland verslaat Kazachstan moeizaam met 3-1