Oranje Dames gaan er alles uithalen wat erin zit op WK Division IB


Nederland Dames WK Division IB
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

Morgen om 10:30 Nederlandse tijd starten de Oranje dames aan het WK Division IB in Peking. De eerste tegenstander van het toernooi is Zuid-Korea, de ploeg die twee jaar geleden in eigen land de finale won van Oranje door met 2-0 te winnen. We blikken vooruit op het toernooi met captain Savine Wielenga, goalie Nadia Zijlstra en forward Nicky Tjin-A-Ton.

TERUG IN IB; NU BLIJVEN

De Oranje dames zijn na twee jaar afwezigheid weer terug in Division IB. In 2016 ging het mis; ondanks dat er vijf punten op de teller stonden van Nederland, degradeerde de ploeg uit de divisie. Het geeft op voorhand aan dat het niveau in deze poule dichtbij elkaar ligt. Nadat Zuid-Korea in 2017 onze leeuwinnen tot het zilver veroordeelden, pakte de ploeg van Joep Franke vorig jaar goud in Slovenië. De belangrijkste doelstelling van dit WK? Handhaving!

Artwork: Tom de Groot, Face-Off

DE TEGENSTANDERS

Promovendus Nederland opent zaterdag tegen Zuid-Korea, dat vorig jaar het zilver in IB pakte, achter Italië dat promoveerde naar IA. Uit IA degradeerde niemand door een regelwijziging, dus op papier is dit de zwaarste tegenstander van vorig jaar in IB. De Aziaten waren op de Olympische Spelen actief als organiserend land, de vraag is of men die boost nu kan omzetten met promotie naar IA. Naast Zuid-Korea treft Oranje Letland (vorig jaar brons), Kazachstan, China en Polen. Die laatste degradeerde dan weer niet uit IB en werd in twee oefenduels door de leeuwinnen verslagen in februari.

Michelle van Ooijen Nederland Dames
Van Ooijen in actie tegen Polen (Foto: Jenny Goessens)

China geldt als een gevaarlijke klant; zij organiseren de volgende Olympische Spelen en zoals te doen gebruikelijk trekt men blikken sporters open om -in dit geval- ijshockeyspeelsters te creëren met heel veel geld. Letland werd gisteren verslagen in een oefenduel, maar dat mogen we niet als definitieve graadmeter nemen. Wél is het een boost voor het vertrouwen, want de zege was verdiend, met duidelijke cijfers en met goed spel. Zeker 5-on-5 liet Oranje haar tanden prima zien. Kazachstan geldt altijd als een ‘dark horse’, een ploeg die kan pieken, maar het ook vreselijk af kan laten weten.

“ALLES GEVEN”

“Elke wedstrijd vol gaan en als team bij elkaar blijven.” zegt Nadia Zijlstra, die haar zevende WK gaat spelen in China. De goalie van Leeuwarden krijgt bijval van Nicky Tjin-A-Ton. “We gaan alles eruit halen wat erin zit!” klinkt het vastberaden. De ploeg van coach Franke heeft voor zichzelf in ieder geval een heel helder doel voor ogen: handhaving. Volgens captain Savine Wielenga is het lastig om één doelstelling voor dit toernooi te benoemen. “Het is moeilijk om een bepaalde doelstelling te hebben zoals een medaille halen. Als we bijvoorbeeld brons halen, nadat we twee wedstrijden in overtime verloren hebben, zijn we natuurlijk niet tevreden. Maar als we brons halen nadat we twee keer zijn afgemaakt (wat ik overigens niet verwacht), dan moeten we tevreden zijn. Belangrijkste is dat we alles geven en blijven doen wat we de afgelopen wedstrijden tegen de U19 teams ook hebben gedaan.” is ze zichtbaar vol vertrouwen.

LEKKERE VOORBEREIDING

Tjin-A-Ton, die ook haar zevende WK gaat spelen, spreekt van een goede voorbereiding op het toernooi. “We hebben dit jaar voor het eerst een week lang een trainingskamp gehad in Tilburg, waarbij we ook twee oefeninterlands hebben gespeeld tegen Polen. Daarnaast hebben we -ook voor het eerst- een personal trainer gehad en mochten we gebruik maken van het trainingscentrum in Papendal om zo ook sterker en beter te worden. Verder hebben we oefenwedstrijden gespeeld tegen u19 teams.”

Nicky Tjin A Ton
Nicky Tjin-A-Ton (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off)

“We zijn fitter dan ooit en hebben sterke wedstrijden gespeeld tegen de U19 teams, dus daar hebben we een goed gevoel aan overgehouden.” zegt Wielenga. Ook bij Zijlstra overheerst een lekker gevoel. “We hebben het op Papendal professioneel aangepakt; dat heeft geholpen in een hele goede voorbereiding.”

INTERESSANT

Aanvoerster Wielenga, ‘ouwe rot’ met haar twaalfde WK deelname, voorspelt een interessant toernooi. “We hebben gisteren tegen Letland gespeeld (8-1 winst, red.), dat ging verrassend makkelijk maar dat zegt nog niks. Zij misten nog een paar speelsters en zijn niet voluit gegaan, dus zo makkelijk zal het volgende week echt niet gaan. China en Zuid-Korea zijn waarschijnlijk de sterkste teams, met veel snelle en behendige speelsters. Van Polen hebben we al twee maal redelijk makkelijk gewonnen en voor Kazachstan moeten we oppassen, daar weten we niet zoveel van.”

Nadia Zijlstra
Nadia Zijlstra (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off)

“We hebben tegen elk team al een keer gespeeld, dus dat is wel fijn dat je een klein beetje weet wat je kunt verwachten.” zegt Tjin-A-Ton. Zijlstra kijkt vooral naar de efforts van het eigen team. “Alle teams zijn stug en technisch, dus het wordt elke wedstrijd hard werken en knallen!”

EIGEN KUNNEN

Hoewel er met respect over de tegenstanders gesproken wordt, hebben alle drie de speelsters vertrouwen in eigen kunnen. “We zijn echt een team, een hechte groep. Daarnaast draagt ieder individu een steentje bij op en naast het ijs” analyseert goalie Zijlstra dit Oranje. Ook Tjin-A-Ton roemt het collectief. “Een hecht team dat samen sterk is. De krachten in het team zijn goed verdeeld, waardoor er in elke lijn gevaar zit voor de andere teams.” Wielenga heeft vertrouwen in de offensieve kracht van Oranje. “Alle lijnen zijn sterk en we hebben veel speelsters die kunnen scoren, we zijn dus niet afhankelijk van een paar aanvallers; iedereen kan dat.”

Savine Wielenga
Savine Wielenga (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off)

Voor zowel Tjin-A-Ton als Zijlstra was het goud van vorig jaar een hoogtepunt in de Oranje loopbaan, waardoor de ploeg weer in IB staat. Wielenga voegt daar nog wat toernooien aan toe, waar ze met een goed gevoel op terugkijkt. “Goud in Australië, zilver in Beijing en hopelijk wordt dit jaar ook onvergetelijk!”

Er kan volgens alle drie de dames in ieder geval van alles gebeuren. “Het is too close to call” zegt Zijlstra. “Alles ligt eigenlijk wel een beetje open qua kansen.” vult Tjin-A-Ton aan. Ook Wielenga denkt dat het wel eens dicht bij elkaar kan liggen. “Er is niet echt een uitgesproken favoriet, maar China en Zuid-Korea zijn waarschijnlijk de grootste kanshebbers. Maar het kan best dat het een toernooi wordt, waar alles heel dicht bij elkaar ligt en alles voor ons dus ook mogelijk is!”

DE SELECTIE

Nederland Dames WK Division IB

Ten opzichte van het team dat vorig seizoen goud veroverde ontbreken Julie Zwarthoed door persoonlijke omstandigheden en Mandy Flink die onlangs lymfklierkanker overwon, maar nog niet voldoende fit is om deel te nemen aan het WK. Jet Milders is gestopt in verband met haar studie. Opvallend feit: van de U18 dames ploeg die in Mexico goud won, spelen er maar liefst acht speelsters in het team dat in Peking actief zal zijn. Een teken dat de U18 een prima tussenstap is, om later bij het ‘echte’ Oranje aan te treden.

Goalies: Nadia Zijlstra, (Capitals Leeuwarden), Lisa Daams (Eindhoven Kemphanen) en Emma Fondse (AHOUD Devils Nijmegen)

Verdediging: Amber Nauta (Dordrecht Lions) , Michelle Noë (Eindhoven Kemphanen), Michelle van Ooijen (Red Eagles Den Bosch), Romy Brouwers (Red Eagles Den Bosch), Emily Even (Lac St Louis Selects Montréal), Britt Wortel (Färjestad BK)  en Kayleigh Hamers (SDE HF)

Aanval: Esther de Jong (UNIS Flyers Heerenveen), Marée Dijkema (Färjestad BK), Larissa Haverkorn (Dordrecht Lions), Femke Bakker (GIJS Groningen), Zoë Barbier (Dordrecht Lions), Glynis Barton (Smoke Eaters Geleen), Hilde Huisman (UNIS Flyers Heerenveen), Isabelle Schollaardt (HIJS Hokij Den Haag), Nicky Tjin-a-Ton (Amsterdam Tigers), Anne van der Zande (Eindhoven Kemphanen), Bieke van Nes (Concordia University) en Savine Wielenga (Amsterdam Tigers)

PROGRAMMA

Nederland Dames WK Division IB
Artwork: Tom de Groot

Zaterdag wacht het eerste duel tegen Zuid-Korea om 10:30 uur Nederlandse tijd. Op naar een prachtig toernooi!

Previous Jeroen Beeksma toernooi sluit het seizoen af in Heerenveen
Next Slotweekend NHL: Topploegen kennen tegenstander playoffs nog niet