Oppermachtige Oranjevrouwen pakken goud in Maribor


Het was al de hoop (en de verwachting), maar het is gelukt: onze Oranjevrouwen hebben goud gepakt in Slovenië! In het laatste duel pakte Nederland op overtuigende wijze de zege ten koste van Groot-Brittanië. In het Ledna Dvorana werd er met 4-0 gewonnen.

Sterk spel niet beloond

In de eerste periode was er maar één ploeg die de dienst uitmaakte, en dat waren onze Leeuwinnen. Nederland opende furieus, het was zichtbaar dat ze alleen het goud voor ogen hadden. Een paar keer waren de meiden heel dichtbij, maar telkens stond de Britse goalie Nicole Jackson in de weg. Ook bij het tellen van de schoten werd het krachtsverschil duidelijk. Nederland vuurde maar liefst dertien keer af op de Britse goal! Aan de andere kant hoefde Nadia Zijlstra slechts twee keer redding brengen. Na twintig minuten ijshockey mochten de Britsen in de handen knijpen dat het nog steeds 0-0 stond. Wel mocht Nederland een powerplay meenemen naar de tweede periode, door een late penalty voor de Britse verdedigster Sarah Hutchinson.

Foto: Great Britain Ice Hockey

Bingo!

Onze meiden maakten vroeg in de tweede periode optimaal gebruik van deze vijf-tegen-vier. Een schot van Kayleigh Hamers belandde via captain Sabine Wielenga in het doel: 1-0! Nederland wilde daarna doordrukken, maar daardoor kreeg Groot-Brittannië van tijd tot tijd ook de ruimte. Zijlstra moest bijvoorbeeld een goede redding brengen op een kans van Leanne Ganney. Maar een ruime vijf minuten na de 1-0 begon Nederland echt afstand te nemen. Dit keer was het Kayleigh Hamers zelf; haar kanonskogel was onhoudbaar voor Jackson. Vervolgens kwamen er kansen over en weer, maar vonden alleen de Nederlandse dames, in de slotminuut, nog een keer het net. Wielenga speelde zich knap vrij en stuurde Julie Zwarthoed alleen op Jackson af. Van dichtbij faalde Zwarthoed niet: 3-0!

Foto: Great Britain Ice Hockey

Uitspelen

Ook in de derde periode begon Nederland op de powerplay en ook dit keer werd het buitenkansje benut. Jet Milders‘ schot werd nog gekeerd door Jackson, maar de rebound was een prooi voor Bieke van Nes. Na een kleine 41 minuten ijshockey stond het dus al 4-0 en was het gedaan in Maribor. De Britse vrouwen probeerden nog wel, maar konden nauwelijks een vuist maken. Eindelijk klonk het eindsignaal en vlogen de meiden allemaal op Zijlstra af: Nederland pakte met overmacht het goud!

Succesjaar 2018

Met deze wedstrijd, en dit hele toernooi, konden we weer eens zien wat voor een topploeg Nederland heeft met deze vrouwen. In januari was er al het doorslaande succes van de onder-18 in Mexico. Nu volgde dus de gouden plak en komt er een dikverdiende promotie naar Divisie IB. Deze meiden hebben toekomst. Hopelijk gaat de rest van Nederland dat ook inzien, want ze weten niet wat ze missen.

Previous Ak Bars naar Gagarin Cup Final; CSKA trekt stand gelijk
Next Meer succes Sprong; verkozen tot AHL All-Rookie team