Nederland U18 verslaat Kazachstan met 5-2 en gaat voor GOUD!


Nederland U18 Dames Ijshockey Face-Off

De Nederlandse U18 meiden hebben het cruciale duel tegen Kazachstan gewonnen. Onze Oranje leeuwinnen controleerden het grootste gedeelte van de wedstrijd, en wonnen verdiend met 5-2. Door de zege gaat Oranje morgen op voor de gouden medaille. Tegenstander is gastland Mexico, dat pas twee keer in actie kwam, maar wel een 100% score heeft.

FLITSENDE START

De ploeg van Alf Philippen vloog uit de startblokken. Er stonden 42 tellen op de klok, toen Marée Dijkema voor de eerste keer de trekker overhaalde op aangeven van Isabelle Schollaardt. Nederland behield het overwicht, en gaf de Kazachse ploeg geen enkele kans om ook maar iets uit te richten. Het uitstekende spel in de openingsfase werd na vier minuten spelen opnieuw beloond met een treffer. Marée Dijkema speelde Larissa Haverkorn vrij op de rechterflank, die de Kazachse goalie verschalkte met een schot in de verre hoek.

Nadat de kruitdampen van de openingsfase waren opgetrokken, kwam het duel iets meer in evenwicht. Uit het niets kwam Kazachstan op 2-1, na een puike aanvallende actie van Zhanel Kozgulova. Kazachstan zetten iets meer aan, en Nederland leek ietsjes de draad kwijt. Goalie Eline Gabriele bewees opnieuw haar vorm, en voorkwam een aantal keer met prima ingrepen de gelijkmaker. Met 2-1 stapten de team richting de kleedkamers.

Aan het begin van het middenstuk namen de Kazachse dames het initiatief over, maar de Nederlandse defensie gaf geen krimp. Halverwege vonden de Kazachse dames op de power play een gaatje. Tatyana Shakhmatova verschalkte goalie Eline Gabriele voor een tweede maal. Waar iedereen verwachtte dat de voormalige Russinnen gas zouden geven, vloeiden de krachten bij Kazachstan langzaam aan weg. Nederland nam de regie weer over en kwam via een klasse aanval op 3-2. Romy Brouwers kwam goed door aan de linkerzijde en bediende Michelle van Ooijen op maat.

CONTROLE

In de slotperiode had Nederland de controle over het duel te pakken om niet meer los te laten. Vanuit de power play knalde Marée Dijkema snoeihard de 4-2 tegen de touwen. Het verzet van Kazachstan was gebroken, en Oranje voelde dat de buit binnen was. De zege kreeg een extra glans toen Marée Dijkema veertien seconden voor het einde de 5-2 aan liet tekenen, en haar hattrick compleet maakte.

De zege brengt Nederland U18 op negen punten in de stand, waar Mexico op zes uit twee staat. Omdat we er genoeglijk vanuit kunnen gaan dat Mexico de Turkse dames zondag wel zullen verslaan, is morgen de ‘finale’ tussen Nederland en Mexico. Het duel staat om 3:00 uur Nederlandse tijd op het menu.

# TEAM GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Nederland U18 3 3 0 0 0 9 +16
2 Mexico U18 2 2 0 0 0 6 +4
3 Kazachstan U18 3 1 0 0 2 3 +9
4 Spanje U18 2 0 0 0 2 0 -5
4 Turkije U18 2 0 0 0 2 0 -24
Previous Tilburgs Trappers verslaat ook Hannover Scorpions
Next Regerend kampioen Pittsburgh jaagt op top positie in divisie