Nederland met lege handen naar huis na verlies tegen Australië


De Nederlandse dames U18 speelden om het brons tegen de Australische tegenhangers. Helaas bleef Nederland met lege handen achter op dit IIHF WK U18 in Turkije.

LEES OOK: Nederland mist teveel kansen en mag voor brons tegen Australië

Nederland – Australië 1-2

De wedstrijd begon met vertraging omdat de Turkse ijsmeesters het ijs wilde reparen met een brandblusser in plaats van CO2. Nederland begon weer aandig aan de wedstrijd en kreeg binnen twee minuten een grote kans. Maar captain Fleur Kivits stuitte op de Australische goalie Olivia Last. Na acht minuten was het dan toch raak. Danique Koghee schoot van dichtbij op de lat en via de rug van de goalie stuiterde de puck in het doel. Nederland stond na acht minuten op een 1-0 voorsprong.

tekst gaat verder onder de video

Net als de wedstrijd tegen Engeland kon Nederland er weer niet lang van genieten. Binnen twee minuten was het namelijk weer gelijk. Nederland had alle ruimte om de puck het verdedigingsvak uit te krijgen. Maar dat mislukte en na een goede redding van de Nederlandse goalie Arwen ten Cate kon Phoebee Roberts de puck onder de goalie door schuiven om de stand op 1-1 te zetten.

tekst gaat verder onder de video

Vlak daarna kreeg Nederland weer een dame meer op het ijs voor twee minuten maar ook deze mogelijkheid kon niet worden benut. Bij aanvang van de tweede peridoe zal de penalty kill sterk moeten zijn van Nederland want een aantal seconden voor tijd kreeg captain Fleur Kivits een penalty voor een illegal hit. Australie had tien schoten op doel en Nederland negen dus wat dat betreft was het een gelijk opgaande wedstrijd.

In de tweede periode was Nederland de betere mede dankzij twee opeenvolgende penalties voor de Australische dames. Echter net als in de voorgaand e twee wedstrijden tegen Spanje en Groot Brittannië kon Nederland weer niet profiteren van een dame meer op het ijs. Na veertig minuten was de stand nog steeds 1-1. De schotenverhouding in de tweede periode was duidelijk in het voordeel van de Nederlandse dames met tien om vier.

Is de derde periode genoeg om het verschil te maken of gaan we weer naar overtime?

Het is weer het oude liedje bij Nederland net zoals bij de afgelopen twee wedstrijden tegen Spanje en Engeland. Fouten worden keihard afgestraft. In minuut 48 probeert Danique Koghee een deke bij de blauwe lijn van Australië. Die mislukt en Australië in de omschakeling staat met drie man voor de goal, terwijl er maar twee verdedigers van Nederland staan. Elizabeth Marshall kon de puck met gemak in de verre hoek schuiven.

tekst gaat verder onder de video

De Nederlandse dames kwamen in de laatste periode maar tot zes schoten op het Australische doel. De Australische dames schoten acht keer op het Nederlandse doel.

Conclusie: Nederland heeft vooral van zichzelf verloren. Vooral de wedstrijd tegen Groot Brittannië waren ze duidelijk de bovenliggende partij maar zoals eigenlijk al het hele toernooi lieten ze het vooral liggen op de powerplay. Een jonge ploeg, die prima aan het toernooi begonnen met duidelijke overwinningen. Maar puntje bij paaltje gaan de Nederlandse dames met lege handen naar huis. En verlies je in de finaleronde van drie ploegen die geen schaatshistorie hebben. Dat is denk ik nog het ergste van dit WK. Maar dat kun je de meiden echter niet kwalijk nemen. Dat is meer iets van de hoge heren die het beleid bepalen.

 

 

Previous Toch geen regionalliga voor Belgische en Nederlandse clubs, dan toch weer hoop voor Beneleague?
Next IJshockey Nederland overstag, Bene League blijft bestaan