Nederland mist teveel kansen en mag voor brons tegen Australië


Na de nederlaag tegen Spanje moesten de Nederlands dames winnen van Groot Brittannië om dinsdag om het goud te spelen. Nederland was beter maar als je de kansen niet benut bestaat de kans dat je verliest. Zo’n wedstrijd was het tegen de Britten in strijd om de finale voor de IIHF World Cup U18.

LEES OOK: Spanje slaat toe in derde periode tegen Nederland

Nederland – Groot Brittannië 1-2 OT

Nederland begin beter aan de wedstrijd als gisteren tegen Spanje. Maar liep weer aan het eind van de eerste periode tegen hetzelfde probleem op als gisteren. Vanaf de twaalfde minuut speelde Nederland met een dame meer op het ijs en tussen de zestiende en de achttiende minuut zelfs met een 5-on-3. Maar desondanks kon men op de powerplay niet profiteren. Al was men wel veel gevaarlijker als tegen Spanje op de powerplay. Het ijzer werd geraakt en de Engelse goalie Emma Nichols maakte een aantal goede reddingen. De schotenverhouding was elf tegen vijf in het voordeel van de Nederlandse dames.

Eindelijk scoren op de powerplay

Na veertig minuten is de stand 1-1. In het begin van de tweede periode moest de Nederlandse goalie Elaine Wilkes nog handelend optreden op schoten van de Engelsen. Maar naarmate de periode volgde nam Nederland het initiatief over. En wederom bij een 5-on-3 kon Nederland nu wel toeslaan. Captain Fleur Kivits wist via binnenkant paal de verdiende 1-0 te maken.

tekst gaat verder onder de video

Echter kon Nederland niet lang genieten want een dikke minuut later lag de 1-1 al in het net. Slecht verdedigen langs de boarding rond de blauwe lijn van de tegenstander gaf Patrick Ellie vrije doorgang en die scoorde de gelijkmaker waar ‘mama hides the cookies’.

tekst gaat verder onder de video

Nederland had de beste mogelijkheden. De schotenverhouding in de tweede periode was in het voordeel van Nederland met twaalf om zeven.

Wordt het strijden om goud of brons?

Het werd een spannende derde periode waarin Nederland een minuut voor tijd een uitgelezen kans had om de wedstrijd te beslissen. Nederland kreeg een penalty shot. Kimberley Collard miste het doel.

tekst gaat verder onder de video

Het ging redelijk gelijk op gezien de schotenverhouding. Acht om negen in het voordeel van wederom de Nederlandse dames.

Overtime bracht de beslissing.

Kimberley Collard kon meteen alleen op de goalie afgaan in overtime maar kon de puck niet goed onder controle houden. Op de tegenaanval sloegen de dames uit Groot Brittannië wel meteen toe. Verdedigster Ellin Reece wist van dichtbij de winnende goal te maken wat inhoud dat de Nederlandse dames dinsdag tegen Australië om brons gaat spelen en Groot Brittannië om het goud tegen Spanje.

Previous Spanje slaat toe in derde periode tegen Nederland
Next Toch geen regionalliga voor Belgische en Nederlandse clubs, dan toch weer hoop voor Beneleague?