Nederland verliest in overtime van Oostenrijk

De laatste wedstrijd van Nederland tegen Oostenrijk op het IIHF wereldkampioenschap divisie 1A werd een hele spectaculaire. Oostenrijk kon niet meer promoveren of een medaille pakken en dat was voor Nederland hetzelfde. Zuid Korea was al gedegradeerd zodat beide teams elkaar volgend seizoen weer tegenkomen. Noorwegen en Hongarije promoveren en Frankrijk pakte het brons.

Oostenrijk – Nederland 6-5 OT

Beide teams konden vrijuit spelen en het werd uiteindelijk een hele spectaculaire wedstrijd. Het eerste beste schot op doel van Kayleigh Hamers vloog in het net. In de vierde minuut scoorde Oostenrijk de gelijkmaker. Emma Hofbauer scoorde in de korte hoek. De 2-1 viel in een rommelige fase. Laura Luftenegger kon het laatste tikje geven. Na acht minuten was er een goalie wissel bij Nederland. Arwen ten Cate verving Eline Gabriele. Vanuit de powerplay kon wederom Kayleigh Hamers de 2-2 maken. Na een strakke pass van Julie Zwarthoed maakte ze een fake en kon de puck achter Magdalena Luggin tikken. Nederland had het overwicht in de eerste periode qua schoten op doel 8-om-5.

In de tweede periode vielen er vier goals binnen drie minuten. waarvan drie binnen 67 seconden. Drie waren er voor de Oostenrijkers en een voor Nederland. Eerst viel de 3-2 na een twee op een uitbraak. Een niet uitgespeelde puck het verdedigingsvak uit leverde de 4-2 voor Oostenrijk op. Karolina Hengelmuller kon van dichtbij scoren. Bieke van Nes kon een frommelgoal scoren voor de 4-3 maar in de tweede periode had Oostenrijk het laatste woord. Een crosspass van achteruit zette Anna Meixner alleen voor goalie ten Cate. Meixner werd gestopt maar in de rebound was het Theresa Schafzahl met de 5-3.

Nederland kwam ijzersterk terug in de derde periode. Vijf minuten voor tijd kon Julie Zwarthoed de aansluitingstreffer scoren. Op de rebound na een schot van Hilde Huisman. In de laatste speelminuut pakte Oostenrijk nog een penalty en met goalie Eline Gabriele van het ijs scoorde Jet Milders de gelijkmaker vanuit een 6-op-4. Helaas eindigde het wk voor Nederland met een overtime verlies. Vanuit de powerplay was het Annika Fazokas met de game winning goal.

MVP werd wederom Kayleigh Hamers. Hamers werd ook door de coaches verkozen als beste speelster van Nederland.