Toronto wankelt tegen Boston, Islanders, Lightning overleven matchpoint


Foto: Twitter Boston Bruins

Een hockey night waar de Lightning en de Islanders voor hun leven streden, Toronto tegen zijn eigen schaduw vocht.

En Dallas in Vegas all-in ging tegen de Knights. It got heavy, it got hot: it was play-off-style hockey met onverwachte slachtoffers.

LEES OOK: Rangers op matchpoint, Oilers, Avalanche en Canucks op 2-1

New York Islanders – Carolina Hurricanes 3-2 2OT

De Islanders won’t go down easy. Dat is de les die uit game vier getrokken kan worden. De over-mijn-lijk-mentaliteit van coach Patrick Roy is sinds zijn aanstelling rond de jaarwisseling bij elke Islander op het ijs terug te vinden. Ook al waren de Hurricanes offensief wederom sterker (SOG-ratio 35-44 voor de Canes), het was niet genoeg. Geen clean sweep voor Carolina maar het eerste verlies in deze play off-ronde.

Het was Islanders Hockey-King Matthew Barzal (twee goals) die in de tweede overtime de laatste reddingsboei te pakken kreeg. Het goalie-vraagstuk bij New York is ook beantwoord: Seymon Varlamov kreeg wederom de voorkeur boven superstar-goalie Ilya Sorokin. Het bleek de juiste keuze van Islanders-coach Roy. Varlamov werd uiteindelijk de andere held van de avond: 42 saves en 0.955%. Hurricanes-goalie Freddie Andersen (32 saves, 0.914%) leverde ook een prima prestatie. Carolina moet het nu thuis tijdens wedstrijd vijf afmaken. Voor New York wordt dat weer a matter of life and death.

 

Tampa Bay Lightning – Florida Panthers 6-3

The Miracle Man was on the ice! Tampa defenseman Mikhail Sergachev (assist en een hit) werd op 8 februari van dit jaar geopereerd vanwege een dubbele beenbreuk (kuit- en scheenbeen). Waar andere topsporters gemiddeld zes maanden doen over het herstel stond de bionische beer uit Rusland al na elf weken weer op het ijs en meteen in een do or die-game van de play-offs. Zijn intelligente verdedigende spel en zijn ijzeren mentaliteit deed wonderen voor de Bolts. Plank gas vlogen de Tampa-spelers op het doel van Panthers-goalie extraordinaire Sergei Bobrovsky (26 saves, 0.813%) die zijn defensie in elkaar zag storten.

De pucks vlogen daardoor links en rechts om zijn oren het doel in. Brandon Hagel (twee goals en een Assist) en Steven Stamkos (twee goals) waren de gevaarlijkste wapens die Tampa inzette in haar doodstrijd om de play-offs. Het risicovolle aanvalsspel betaalde zich uit. De katjes uit Florida werden de boom in gejaagd en konden af en toe wat krasjes op het Lightning-pantser aanbrengen maar daar bleef het bij. Tampa is still alive; the war of the sunshine state continues.

 

Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 1-3 (stand in de series 3-1 BOS)

BIG BAD BRAD did it again. Inderdaad, Boston-captain Brad Marchand (goal en assist) is op een persoonlijke missie en Toronto is op sterven na dood. Met zijn zesenvijftigste play off-goal is hij nu de succesvolste Bruins speler uit de play-offs ooit. Hij passeert daarmee Boston-legende en voorzitter Cam Neely. Zoals commentator en oud-Stanley Cupwinnaar P.K. Subban na de vorige wedstrijd al aangaf: Marchand is van de buitencategorie, een elite-speler. Met een randje. En dat randje deed Toronto weer veel pijn. Naast het geweldige aanvalsspel en zijn onophoudelijke positieve coaching was ook zijn body language van doorslaggevend belang. Met sluwe laag ingezette hits pakte hij enfant terrible Tyler Bertuzzi van de Leafs flink aan. Bertuzzi verdween zo langzaam uit de wedstrijd.

Toronto had naast Marchand ook problemen met enkele andere spelers van de Bruins. Zo was David Pastrnak (goal) niet klein te krijgen. Hoe vaak hij ook tegen het ijs werd gewerkt, hij stond op, mekkerde niet en schaatste door. He stayed in the game and waited to pull the trigger: 0-3 voor Boston.Het was een klassieke hinderlaag-goal. Pastrnak was even onzichtbaar maar bij een uitbraak van Marchand dook hij plots volledig vrij op voor het doel en kon hij makkelijk scoren. De laatste Beer uit Boston waar de Leafs nog nachtmerries van krijgen, is goalie Jeremy Swayman (24 saves, 0.960%). Toronto kan dit seizoen maar moeilijk de puck in het net van Swayman krijgen. Gisteravond was geen uitzondering. Dat de Bruins daarvoor hun rotatiesyteem met hun andere topgoalie Linus Ullmark los lieten, is geen probleem: winst gaat voor alles. De grootste tegenstander van Toronto was wederom Toronto zelf.

Kan coach Sheldon Keefe het nog omdraaien?

Check de absurd stupide penalty die “Wacko” Max Domi pakte (cross checking op de onderrug van David Pastrnak). Totaal onnodig gezien het spel op dat moment. En ja, uit die powerplay valt natuurlijk de cruciale 0-2. In periode twee zagen we ook nog hoe Leafs-coach Sheldon O’Keefe vol frustratie in het oor van de onzichtbare Auston Matthews staat te schreeuwen. Daarna gaat Matthews tekeer tegen de teruggekeerde William Nylander (die alles behalve fit oogde). Nylander schreeuwt vervolgens weer het een en ander tegen Mitch Marner (goal) die uit frustratie zijn handschoenen op de grond smijt.

Na de 0-3 van Pastrnak besluit het Canadese publiek haar eigen spelers uit te jouwen. Toronto is it’s own worst enemy. De Leafs wonnen overigens de derde periode met 1-0. Dat was vooral te danken aan het goede keeperswerk van Joseph Woll (vijf saves, 1.000%) die Ilya Samsonov (14 saves, 0.824%) mocht vervangen. Game five is in Boston. Rijst Toronto dan op uit haar eigen as?

 

Vegas Golden Knights – Dallas Stars 2-3 OT

Dallas kwam, zag en overwon. Met bloed, zweet en tranen. Nadat Wyatt Johnston (twee goals) en Miro Heiskanen (goal en drie hits) Dallas op een comfortabele 2-0 voorsprong hadden gezet, lieten de Stars alles weer uit handen vallen. De Knights, die helemaal omver geschaatst werden (SOG-ratio 46-34 voor Dallas ) kwamen via Brayden McNabb (goal en assist) en Jack Eichel (goal) weer terug in de wedstrijd. In overtime viel de genadeklap. Voor Vegas wel te verstaan. Youngster Wyatt Johnston maakte zijn tweede van de avond; he hooked Dallas back on life-support. 2-1 voor Vegas in de series, op naar game vier.

Previous Nederland verliest in overtime van Oostenrijk
Next Nederland verliest van Oekraïne met 4-0