4-on-4: Dalend aantal teams naarmate BNL vordert, Uitbreiding Duitse teams, BNL voor U19, All-Star Game


Jaimy Missler, Amsterdam Tigers, Nederland U18 ijshockey Face-Off
Jaimy Missler in actie voor Amsterdam Tigers (Foto: Robert Bos)

Wordt het geen tijd om de BeNe League uit te breiden naar de hoogste jeugdcategorie (U19 of U20)? Sommige BeNe-teams incorporeren nu reeds enkele talentvolle jonkies om hen van het niveau te laten proeven. Als je een BeNe-jeugdreeks competitie aanbiedt voor clubs die het nodige talent in huis hebben, lever je een mooie springplank naar BeNe, niet? Soort van ‘Major Junior League’ van de BeNe? Haalbaar?

Cor: Zoals bij vraag één al verteld, geld geld geld. Dus nee, ik denk niet dat het haalbaar is al is het een uitstekend idee, maar dat zal stranden op de kosten ben ik bang.

Graeme: Ik zie dat zelf persoonlijk niet zitten in de fase waarin ijshockey zich nu bevindt. Omdat je als ijshockeyer niet kan leven van de sport, is het leven buiten en na je ijshockeycarrière erg belangrijk. Als je in Nederland en België kan leven van ijshockey, snap ik dat je als jeugdige je studie op een laag pitje zet. De jeugdigen moeten zich in de fase waar ijshockey zich nu in bevindt, focussen op studie en werk naast de sport. Deze competitieopzet kan er voor zorgen dat jonkies in de sport juist zullen afhaken omdat bijvoorbeeld een jonge speler van Heerenveen moet kiezen tussen zijn tentamens of een uitwedstrijd naar Luik. Zo’n talent kiest dan misschien voor zijn studie omdat dit zijn toekomst naast en na zijn ijshockeycarrière is.

Ed: Charmant idee, maar niet haalbaar denk ik. Ik denk dat de jeugd met internationale toernooien meer dan aan zijn trekken komt. Je zit vaak op een leeftijd dat je een keuze moet maken tussen studie, werk of iets anders. Als je al jong goed bent en je komt in het eerste weet je dat je BeNe League speelt. Ik zou eerder kiezen om de Eerste Divisies van beide landen te koppelen en van daaruit een P/D regeling aan te gaan. Waarbij je vooral ook moet kijken naar de (financiële) haalbaarheid. Voor U19 zou ik dat niet doen.

Jacco: Uiteraard is dat een goed idee. Het zou een hele goede ontwikkeling zijn als jeugdteams ook zo hoog mogelijk uit zouden komen. Maar ook hier heb je weer te maken met geld en tijd.

Previous Ernstige blessure Trocheck, fan onwel op tribune en winnende treffer Hoffman
Next Todd McLellan (Oilers) en Mike Yeo (Blues) ontslagen