Tsjechië wereldkampioen, zilver Zwitserland, brons Zweden


Tsjechië
foto: IIHF

De finale dag op het IIHF wereldkampioenschap te Tsjechië leverde een overwinning op voor het thuisland. Ze versloegen Zwitserland terwijl Zweden het brons pakte door Canada te verslaan. Die mogen naar huis zonder een prijs.

LEES OOK: Tsjechië en Zwitserland naar de wk-finale

Tsjechië – Zwitserland 2-0

Dromen komen uit. David Pastrnak (Boston Bruins) scoorde het winnende doelpunt halverwege de derde periode. Waardoor de Tsjechen Zwitserland met 2-0 versloegen in de gouden medaillewedstrijd van 2024 in Praag. In een sfeervolle Arena werd Tsjechië slechts het vijfde land ooit dat het IIHF Wereldkampioenschap IJshockey op eigen bodem wint. Een aanval opgezet door Tomas Kundratek (Ocelari Trinec) na een face-off in het aanvalsvak, sloeg de Boston Bruins-ster met one timer toe. Het was Pastrnak’s eerste doelpunt van dit WK en die kon niet op een beter moment komen. David Kampf (Toronto Maple Leafs) scoorde in de laatste minuut een empty netter. De Tjechische goalie Lukas Dostal (Anaheim Ducks) noteerde zijn derde shutout van het toernooi met 31 reddingen.

De spanning was te snijden in de O2 Arena, waar een uitverkochte menigte van 17.413 een toernooirecord van 797.727 bezoekers compleet maakte. Tsjechische fans zullen deze zondagavond nooit vergeten, waar ze ook waren. Dit was een van de spannendste finales in de geschiedenis van het WK. Het was de eerste gouden medaille voor Tsjechië sinds 2010 (Keulen) en de dertiende aller tijden. De laatste Tsjechische medaille was brons in 2022 (Tampere). Dit was een duel tussen de twee beste goalies van het toernooi, statistisch gezien, Dostal en de Zwitserse Leonardo Genoni (EV Zug). Voor de finale had Genoni, 36, een GAA van 1,45 en een reddingspercentage van 93,4% met één shutout, terwijl Dostal, 23, een GAA van 1,80 en een reddingspercentage van 92,8% had. MVP werden David Pastrnak en Andrea Clauser (Laisanne HC).

tekst gaat verder onder de YouTube video

Zweden – Canada 4-2

Carl Grundstrom (L.A. Kings) scoorde de game winning goal bij een 2-2 stand door een fout van goalie Jordan Binnington (St. Louis Blues), waardoor Zweden een 4-2 overwinning behaalde op Canada in de bronzen medaillewedstrijd. Binnington probeerde de puck langs de boards weg te werken, maar Grundstrom onderschepte deze en schoot direct hoog in het doel over de schouder van de goalie. Het was zijn tweede goal van de wedstrijd. Marcus Johansson (Minnesota Wild) scoorde een empty netter en bracht de eindstand op 4-2. Binnington had verder een uitstekende wedstrijd met 30 reddingen op 33 schoten.

Canada begon zonder energie en schoot slechts vier keer op Filip Gustavsson (Minnesota Wild) in de eerste periode. Zweden scoorde de enige goal in de eerste periode via Grundstrom na een geblokkeerd schot. Canada kwam sterker terug in de tweede periode en maakte gelijk via Dylan Cozens (Buffalo Sabres). In de derde periode scoorde Pierre-Luc Dubois (L.A. Kings) voor Canada, maar Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins) maakte gelijk voor Zweden met een afstandsschot. Grundstrom’s tweede doelpunt brak uiteindelijk de patstelling en Johansson bezegelde de overwinning.

 

Previous Rangers winnen toch na verspelen twee goals voorsprong tegen Panthers
Next Edmonton verspeelde een voorsprong tegen Dallas en verliest game drie