Tsjechië en Zwitserland naar de wk-finale


Tsjechië sloopte Zweden in de tweede periode. En Zwitserland versloeg Canada in de shootouts met een uitstekende goalie Leonardo Genoni (EV Zug). Zodat de finale is Tsjechië – Zwitserland en strijden Canada en Zweden om het brons.

LEES OOK: Canada, Zwitserland, Tsjechië en Zweden naar halve finale

Zweden – Tsjechië 3-7

Zweden was ‘bijna’ perfect tijdens het IIHF Wereldkampioenschap 2024. In acht wedstrijden, waaronder een 2-1 overwinning op Finland in de kwartfinale, hadden de Zweden niet achtergestaan. Ook in de eerste periode van de halve finale tegen Tsjechië bleef het zo. Met een 2-2 stand na 20 minuten. In de tweede periode ging het echter compleet mis voor Zweden. Tsjechië nam als eerste team een voorsprong op Zweden. En scoorde drie doelpunten in drie minuten om een 5-2 voorsprong te nemen. Filip Gustavsson (Minnesota Wild) werd vervangen na vijf tegengoals.

Tsjechië won uiteindelijk met 7-3 en bereikte de finale voor het eerst sinds de overwinning in 2010. Martin Necas (Carolina Hurricanes) (één goal, drie assists) en Dominik Kubalik (Ottawa Senators) (twee goals, één assist) leidden de aanval van Tsjechië. Twee goals in de derde periode door Lukas Sedlak (Dynamo Pardubice) zorgden voor een uitbundig feest in de Praagse Arena. De uitverkochte Praagse Arena vestigde een nieuw toernooi record met een totaal van 741.690 fans, wat het vorige record uit 2015 verbrak.

Ondrej Kase’s (HC Litvinov) goal brak de 2-2 gelijke stand, gevolgd door Necas en Kubalik’s treffers, waardoor Gustavsson werd vervangen door Samuel Ersson (Philadelphia Flyers). Joel Eriksson Ek (Minnesota Wild) scoorde nog voor Zweden, maar het was niet genoeg. Zweden, dat tot dan toe geen doelpunt in de eerste periode had toegestaan en nooit achter had gestaan, zag al zijn prestaties tenietgedaan worden. Zweden zal nu strijden om het brons. MVP Isac Lundestrom (Anaheim Ducks) en Lukas Sedlak.

tekst gaat verder onder de YouTube video

Canada – Zwitserland 2-3 SO

Zwitserland staat op het punt om zijn eerste IIHF Wereldkampioenschap gouden medaille te winnen na een spannende halve finale overwinning op Canada in Praag. De wedstrijd was zenuwslopend, waarbij Zwitserland zegevierde in een shoot-out dankzij Sven Andrighetto’s (ZSC Lions Zurich) beslissende shootout en Leonardo Genoni’s redding tegen de shootout van Dylan Cozens (Buffalo Sabres).

Leonardo Genoni was de first star voor Zwitserland, met 42 reddingen in 70 minuten. Ondanks het overwicht in de eerste periode, kreeg Zwitserland steeds meer druk te verduren naarmate Canada terug in de wedstrijd kwam. Canada’s late comeback werd ingeleid door John Tavares (Toronto Maple Leafs), wiens goal laat in de derde periode de wedstrijd in overtime bracht.

De vroege voorsprong van Zwitserland werd gekenmerkt door twee snelle powerplay goals. Kevin Fiala (L.A. Kings) en Roman Josi (Nashville Predators) waren een juiste combinatie, met Fiala die scoorde en assisteerde bij Josi’s doelpunt. Brandon Tanev’s (Seattle Kraken) goal, na een scrimmage voor het Zwitserse doel, bracht Canada terug in de wedstrijd. Ondanks de druk (33-13 schoten op goal in het Canadese voordeel periode 2,3 en overtime), hield Genoni voor Zwitserland stand. MVP John Tavares en natuurlijk de Zwitserse goalie Leonardo Genoni.

Previous Dallas verslaat Edmonton in game twee
Next Rangers winnen toch na verspelen twee goals voorsprong tegen Panthers