Strijdend Nederland verslaat Letland met shootouts


Op dag twee van het IIHF divisie II groep A speelde Nederland tegen Letland. Drie keer kwam Nederland van een achterstand terug en met shootouts werd er gewonnen.

LEES OOK: China U18 paar maten te groot voor Nederland

Nederland – Letland 4-3 SO

Binnen zes minuten kwam Nederland op achterstand doordat een verre rebound teruggespeeld werd door Emilija Jakovleva naar de vrijstaande Milana Laletina bij de tweede paal en die kon van dichtbij de Letten op voorsprong schieten. Maar Nederland hoefde niet lang te treuren want binnen drie minuten was de achterstand weer gerepareerd. Goed forechecken in de neutrale zone door Emily Olsthoorn (Anaheim Jr. Ducks). Zij veroverde de puck ging op avontuur en haar schot werd gestopt maar Danique Koghee (Madison Capitols) was er als de kippen bij om de losliggende puck hoog in het doel te tikken. Dat was ook de tussenstand in de gelijk opgaande periode.

De tweede periode was Letland de bovenliggende partij qua schoten met 9-om-4 maar na de tweede twintig minuten stond er gewoon 2-2 op het scorebord in Thialf voor 450 toeschouwers. Eerst was het net zoals in de eerste periode Letland wat op voorsprong kwam. Een schot vanaf de blauwe lijn viel in de verre hoek binnen. Het zicht was enigzins ontnomen voor goalie Robyn Verkaik (Zoetermeer Panters). Het schot werd gelost door de Letse Anna Elza Glazniece. vlak na de 2-1 voor Letland kreeg Nederland ook nog een penalty voor Maylin Hooijmans (Red Eagles Den Bosch). Maar shorthanded zorgde Emily Olsthoorn voor de 2-2 op assist van Danique Koghee.

Wederom goed forechecken aan de rand van het aanvalsvak. Danique Koghee veroverde de puck schoot op doel. En de Letse goalie Nikola Selevica gaf een rebound weg die niet te missen was voor Olsthoorn. In het verloop van de tweede periode kreeg Nederland kans op de voorsprong door twee keer powerplay maar de Letse penalty kill weigerde te buigen.

#17 Emily Olsthoorn Foto: IJNL FAcebook

Venijn zat hem in de staart

Na vijf minuten in de derde periode kon Maylin Hooijmans weer naar de strafbank. Dit keer voor tripping. Nu werd de powerplay wel afgestraft door Letland. Het werd de tweede goal van de avond voor Emilija Jakovleva. Maar Nederland rechte de rug. Slordig uitverdedigen door de Letse dames leverde puckbezit op voor Danique Koghee. Zij schoot vanaf de zijkant richting de goal. De puck kwam via via bij Emily Olsthoorn en met een one timer wist zij de 3-3 op het scorebord te zetten. Beide teams behaalde in ieder geval een punt na de 3-3 in zestig minuten.

Wie pakte het extra punt? Nederland kreeg de beste kansen in overtime toen Letland een straf pakte maar de Letse goalie Nikola Selevica weigerde mee te werken. Tijdens de shootouts scoorde Olsthoorn en Koghee en de Letse pogingen werden gestopt door goalie Robyn Verkaik zodat Nederland na de 18-0 tegen China “gewoon” Letland versloeg. Vandaag 17 januari genieten van de rustdag en morgen weer knallen tegen Groot Brittannië.

 

Previous Marc-Andre Fleury heeft 552 overwinningen behaald
Next Tilburg heeft op dinsdagavond geen moeite met Halle