Nederland gestopt door Spanje op OKT in Tilburg

Wedstrijddag drie van het Olympisch kwalificatie toernooi van de IIHF werd een deceptie voor Nederland. Het powerplay doelpunt van Bruno Baldris halverwege de derde periode brak Nederland en stuurde Spanje op weg naar de volgende ronde van de Olympische kwalificatie. Nederland was de hoogst geplaatste ploeg, maar kon een 1-0 voorsprong na de eerste periode niet vasthouden. Spanje scoorde drie doelpunten in de eerste tien minuten van de tweede periode. Maar in de laatste tien minuten kwam Nederland weer langszij. In de derde periode was Spanje echter de betere ploeg en verdiende de overwinning.

Nederland – Spanje 4-3

Het enige doelpunt van een spannende openingsperiode kwam op een powerplay in de laatste minuut, en natuurlijk kwam het van de stick van aanvoerder Danny Stempher. Die het toernooi leidde in doelpunten (vijf), assists (acht) en punten (dertien). Hij vuurde een laag en hard schot af naar de stick kant van de Spaanse goalie Raul Barbo en versloeg de keeper met nog maar 58 seconden te gaan in de eerste twintig minuten.

Danny Stempher haalt uit voor de 1-0 Foto: Jordan Masters

Dat cruciale doelpunt werd echter vroeg in de tweede periode door de Spanjaarden weggepoetst. Ze brachten de wedstrijd aan het begin van de tweede periode in evenwicht. Toen Gaston Gonzalez een schot langs Cedrick Andree tipte die zijn debuut maakte in het Nederlandse team.

De Spanjaarden scoorde halverwege de periode twee snelle doelpunten om de controle over te nemen. De eerste was een gemakkelijke intikker uit een rebound van Alejandro Burgos. En twee en een halve minuut later door Dorion Donath, wiens afstandsschot niet goed werd verwerkt door Cedric Andree. Maar Nederland vocht terug en bracht de stand kort daarna op 3-2 na een mooi doelpunt van Guus van Nes die Raul Barbo versloeg met een deke met nog vijf minuten te gaan in de tweede periode. Minder dan twee minuten later sloeg Jay Huisman een rebound binnen van een schot van Bjorn Borgman om de wedstrijd in evenwicht te brengen.

Na de 3-3 van Jay Huisman Foto: Jordan Masters Face-Off

powerplay goal velt Nederland

De wedstrijd werd beslist toen Spanje een powerplay kreeg en een schot van Bruno Baldris via de binnenkant van de paal de achterkant van het net vond. Het was het tiende powerplay-doelpunt van het weekend van Spanje. Hoe ze het ook probeerden, Oranje kon de rest van de wedstrijd niet meer vele goede kansen creëren, zelfs niet toen Cedric Andree de laatste twee minuten op de bank zat voor een zesde aanvaller.