Sportieve plicht Litouwen redt Nederland in divisie IIA


Net zoals bij het OKT in Tilburg moest bij de U20 Nederland het ook afleggen tegen Spanje tijden het wereldkampioenschap IIHF U20. Gelukkig voor Oranje deed Litouwen zijn sportieve plicht tegen China zodat het onderlinge resultaat niet telde maar het doelsaldo. En het Spaanse doelsaldo was een stuk slechter als dat van Oranje zodat Spanje is gedegradeerd.

LEES OOK: Ook Litouwen walst over Nederland U20 heen

Spanje – Nederland 3-2

Nederland had het in de eerste periode lastig tegen de leeftijdsgenoten uit Spanje. Na dertien minuten pakte de nummer laatst een voorsprong tegen Oranje nadat Jose Blanco goalie Danylo Douma (Gijs Groningen) wist te passeren. In de tweede periode gaf Nederland meer tegengas. Dat bleek ook uit de schoten verhouding die voor beide teams twaalf was. Nederland moest een 2-0 achterstand incasseren toen Dusan Cantabrana in minuut 36 de 2-0 scoorde. In de derde periode werd Oranje overlopen. Schotenverhouding 21-9. Na een vier minuten powerplay voor Spanje na twee straffen voor Jaidy van Mourik (Brinkens IF) scoorde Spanje de 3-0. Pablo Mata zette Spanje op 3-0.

Dat Spanje niet verder uitliep was te danken aan goed keeperswerk van Douma. En Oranje scoorde daarna twee goals achter elkaar. Een powerplay goal van Finn Filippini (Red Eagles Den Bosch). En Mees van Wingerden (Islanders Hockey Club Nashua) zorgden voor de 3-2. Dichterbij kwam Oranje niet zodat het afhankelijk werd van de uitslag van Litouwen tegen China. Gelukkig deed Litouwen zijn sportieve plicht tegen China zodat Oranje kan blijven in Divisie II groep A. Maar het is inmiddels wel duidelijk dat landen die investeren in het jeugd ijshockey Nederland van alle kanten aan het inhalen zijn.

archieffoto U20 Nederland wk 2022 IIHF
Previous Nederland gestopt door Spanje op OKT in Tilburg
Next Senators coach D.J. Smith ontslagen, eerste hattrick Henrique