Oog in oog met Jaromír Jagr


Jaromir Jagr
foto : www.romandusek.com

Jarda & Pleky, zoals het duo in Tsjechië graag genoemd wordt spelen met Rytíři Kladno in de Tsjechische Chance Liga, de tweede divisie. Beiden zijn samen goed voor drieduizend NHL wedstrijden. Cédric Delmarche, Belgische verdediger in de Tsjechië actief, beleefde gisteren een topmoment. Als jonge verdediger uit de Lage Landen een levende legende als Jágr op het ijs proberen afstoppen. Mooi toch. Het werd een nipte 2-3 thuisnederlaag tegen leider Kladno voor Delmarche.

Kladno is Jagr, eigenaar en boegbeeld van de Knights

“Wat een een team, man. Rytíři Kladno heeft maar één doel dit seizoen en dat is onmiddellijk weer promoveren naar de Extraliga. Iedereen spreekt natuurlijk over Jagr, nog steeds sterk en sluw voor doel. Deze legendarische speler heeft, net als ik, de heenronde gemist. Sinds mid-december speelde hij een twintigtal wedstrijden en scoorde alweer een dozijn punten. Net 49 jaar geworden. Nog steeds zelf productief en daarenboven zorgt hij er voor dat zijn ploegmakkers goed bediend worden. Ik ben hem enkele keren tegengekomen. Als je dan weer naar de bank schaatst, ben je wel best blij, zelfs trots, dat je de grote Jagr eens hebt gecheckt of de puck hebt kunnen afpakken. Unieke ervaringen.”, aldus de jonge Belg.

Tekst gaat onder de foto verder

Foto: www.romandusek.com

“Rytíři, de Knights zeg maar, zijn meer dan alleen Jaromir Jagr hoor. De aanvalsleider bij uitstek is Plekanec. ‘Pleky’ is geboren en getogen in Kladno. Vijftien jaar bij de Montréal Canadiens gespeeld. Deze slimme center scoorde er 600 punten in NHL. Dan heb je nog een vijftal aanvallers met Tsjechische eersteklasse-ervaring in de line-up. Mannen die dit seizoen al meer dan 25 punten scoorden. Dat zag je gisteravond ook wel. Het gevaar kwam van alle kanten. Met Kadan zijn we de staartploeg in deze Chance Liga. Qua budget, qua mogelijkheden en qua slagkracht. Niet te vergelijken met Kladno Knights.”

Kladno, ambitieuze leider richting ExtraLiga

“Ook defensief is dit Kladno top. Goalie Andrej Kosaristan is een Slowaakse topper. 27 jaar, speelde al zes seizoenen in de Slowaakse topklasse en behoort tot de nationale selectie van zijn land. Verdedigers zijn bijvoorbeeld de Russen Zakharchuk en Sorokin, samen goed voor 600 KHL wedstrijden. Daarnaast heeft Kladno twee jonge Amerikanen met AHL-ervaring, enkele voormalige Tsjechische beloften-internationals. En ex-Ligue Magnus routinier Jakub Suchanek in de defensie.”

Tekst gaat onder de foto verder

Foto: www.romandusek.com

“Als je die mannen als groep bezig ziet op het ijs, dan weet je dat je best nog wat harder werkt vandaag op training. Halfweg de eerste periode opende Plekanec de score. In de tweede periode werden we volledig weggedrukt en ging het naar 0-3. In de slotperiode namen ze gas terug en konden we met Kadan weer aansluiten tot 2-3. Jammer, een stunt zat er bijna in.”

HET SEIZOEN VAN DELMARCHE

“Tja, de play-offs gaan wij dus niet halen. Qua competitie hebben we nog drie speeldagen te gaan met Kadan. Als die nog gespeeld worden, want politici willen de topsportcompetities straks weer stilleggen. De voorbije zomer heb ik, bij de start van de seizoensvoorbereiding op het ijs, een slepende scheenbeenkwetsuur opgelopen. Na een lange revalidatie en een maand getraind te hebben, kon ik enkele wedstrijden op het derde niveau ritme opdoen bij satelietclub Bilina. Dat liep lekker met veel ijstijd.”

Tekst gaat onder de foto video

“COVID-19 zette toen alle competities stop. Sinds twee maanden draai ik weer mee met Kadan in de Chance Liga. We zijn hier met een tiental verdedigers, dus het is dringen voor een plek op de sheet. Vanavond speelde ik bijvoorbeeld met Jakub Naar in de derde lijn naast me. Sterke jongen van amper achttien jaar. Doorliep de hele jeugdopleiding bij topclub Mountfield, is Tsjechisch jeugdinternational en enkele maanden hier gestald om speeltijd af te dwingen.”

Tekst gaat onder de foto verder

Cedric Delmarche SK Kadan
Foto: www.romandusek.com

Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Net als heel wat andere spelers ben ik einde contract. Voor komend seizoen staat nog niets vast. Ik ben nu 22 jaar en idealiter wil ik graag in deze Chance Liga verder. Voltijds hockey spelen, daar droom je toch van. Dit is topniveau met sterke spelers en hier kan ik nog veel leren. Of bij een ambitieuze derdeklasser belangrijk kunnen zijn.”

“En als dat niet lukt, dan is de kans groot dat ik terugkeer richting Limburg. Dan zal het full-time werken zijn in combinatie met BeNe League hockey. Ik volg de BeNe competitie aandachtig. Natuurlijk via Face-Off. Ik ken vanuit de jeugdreeksen en de nationale selecties heel wat jongens. Anderzijds ben ik er ook al vijf jaar weg qua ijshockey. Dus ik zal ook heel wat spelers niet kennen.”

Tekst gaat onder de foto verder

Cédric Delmarche

“Dat die jongens dik een jaar niet gespeeld hebben is vreselijk. Voor de jeugdontwikkeling, voor de topcompetitie en voor de sport in het algemeen is dit een kwalijke zaak. Hopelijk is dat binnen enkele maanden geschiedenis en kunnen we overal weer het ijs op. Zelf hoop ik dat ik nog wat langer op Tsjechisch ijs mag spelen. En wie weet nog wat topervaringen mag meemaken. Maar vooral ijshockey spelen en ijshockeypret hebben.”, sluit Delmarche af

Previous Sprong scoort voor winnend Washington, spektakel bij San Jose vs St. Louis
Next Sterk Tilburg haalt drie punten op in Hamburg