Even bellen met : Uli Egen, de nieuwe Coach van Bulldogs de Liège


Foto City-Press GbR

Vorige week meldde Bulldogs de Liège de komst van een nieuwe coach. Ulrich “Uli” Egen, een naam als een klok in het Duitse ijshockey. Als speler was Uli een winger die vijftien jaar op het hoogste niveau in Duitsland speelde. Als Sportief Manager actief in de DEL, als Coach DEL, DEL2 en de voorbije twee seizoenen in de Oberliga actief. En ook ooit twee seizoenen bij Eaters Geleen aan het sportiever roer. Tijd voor een leuk gesprek met een meer dan gepassioneerde ijshockey-coach, die net nog een flinke training op de ergometer afgehaspeld had voor ie ons te woord stond. 

Mijn uitvalsbasis is Geleen, al twaalf jaar!

Inderdaad, in 2007 tekende ik bij Eaters Geleen. Met toenmalig Eaters-voorzitter Raymond Wintraecken hadden we snel een akkoord. Het waren twee interessante seizoenen in Limburg. Interessant, niet makkelijk. Een team met ruim een dozijn importspelers, enkele ervaren Nederlanders en dan nog wat jonge knapen. Knapen die we probeerden in het eerste team in te passen. Gelukkig wilden die jongens wel hard werken. Want ook zij hadden het niet makkelijk. Daarenboven heb ik dankzij die tijd in Geleen mijn vriendin leren kennen. Ik beschouw Geleen dan ook als mijn thuishaven sinds die Eaters-periode. Heb nadien nadien o.a. in Kaufbeuren gewerkt, goed 750km verderop, in Berlijn, goed 800km verderop, maar Geleen is mijn uitvalsbasis gebleven. Heb door de jaren heen ook wat mensen beter leren kennen. Jac Scholtes is al jaren mijn fietsmakker, onze dames zijn vriendinnen en zo bleef ik ook altijd goed op de hoogte van wat er leefde, wat er zich ontwikkelde in en rond het ijshockey in Nederland en in België.”

foto : Eaters Geleen

Vorig jaar, na een moeilijk seizoen bij Preussen Berlin (dat in de zomer plots naar de vierde klasse teruggezet werd door de Bond), stapte Uli Egen over naar (alweer) Füchse Duisburg. Een seizoen met wat bestuursstrubbelingen en financiële beperkingen maakten dat niemand opkeek van uw vertrek in Duisburg. De aankondiging van Bulldogs de Liège was daarentegen wel erg verrassend voor ons.

2020/2021 met Bulldogs de Liège

En zo is de link naar Bulldogs de Liège ook duidelijk. “Inderdaad, Jac Scholtes polste of ik interesse had om met het Bulldogs-bestuur in gesprek te gaan. Met voorzitter Olivier De Vriendt en het Luiks bestuur hadden we na drie uitvoerige gesprekken een akkoord om het komend seizoen samen te werken. Bulldogs Luik is mij beschreven als ambitieuze club met een prima potentieel, een sfeervol stadion en degelijke structuur.

Uli, wat zijn de doelstellingen die het Luiks bestuur en uzelf voor ogen hebben voor het komend seizoen?

“Dat wat quasi elke club en dus ook elke coach wil. Resultaten behalen, jongeren stappen laten zetten, het team beter maken. Daarvoor moet je hard werken. Nu moeten de jongens zich fit houden. Eens we weten hoe en wat, krijgen alle spelers een voorbereidingsschema dat individueel afgewerkt wordt. Als we dan de voorbereiding als groep opstarten, zullen we snel zien wie zich aan het schema gehouden heeft. Of wie wat geïmproviseerd heeft. Ik verwacht dat alle spelers alle ijstrainingen afwerken. De ijstijden zijn beperkt; dus moet de aanwezigheid maximaal zijn. Werken is de boodschap. Hebben gisteren nog met de Voorzitter, de Teammanager en met Jac Scholtes een uitvoerige videoconference gehad. We hebben speler per speler doorgenomen. De ploeg is intensief gescreend.” 

Focus op het eerste team

Van o.a. Bryan Kolodziejczyk heb ik heel wat nuttige input gekregen. Heb natuurlijk met vriend Jac Scholtes, de voorbije twee seizoenen Coach bij het Divisie 1 team van Bulldogs Luik, een klankbord met heel wat kennis van de eigen spelers en van de BeNe League in zijn geheel. De Luikse keuken is echt niet erg verschillend van een doorsnee Duitse club hoor. We hebben een vaste kern met een dozijn spelers waar je op kan bouwen. En we hebben een lichting van jongens die moeten werken om kansen af te dwingen om straks ook bij die vaste kern te horen. Die jonge spelers moeten zich op training tonen. Die ijstijd moeten de jongens afdwingen. En natuurlijk maken ze wat vaker een foutje in de match. Elke speler maakt wel een fout. Dat is een leerproces. Werken, ijstijd afdwingen, fouten maken en hieruit leren. Mijn focus ligt op het eerste team. De jeugdbegeleiding zal ik wel adviseren. Je zal mij wel eens op het ijs zien bij de jeugd; zeker bij de jongens die toewerken naar het eerste team. Mijn kerntaak is duidelijk : de eerste ploeg van Bulldogs Liège.”

foto : Klaus Pollkläsener

Imports die het verschil maken

Qua imports hebben we begrepen dat uitblinker en goalie Pasquale Spano een contractverlenging afgedwongen heeft. Worden de twee overige importplekken vanuit Canada bezet of eerder vanuit het Ruhrgebied?

“De drie import-posities zijn cruciaal. Net als elk team moeten de drie Luikse imports stuk voor stuk het verschil kunnen maken. Goalie Spano mag zich aan een voorstel van ons verwachten opdat ook volgend seizoen de Luikse kooi goed bezet wordt. Dus zijn er nog twee plaatsen te bezetten. En neen, het is niet de bedoeling dat er spelers van Duisburg ofzo overkomen. Alhoewel er daar met Sam Verelst ook een flinke Belgische aanvaller was. De twee vrije importplaatsen worden normaliter weer vanuit Canada ingevuld. En we hebben nog even ; het is net begin april hé.”

Previous Van cute tot creepy, ze horen erbij! De mascottes van de NHL, Atlantic Division
Next Hoe is het met Max Hermens?