Örebro HK, eindelijk de beste in Zweden


Face-Off IJshockey SHL

Nadat eerder dit seizoen al Oskarshamn IK en Rögle BK voor het eerst in hun bestaan op de eerste plaats van de SHL hebben gestaan, is het nu tijd voor nummer drie. Nooit eerder stond Örebro HK aan kop van de hoogste Zweedse divisie. Nu staan ze daar al voor de tweede week. Afgelopen week waren er geen wedstrijden, dus die tweede week kregen ze er gratis bij.

Tekst gaat verder onder de video

I dagens #SHLThrowback kikar vi tillbaka på Örebro💥🏒 Närkelaget har för första gången i klubbens historia klättrat upp på en förstaplats i tabellen – med 34 poäng på 16 matcher🔝💪 Vad tycker du sticker ut lite extra från Örebros säsong såhär långt?👇

Geplaatst door SHL op Woensdag 6 november 2019

Örebro, vooraf zeker geen favoriet

Aan het begin van het seizoen zag het er niet naar uit dat ÖHK de troepen in de SHL na zestien speelronden zou leiden. In de vijf voorgaande seizoenen dat Örebro in de SHL speelde eindigde het achtereenvolgens als 6de, 8e, 12e, 12e en 10e. Vorig jaar werd de ploeg dus tiende en dat zag er heel lang somberder uit. Pas twee weken voor het einde van de competitie werd de twaalfde plek verlaten. Daarvoor bungelde het tussen de laatste en twaalfde plek.

De eindspurt kon mede worden ingezet na het aantrekken van Jhonas Enroth. Half februari kwam de goalie over van Dinamo Minsk nadat Stefan Steén geblesseerd was geraakt. Inmiddels staat Enroth weer in Minsk tussen de palen. Niet alleen Enroth is vertrokken. Onder andere Nick Ebert, Aaron Palushaj en Rodrigo Abols vertokken ook. Dit waren vorig seizoen de nummers 1, 2 en 5 van de topscorerslijst van Örebro. Qua goals waren zij de top drie. Samen waren ze goed voor 41 van de 130 goals in de reguliere competitie. Ebert speelt nu voor Hartford Wolf Pack in de AHL. Ook de Let Abols speelt ook in de AHL, bij Springfield Thunderbirds. Palushaj is naar Zwitserland vertrokken, waar hij uitkomt voor HC Davos.

Tekst gaat verder onder de foto

Stefan Steén en Nick Ebert – Örebro HK (Foto Barend Hoogteijling – FaceOff.nl)

Goede vervangers

Het vertrek van deze vier spelers na het vorige seizoen was een hele aderlating voor de ploeg die vaak onder de middenmoot bungelde. De technische staf heeft daar waardige vervangers voor gevonden. Met Dominik Furch is een prima vervanger van Steén en Enroth binnengehaald. De Tsjechische goalie laat prima cijfers zien. Ook qua doelpunten zijn de vervangers prima. Twee routiniers en een 25-jarige werden binnengehaald.

Vanuit de KHL kwam de Amerikaan Ryan Stoa over. De lange aanvaller heeft ook NHL ervaring. De Fin Sakari Salminen kwam over van de Finse Liiga. Hij speelde eerder al eens in de SHL en ook hij heeft KHL ervaring. De vierde opvallende aanwinst is de minst ervaren en komt van ‘slechts’ 250 kilometer noordelijker. Vorig jaar, bij Mora IK, maakte Mathias Bromé al wel zoveel indruk dat hij werd geselecteerd voor het Zweeds nationaal team. Nu is Bromé de clubtopscorer met 15 punten (6G, 9A) in 16 wedstrijden.

Weinstock, het gezicht van het huidige team

In de +/- statistieken staan er drie Örebro spelers in de top vier. Daarbij is ook Marcus Weinstock. De 35-jarige left winger is bezig aan zijn tiende seizoen in het shirt van Örebro. Na Henrik Löwdahl, die 655 wedstrijden voor de club speelde, heeft Weinstock de meeste wedstrijden op zijn naam staan met 533.

Mister Örebro: Löwdahl

Tekst gaat verder onder de foto

Henrik Löwdahl – Örebro HK

Löwdahl is de ÖHK speler bij uitstek. Hij is geboren in Örebro en begon met ijshockey bij de, destijds, enige club in de stad, Örebro IK. Na de oprichting van HC Örebro 90 in 1990 stapte hij over naar de nieuwe club. In 2005 werd de naam daarvan veranderd in Örebro HK. Löwdahl speelde nooit meer voor een andere club en in de zeventien seizoenen die hij er speelde noteerde hij in 655 wedstrijden 645 punten (275G, 370A). In het seizoen 2013/2014 maakte ÖHK, met onder andere Weinstock en Löwdahl, zijn debuut in de SHL.

Hudáček goede goalie en entertainer

In het tweede SHL seizoen werd publiekslieveling Július Hudáček binnengehaald. Enroth was een erg goede goalie in het shirt van Örebro, Furch is ook heel goed. Toch zullen zij de status van Hudáček niet makkelijk kunnen evenaren. De Slowaaks international liet goed goalie werk zien maar was meer dan dat. Hij was een echte entertainer. Zijn #HudaShow na de wedstrijden zijn een hit op Youtube. Op de muziek van ‘Live is life’ scandeerde het publiek ‘Hu-da-cek!’, terwijl de goalie aan het vissen, bowlen, jagen, dansen of iets anders bezig was.

Tekst gaat verder onder de video

 2019/2020 Örebro aan de top

In Örebro moeten ze de shows na de wedstrijd al een aantal seizoenen missen. In de zeer gemoedelijke Behrn Arena (ik werd daar vorig seizoen zeer hartelijk ontvangen) is men nu bezig met resultaten en die liegen er niet om. Na zestien wedstrijden, de beste van de SHL. Of dat na donderdagavond ook nog is, is de vraag. De ploeg speelt dan een uitwedstrijd tegen Frölunda Indians dat derde staat met drie punten achterstand, maar een beter doelsaldo.

De stand in de SHL 13 november 2019

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Örebro HK 16 34 55:38 (17)
2 Rögle BK 17 32 46:34 (12)
3 Frölunda HC 16 31 56:35 (21)
4 Färjestad BK 16 30 65:49 (16)
5 Luleå HF 16 30 42:33 (9)
6 HV 71 16 26 47:36 (11)
7 Skellefteå AIK 16 26 41:37 (4)
8 Djurgårdens IF 17 25 45:45 (0)
9 IF Malmö Redhawks 16 22 38:45 (-7)
10 Brynäs IF 16 18 34:51 (-17)
11 Leksands IF 16 17 43:53 (-10)
12 IK Oskarshamn 16 17 32:57 (-25)
13 Växjö Lakers HC 16 16 39:51 (-12)
14 Linköping HC 16 15 36:55 (-19)

 

Previous Boston vergooit 4-0 voorsprong tegen Florida, Arizona stopt winning streak St. Louis
Next Frank Gentges nieuwe coach Select 4-u Devils Nijmegen