Frölunda Indians sterren op weg tweede achtereenvolgende dubbel?


Face-Off IJshockey SHL

Een topploeg in Zweden en in Europa, zo mag, of moet je, Frölunda Indians toch wel noemen. Het werd vijf keer Zweeds kampioen (1965, 2003, 2005, 2016, 2019). Zeker niet het meeste in Zweden, maar de laatste jaren is het steevast in de top te vinden. Kampioen van de Europese Champions Hockey League werd het drie keer (2016, 2017, 2019). De dubbel werd door de ploeg uit Göteborg twee keer behaald (2016 en 2019) en ook dit jaar doet het nog volop mee met een toppositie in de SHL en de tweede wedstrijd in de halve finale van de CHL die het dinsdagvanavond word gespeeld tegen Luleå.

Tekst gaat verder onder de foto

Samuel Fagemo - Frölunda Indians
Samuel Fagemo – Frölunda Indians (Foto: Michael Erichsen – Bildbyrån)

Sterrenensemble

In tegenstelling tot Luleå, dat in de vorige SHL werd uitgelicht, is Frölunda een team met sterren. De club, in zijn huidige vorm, bestaat sinds 2004. Frölunda HC is sindsdien de officiële naam. Daarvoor heette de club Västra Frölunda IF (1944-1984) en Västra Frölunda HC (1984-2004). Een van oorsprong oudere club dus en in al die jaren hebben er altijd sterren op het ijs gestaan. In al die jaren speelde de club, onder de drie verschillende namen, inmiddels 54 jaar op het hoogste niveau in Zweden.

Uit het verleden spreken onder andere Lars-Eric Lundvall, Ronald Pettersson, Patrik Carnbäck en Ronnie Sundin tot de verbeelding. Niet alleen voor Frölunda hebben zij goede prestaties neergezet maar ook met het Zweedse team. Gezamenlijk hebben zij zes gouden WK medailles en één Olympische. Verder nog achtmaal zilver op het WK en werden ze nog twee keer tweede op de Olympische Spelen. Maar ook Daniel Alfredsson, een grootheid bij Ottawa Senators is een jongen van de stad en de club. Alfredson begon in de SHL bij Västra Frölunda HC voordat hij naar Ottawa ging. Tijdens de lock-out in de NHL van 2004/2005 kwam hij voor een seizoen terug en won er het Zweeds kampioenschap.

Tekst gaat verder onder de foto

Drie keer Daniel Alfredsson

Niet de enige prijzen die de right-winger behaalde. Op zijn palmares staan onder andere een gouden medaille op het WK en zilveren medailles op het WK en de Olympische Spelen. Verder was hij in 1996 NHL Rookie van het jaar en won hij in zijn carrière ook nog de King Clancy Trophy en de Mark Messier Leadership Award.

Frölunda in de NHL

Maar ook van de huidige generatie zijn er genoeg spelers die een link met de ploeg uit Göteborg hebben. Maar liefst 23 spelers die dit seizoen uitkomen in de NHL hebben een verleden met de Indians. Hierbij onder andere:

Victor Olofsson Buffalo Sabres
 Erik Karlsson San Jose Sharks
 Lars Eller Washington Capitals
 Rasmus Dahlin Buffalo Sabres
 John Klingberg Dallas Stars
 Mattias Janmark Dallas Stars
 Alexander Steen St. Louis Blues
 Loui Eriksson Vancouver Canucks
Robin Lehner Chicago Blackhawks
Henrik Lundqvist New York Rangers

Lundqvist, Joel Lundqvist

De laatste is de tweelingbroer van het boegbeeld van de huidige ploeg: Joel Lundqvist. Joel won vier keer het Zweeds kampioenschap en drie keer de CHL. Verder mocht hij ook nog drie keer de gouden medaille mee naar huis nemen na een wereldkampioenschap. Met 903 SHL wedstrijden is hij de speler met de meeste wedstrijden voor Frölunda op zijn naam. Met kwalificatie- en promotiewedstrijden meegerekend staat de teller nu op 999 wedstrijden. Een record dat waarschijnlijk niet heel snel verbeterd zal gaan worden. Van de huidige spelersgroep is Niklas Lasu degene die het dichts bij komt met 612 wedstrijden in het groen/rode shirt. De Noor Mats Rosseli Olsen volgt met 527 wedstrijden voor Frölunda.

Tekst gaat verder onder de foto

Joel Lundqvist in het retro-shirt van Västra Frölunda

Als we het over sterren hebben dan is Joel Lundqvist daar een rolmodel voor. Op en naast het ijs is hij leider van het team en misschien wel van de hele club. In de NHL brak hij, in tegenstelling tot zijn broer, niet door. Verder dan 159 wedstrijden voor Dallas Stars kwam hij niet.

Talenten in overvloed

Dat aantal gaat één van de jonge spelers van het team waarschijnlijk wel verbeteren. Lucas Raymond zal dit jaar hoog in de NHL Draft gekozen worden. Een top-5 zou zeker mogelijk moeten zijn en sommige rankings geven zelfs een tweede plaats aan. De zeventien jarige speelde vorig seizoen al tien wedstrijden in de SHL en kwam daarin tot twee goals. In de zeventien wedstrijden dit seizoen staat zijn puntentotaal op vijf (3G, 2A). Op het U20 WK, behaalde hij met Zweden de derde plek en kwam in zeven wedstrijden tot twee goals en twee assists.

Lukas Raymond

Met onder andere Rasmus Dahlin (eerste in de draft van 2018) en Raymond is meteen ook duidelijk dat de ploeg uit Göteborg niet de jeugdopleiding als zeer belangrijk onderdeel ziet. Zo schaatst er ook nog Samuel Fagemo rond. In 2018 niet gedraft maar in 2019 alsnog door Los Angeles Kings gekozen. Dit seizoen is Fagemo op huurbasis weer te bewonderen in het Scandinavium, de thuisbasis van de Indians. Vorig seizoen spraken we de Kings prospect.

Dat zijn de jonge sterren. Er zijn buiten Joel Lundqvist ook nog andere sterren met al meer ervaring. Zo is Nicklas Lasu, ook een echte Göteborgse jongen, na twee jaar Finland en een kampioenschap bij Kärpät Oulu weer terug op het oude nest.

Assist-koning Lasch

De ploeg herbergt ook nog twee spelers uit de VS. Geen hoogvliegers aan de andere kant van de oceaan maar in Zweden komen Ryan Lasch en Rhett Rakhshani meer dan tot hun recht. Rakhshani is aanvaller met regelmatig technische hoogstandjes. Lasch is een ware puntenmachine. In zijn vijfde seizoen bij de club staat hij op meer dan een punt gemiddeld per wedstrijd. In de SHL is dat een geweldige score, die niet velen hem nadoen. Lasch maakte in 2016/2017 ook nog een uitstapje naar Zwitserland waar hij met Bern het kampioenschap binnenhaalde.

Tekst gaat verder onder de foto

Ryan Lasch

In de CHL is Lasch al jaren dé meest gevaarlijke aanvaller. Qua assists (61) en goals (28) is hij de onbetwiste leider. In beide statistieken wordt hij gevolgd door Joel Lundkvist (22G, 30A). De kleine Amerikaan is in de SHL al twee keer topscorer geworden (2015/2016 en 2018/2019). Vooral, maar zeker niet alleen, door de beslissende assist te geven.

Ryan Lasch
Frölunda Indians
Games Goals Assists Points
2015-16 67 23 47 70
2017-18 54 15 43 58
2018-19 62 18 51 69
2019-20 28 8 18 26

Vol voor de prijzen

Ook dit jaar doen de Indians, zoals al vermeld, weer volop mee voor de prijzen. Op dit moment staan ze op een vierde plek met acht punten achterstand op Luleå. De teams lijken, ondanks de verschillen, onlosmakelijk met elkaar verbonden. De laatste drie wedstrijden in de competitie werden verloren. De halve finale in de CHL, tegen Luleå, meegerekend zijn het zelfs vier opeenvolgende verlieswedstrijden. Dat zijn ze in Göteborg niet meer gewend. De laatste keer was in november 2017. Toen werd er vier keer verloren in de SHL en wist Bili Tygri Liberec tussendoor ook nog in de CHL te winnen.

Maar er is niets om zich in Göteborg zorgen te maken. Het huidige team bevat zoveel talent en routine. Misschien dat er geen prijzen worden behaald dit jaar, maar de Indians zullen er alles aan doen om voor de derde keer de dubbel te behalen.

De stand in de SHL 12 januari 2020

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 32 64 87:57 (30)
2 Färjestad BK 31 62 111:83 (28)
3 Örebro HK 32 60 89:79 (10)
4 Frölunda HC 32 56 98:69 (29)
5 Skellefteå AIK 32 54 94:78 (16)
6 Rögle BK 32 54 80:71 (9)
7 HV 71 32 52 89:72 (17)
8 Djurgårdens IF 32 48 83:83 (0)
9 IF Malmö Redhawks 33 48 78:84 (-6)
10 Växjö Lakers HC 32 43 78:83 (-5)
11 Brynäs IF 32 39 73:95 (-22)
12 Linköping HC 32 31 68:96 (-28)
13 Leksands IF 32 31 71:103 (-32)
14 IK Oskarshamn 32 30 60:106 (-46)

 

 

Previous Hamers, Zwarthoed en Wielenga scoren. Drie punten voor SDE dit weekend
Next Rangers winnen 'Battle of New York', Ovechkin schoot weer met scherp