Laatste fase in het reguliere SHL seizoen: ongemeen spannend

Eindfase SHL seizoen

Face-Off IJshockey SHL

De afgelopen twee weken waren de laatste in de reguliere seizoen van de SHL. Omdat alle ploegen zo dicht op elkaar staan was er iedere ronde wel weer wat speciaals te beleven op de ranglijst. Barend Hoogteijling ging naar Zweden om het van dichtbij te bekijken en sprak een aantal spelers.

Luleå en Färjestad maken de dienst uit

Luleå en Färjestad maakten onderling uit wie zich als eerste zou plaatsen in de play-offs. Frölunda Indians hing al een tijdje op 5-6 punten en zette in het eigen Scandinavium een zeer sterke wedstrijd neer tegen Linköping. FaceOff.nl was er bij en zag, onder andere, een jong talent en Canadese routinier scoren voor de thuisploeg.

Frölunda Indians – Linköping HC 3-1

De Indians speelde tegen Linköping, dat nog voor een laatste plaats in de play-offs strijdt een goede wedstrijd. na afloop sprak topscorer Ryan Lasch over een geoliede machine.

Frölunda Indians en Linköping HC tijdens de warming up
Frölunda Indians en Linköping HC tijdens de warming up
Frölunda Indians - Linköping HC
Samuel Fagemo #11 (achter #59) scoorde de 1-0 (Frölunda Indians – Linköping HC)

Jong talent, nu wel in de draft?

Samuel Fagemo is vol lof over zijn teamgenoten met betrekking tot de eerste goal: “Er was een hele goede forecheck van Hjalmarsson, daardoor kwamen we weer in bezit van de puck en kreeg ik de puck perfect van Ryan Lasch. Ik stond helemaal vrij en kon de puck zo binnen schieten”. De manier waarop Fagemo dat deed was toch nog erg knap want zo’n slapshot is moeilijk te houden voor een goalie. Vorig jaar was het, op 14 maart 19

Samuel Fagemo (Frölunda Indians) in actie tegen Linköping HC
Samuel Fagemo (Frölunda Indians) in actie tegen Linköping HC

jaar geworden, talent niet gekozen in de NHL draft. “Ja ik weet ook niet waarom dat was. Ik doe dit jaar nog meer mijn best en train iedere dag erg hard. Hopelijk zien ze me dit jaar wel en wordt ik gekozen”, zegt hij. Het liefst zou hij naar een club gaan in de zon, zoals Tampa Bay, L.A. of San Jose. “Maar als ik bij Rasmus Dahlin (die net als Fagemo uit de jeugd van Frölunda komt en vorig jaar als eerste werd gekozen) in Buffalo terechtkom is dat ook prima”, zegt hij met een lach. Naar de play-offs kijkt hij vol verwachting: “We hebben een goed hecht team. We kunnen heel erg ver gaan komen. Voor mij is het de eerste keer in het eerste team om de play-offs te spelen. Ik heb er zin in!”

Samuel Fagemo - Frölunda Indians
Samuel Fagemo – Frölunda Indians

Ervaren Canadees over ijshockey in Zweden

Chay Genoway die ruime ervaring heeft in de AHL en KHL, geeft het verschil aan met deze leagues en de SHL: “In de KHL, wordt veel gecontroleerder gespeeld. De puck wordt vaak terug gespeeld om een aanval opnieuw op te zetten. Ik ben erg onder de indruk van de snelheid hier in Zweden. Er wordt zo goed aangevallen en iedereen is hier erg gefocust op forechecking. Dat was erg wennen in het begin. Het niveau hier ligt bijzonder hoog.” Over de talenten bij Frölunda wil de 32-jarige Chenoway nog het volgende kwijt: “In ons team zit zoveel talent. Samuel Fagemo is echt heel goed. Lukas Raymond (het 17-jarig supertalent dat hoge ogen zal gaan gooien in de draft van 2020) speelde niet, maar die is echt geweldig. Verder zit er op de academie nog zoveel talent. Het is geweldig om daar mee te werken. Ik leer ze veel over het verdedigingswerk. Zij leren er van en ik blijf me, door met hen te werken, jong voelen.”

Chay Genoway - Frölunda Indians
Chay Genoway – Frölunda Indians

Topscorer van Frölunda Ryan Lasch sprak over een machine die door zal gaan stomen naar de Zweedse titel. Een paar dagen later bleek de machine gesaboteerd. Door het verlies tegen HV71 in Jönköping met 6-1 haakte de Indians definitief af voor de titelstrijd in de ‘Grundserie’. Een dag later werd er direct revanche genomen tegen dezelfde ploeg.  Met dezelfde cijfers: 6-1. In de voorlaatste speelronde was het Djurgården dat Frölanda een stok in de spaken stak door met 4-2 te winnen.

Goalie van Linköping teleurgesteld

Jonas Gustavsson was na de wedstrijd een stuk minder spraakzaam: “Het was geen beste wedstrijd. Om de play-offs alsnog te gaan halen, moeten we beter gaan spelen. Zelfs dan zal het nog moeilijk gaan worden. De andere teams zullen ook nog punten gaan pakken. Dit is enorm balen”.

Jonas Gustavsson - Linköping HC
Jonas Gustavsson – Linköping HC, teleugesteld na de 3-1 nederlaaag

Rögle – Djurgården 5-3

Djurgården vecht voor een goede klassering om niet meteen de sterkste tegenstanders in de play-offs te treffen. Het verlies (5-3) in Ängelholm tegen Rögle kwam daardoor hard aan. Ook bij deze wedstrijd, in de kleine maar zeer sfeervol stadion Lindab Arena was FaceOff.nl aanwezig.

Rögle BK - Djurgården IF
Rögle BK – Djurgården IF

Na de wedstrijd vertelde de altijd intens keepende Justin Pogge wat meer over zichzelf: “Ik ben als goalie begonnen op dezelfde manier als veel andere goalies, denk ik. De coach zette me er neer en ik ben er niet meer weggegaan. Ja, het gaat me redelijk goed af. De mooiste wedstrijden zijn als je een hoop pucks op je afkrijgt, dan hoef je die alleen maar te stoppen en verder nergens aan te denken. Om buiten het seizoen bezig te zijn en te ontspannen? Dan ben ik vaak buiten. Ik hou van surfen en mountainbiken.” Over zijn bijzondere helm, gemaakt door David Gunnarsson, zegt hij: “Ik wilde iets anders, en Dave is een kunstenaar. Ja, misschien is er ook wel een link naar de ‘outdoors’. Zoals hij die helm heeft gemaakt, zodat het echt hout lijkt.” In Canada en de VS (voornamelijk AHL en zeven wedstrijden voor Toronto Maple leafs in de NHL) speelde Pogge nooit met nummer 49. Sinds hij in Europa speelt (Italië, Zweden, Slowakije –KHL- en weer Zweden) speelt hij met dit rugnummer. Zijn commentaar hierop: “In de AHL had ik een goalietas met nummer 49. Op de vliegvelden, moest ik dan vaak uitleggen dat dat mijn tas was. Toen ik naar Europa kwam, dacht ik: da’s mijn tas, dat wordt mijn nieuwe nummer.”

Justin Pogge (Rögle BK) en zijn helm

Een Rögle talent dat waarschijnlijk in de eerste ronde van de draft gekozen zal worden dit jaar is Nils Höglander. “Het maakt me niet uit welk team me gaat kiezen. Het is sowieso geweldig om gekozen te worden. Mijn kwaliteiten op het ijs zijn mijn snelheid en de dingen die ik doe waarvan de tegenstander juist niet verwacht dat ik dat zal gaan doen. Welk team mij, met deze kwaliteiten, het beste kan gebruiken. Poeh, dat weet ik niet hoor, we zullen wel zien”, zegt hij met een lach op zijn gezicht, terwijl er op de achtergrond een aantal NHL-scouts staan mee te luisteren.

Nils Höglander - Rögle BK, voor de wedstrijd tegn Djurgården en na het interview met FaceOff.nl
Nils Höglander – Rögle BK

Rögle heeft zich mede door de winst op Djurgården en Brynås (1-4) voor het eerst in vijfentwintig jaar geplaatst voor de play-offs. Het verlies in de Skåne-derby tegen Malmö zal niet leuk gevonden zijn, maar een plaats in de play-offs zal de pijn flink hebben verzacht.

Växjö Lakers – Färjestad 1-2

Växjö speelde in de eigen Vida Arena, tegen titelkandidaat Färjestad.

Växjö Lakers en Färjestad BK tijdens de warming-up
Växjö Lakers en Färjestad BK tijdens de warming-up

Färjestad liet er geen twijfel over bestaan. Zij zijn titelkandidaat. De regerend kampioen werd bij vlagen zoek gespeeld door het snel, solide spel van de ploeg uit Karlstad. Beide goalies speelden een prima wedstrijd. Viktor Fasth had gewoon de pech dat Färjestad de tegenstander was en aan de andere kant keepte Adam Werner een buitengewone goede wedstrijd.

Viktor Fasth – Växjö Lakers
Adam Werner – Färjestad BK

Alleen de Canadees (met Nederlandse roots!) Kris Versteeg, wist hem te kloppen.

Kris Versteeg – Växjö Lakers

Doordat FBK al twee keer eerder had gescoord werd de eindstand 1-2. Jesper Olofsson van Färjestad was dé uitblinker van de avond, en maker van de fraaie 0-2.

Nygård vol vertrouwen over play-offs

Joakim Nygård is vol vertrouwen over de play-offs: “In de voorlaatste wedstrijd moeten we nog wel tegen Luleå. Die moeten we winnen om eerste te worden. Maar we hebben een erg goed team en we hebben enorm veel zin in de play-offs. Ja, we hebben er vertrouwen in dat we heel ver gaan komen.”

Joakim Nygård – Färjestad BK

Spanning in de voorlaatste speelronde

In de voorlaatste speelronde waren de kaarten nog niet geschud. Het enige dat duidelijk was is dat Timrå als laatste zal eindigen en Mora als voorlaatste. Linköping dat voor deze ronde twaalfde stond had nog steeds kans om zich te plaatsten voor de pre-play-offs waarin de nummers 7 tot en met elf uitmaken wie er door gaan naar de kwartfinales van de play-offs. En hoe hebben ze het kunnen plannen in Zweden? In de voorlaatste speelronde zag het spelschema er als volgt uit:

Färjestad BK  –  Luleå HF nr. 2 – nr. 1 Färjestad staat 1 punt achter Luleå. Beiden gaan uitmaken wie er eerste en tweede wordt
Djurgårdens IF  –  Frölunda HC nr.4 – nr.3 Frölunda is veilig voor plaats 3
Djurgården staat in punten gelijk met Malmö en 2 punten voor op Skellefteå
Växjö Lakers HC  –  Skellefteå AIK nr. 5 – nr. 6 Växjö staat in punten gelijk met Djurgården en 2 punten voor op Skellefteå
IF Malmö Redhawks  –  Rögle BK nr. 7. – nr.8 Samen met HV71 zijn beiden in de strijd om plek 7. Een plek als zesde (rechtstreeks naar de kwartfinales) zou misschien nog kunnen voor alle drie.
Linköping HC  –  Brynäs IF nr. 12 – nr. 10 Linköping en Brynäs zijn samen met Örebro in een strijd om plaats 10. De laatste die recht geeft op (pre-)play-offs. Het verschil is 3 punten tussen hen.
Örebro HK  –  Mora IK nr. 11 – nr. 13 Örebro strijd voor de tiende plek. Samen met Linköpng en Brynäs. Het verschil tussen hen is drie punten
Timrå IK  –  HV 71 nr. 14 – nr. 9 HV71 wil zo hoog mogelijk eindigen om goed de (pre-)play-offs in te gaan. De zesde plek is moeilijk maar wellicht nog mogelijk.

Ongemeen spannend dus en nadat alle rookwolken waren opgetrokken, hadden de volgende wisselingen plaatsgevonden.
Door de 3-0 winst op Luleå ging Färjestad als koploper de laatste speeldag in, met twee punten voorsprong.

Skellefteå won in Växjö na shoot-outs, waardoor het verschil tussen hen om plaats vijf maar één mager puntje was. In het voordeel van de Lakers, dat nog wel. Växjö wist uit de laatste vijf wedstrijden er maar één te winnen.

Rögle en HV71 speelden niet tegen elkaar maar wisselden, voor de zoveelste keer de afgelopen weken, wel van plek. HV71 won van Timrå en Malmö wist Rögle te verslaan. Waardoor Rögle achtste of negende zal gaan worden en HV71 op een zevende of achtste plek.

Het spannendste was de strijd om de laatste play-off plek. Met nog één wedstrijd te spelen voor alle teams zag de stand er als volgt uit voor de drie strijdende ploegen:

10 Örebro HK 51 69 129:143 (-14)
11 Brynäs IF 51 69 114:140 (-26)
12 Linköping HC 51 67 130:139 (-9)

De laatste ronde van de Grundserie

Op de laatste speeldag had Färjestad, door het veel betere doelsaldo, één punt nodig om zich Grundserien Mästare te mogen noemen. In het duel tegen Djurgården, ging de ploeg uit Karlstad tot aan de 50ste minuut met 2-1 aan de leiding. Toen scoorden de gasten uit Stockholm de 2-2 en kon het nagelbijten beginnen in de Löfbergs Arena. De gelijke stand werd tot de zestigste minuut gehandhaafd en dat Djurgården daarna in shoot-outs won, deerde niemand.

Tegelijkertijd won Luleå wel zijn wedstrijd tegen Växjö Lakers en zo kwamen zowel FBK als de ploeg uit noord Zweden uit op 101 punten na 52 wedstrijden. Växjö heeft zichzelf een hele slecht dienst bewezen in de laatste wedstrijden. Na de 47ste speelronde stond het op een vierde plek. Door uit de laatste vijf wedstrijden slechts één punt te halen eindigde het op een zevende plek.

Djurgården was al eerder over de Lakers heen gegaan. Op deze laatste speeldag werd het ook nog voorbij gestreefd door Skellefteå (5de) en Malmö (6de). Dat waren ook de enige wijzigingen in stand. De nummers negen tot en met twaalf verloren allemaal hun wedstrijden. Nummer dertien, Mora, wist wel te winnen. Timrå, dat al sinds 23 december op de onderste plek staat, was het slachtoffer.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 52 101 165:114 (51)
2 Luleå HF 52 101 138:100 (38)
3 Frölunda HC 52 92 152:134 (18)
4 Djurgårdens IF 52 86 149:120 (29)
5 Skellefteå AIK 52 84 142:124 (18)
6 IF Malmö Redhawks 52 82 136:125 (11)
7 Växjö Lakers HC 52 82 123:120 (3)
8 HV 71 52 80 136:125 (11)
9 Rögle BK 52 75 130:143 (-13)
10 Örebro HK 52 69 130:146 (-16)
11 Brynäs IF 52 69 116:145 (-29)
12 Linköping HC 52 67 130:143 (-13)
13 Mora IK 52 60 126:167 (-41)
14 Timrå IK 52 44 115:182 (-67)

De pre-play-offs

Op zaterdag beginnen de pre-play-offs. Het als zevende geëindigde Växjö neemt het in een best-of-three op tegen Örebro, dat zich uiteindelijk toch nog wist te plaatsen voor de play-offs. HV71 zal het op gaan nemen tegen Rögle, dat zich voor het eerst in 25 jaar weer eens wist te plaatsen voor de play-offs.

SHL Play-offs 2018-2019
SHL Play-offs 2018-2019
Previous Düsseldorf, Berlijn trekken series gelijk; Köln, Nürnberg op achterstand
Next Eindhoven Kemphanen profiteert in eerste wedstrijd finale van straffen Groningen