CSKA Moskou weer de beste van Europa


(Photo by CSKA Moskow)

In heel Europa zijn de competities en play-offs afgebroken. Uitzondering is Wit-Rusland waar doorgespeeld mocht worden en Yonost Minsk kampioen werd. Alle andere Europese landen doen het zonder kampioen. Het weerhield de Franse website hockeyarchives.info er echter niet van om alle cijfers bij elkaar te gooien en de teams in een ranking te zetten. De gespeelde wedstrijden in de eigen competities, Champions Hockey League, Continental Cup en een groot aantal vriendschappelijke wedstrijden worden hierin meegenomen op basis van sterkte van de competitie.

Weer CSKA Moskou

Nadat de berekeningen vorig seizoen uitwezen dat CSKA Moskou de sterkste ploeg was, deden ze dat met de cijfers van dit seizoen ook. Het is na 2015, 2016 en 2019 de vierde keer in zes jaar dat de (voormalige) legerploeg uit Moskou als eerste uit de bus komt. De ploeg waar Kirill Kaprizov topscorer werd bleef in de reguliere competitie Ak Bars Kazan en SKA St. Petersburg nipt voor. Teams die ook terug zijn te vinden in de top-tien.

Luleå blijft twee KHL ploegen voor

Beide KHL ploegen moeten ook voorrang verlenen aan Luleå HF, dat met ruime voorsprong eerste werd in de SHL en op weg leek naar een mooie serie in de play-offs en een mogelijk Zweeds kampioenschap. Het kampioenschap werd, door het stoppen van de competitie niet binnengehaald, een heel kleine troostprijs is misschien de tweede plaats op deze ranglijst. Op plaatsen drie en vier komen Ak Bars Kazan en SKA St. Petersburg.

Luleå HF – Jack Connolly (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

De top-vijf wordt gecompleteerd door het Finse Kärpät Oulu. Net zoals vorig jaar waren zijn in de Liiga heer en meester. EHC München, de winnaar van de reguliere competitie in de DEL schoof tien plaatsen omhoog en is nu op plaats zes terug te vinden. De Zuid-Duitsers gaan hiermee de winnaar van de Champions Hockey League voor: Frölunda Indians. De ploeg uit Göteborg deed het goed in Europa maar in eigen land werd het slechts zevende en wist zich daardoor niet rechtstreeks te plaatsen voor de play-offs. De pre-play-offs stonden op de agenda maar het verhaal hoe dat allemaal werd afgebroken is inmiddels bekend.

De goede Europese resultaten van de Indians zorgen er wel voor dat ze in deze ranking landgenoot Färjestad BK voorblijven. De ploeg uit Karlstad werd door Frölunda in de achtste finale van de CHL uitgeschakeld. In de SHL werd FBK tweede.

Johan Ryno – Färjestad BK (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

KHL met vijf ploegen in top-tien

De top-tien wordt afgerond door twee ploegen uit de KHL dat daarmee liefst vijf ploegen bij de beste tien heeft. Het Kazachse Barys Nur-Sultan staat op plaats negen. Dynamo Moskou zien we op de tiende plek.

In de top twintig hebben zowel de KHL als de SHL zeven ploegen. De Zweedse competitie heeft er echter ‘slechts’ drie in de top-tien. De Finse Liiga heeft drie teams bij de beste twintig, gevolgd door de DEL met twee vertegenwoordigers. De Tsjechische ExtraLiga neemt Bili Tygri Liberec (14e) ook plaats in de top-twintig.

De volledige top-twintig ziet er als volgt uit:

2019/2020 Competitie 2018/2019
1 CSKA Moskou KHL 1
2 Luleå HF SHL 12
3 Ak Bars Kazan KHL 25
4 SKA St. Petersburg KHL 2
5 Kärpät Oulu Liiga 3
6 EHC München DEL 16
7 Frölunda Indians SHL 4
8 Färjestad BK SHL 8
9 Barys Nur-Sultan KHL 19
10 Dynamo Moskou KHL 27
11 Adler Mannheim DEL 9
12 Jokerit Helsinki KHL 24
13 Tappara Tampere Liiga 22
14 Bili Tygri Liberec ExtraLiga 18
15 Skellefteå AIK SHL 26
16 Avangard Omsk KHL 10
17 BK Rögle SHL 46
18 Lukko Rauma Liiga 44
19 Djurgården IF SHL 13
20 HV71 SHL 29

Nederlanders en Belgen

Net zoals vorig jaar vinden we in de top-250 geen Nederlandse en Belgische teams. Toch zijn er wel ploegen met inbreng vanuit de Lage Landen in de ranking te vinden.

11 Adler Mannheim Mike Pellegrims (Ass. Coach)
102 Graz 99ers Doug Mason (Coach)
115 HK Poprad Mike Dalhuisen
223 Bietigheim-Bissingen Dennis Swinnen
Mike Pellegrims – Adler Mannheim
Previous Heylen Vastgoed nieuwe hoofdsponsor HYC Herentals
Next Nässjö HC haalt Lars den Edel op uit Heerenveen