Luleå: het team is de uitblinker, niet het individu


Face-Off IJshockey SHL

Er is een Zweeds woord dat de Zweden goed omschrijft maar moeilijk te vertalen is in het Nederlands: ‘lagom’. Je zou het kunnen vertalen als ‘niet te weinig, niet te veel, precies genoeg’. Daar doe je het echter te veel mee te kort. Het heeft ook te maken met onder andere vertrouwen, teamwerk en doen waar jij goed in bent. Wat dit met ijshockey te maken heeft? Luleå is een team waar veel van dit alles in samenkomt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Links het originele én huidige logo van Luleå HF.
Rechts het logo dat de club gebruikte van 1994 tot en met 2017/2018

Het team is de uitblinker

Het team heeft geen echte uitblinkers of spelers die de aandacht, voor zichzelf, opeisen. Het team is de uitblinker in het Hoge Noorden van Zweden. Vorig jaar wisselden Färjestad en Luleå elkaar af aan de kop van de reguliere competitie.  Uiteindelijk werd het in de halve finale uitgeschakeld door Frölunda Indians, de latere kampioen.  Misschien zijn de Indians wel de tegenhanger van Luleå qua opbouw van het team.

Ook dit seizoen doen de mannen uit het Noorden het weer prima en leidden de SHL na 24 wedstrijden. Op de voet gevolgd door Färjestad en Frölunda. De start van het seizoen was niet wat je van één van de titelfavorieten mocht verwachten. Van de eerste acht wedstrijden werden er slechts vier gewonnen, waarvan één na overtime. De laatste zestien wedstrijden werden echter maar af en toe punten gemorst. Dat gebeurde tegen Växjö en… Färjestad en Frölunda. Ploegen die Luleå vaker tegenkwam in het verleden en ook dit seizoen de rivalen zullen zijn.

Tekst gaat verder onder de foto

De Coop Norrbotten Arena maakt zich op voor de CHL westrijde Luleå HF – Augsburger Panther (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Bescheiden aantal succes in het verleden

Luleå werd in 1977 opgericht en speelt sinds het seizoen 1984/1985 onafgebroken op het hoogste Zweedse niveau. In 1993 werd voor het eerst de finale van de play-offs gehaald waarin Brynäs over vijf wedstrijden te sterk bleek. Drie jaar later maakte de ploeg opnieuw zijn opwachting in de finalestrijd om het Zweeds kampioenschap. Nu was de tegenstander Västra Frölunda, de voorloper van Frölunda Indians. De best-of-five werd in vier wedstrijden beslist door Luleå. Het tot nu toe enige kampioenschap van de club.

In 1997 (3-1 tegen Färjestad) en 2013 (3-1 tegen Skellefteå) werd de finale ook bereikt maar niet gewonnen. Toch bleef de prijzenkast in de tussentijd niet leeg. In 2012 werd de European Trophy gewonnen, de voorloper van de Champions Hockey League die in 2015 werd gewonnen. De ander edities van de CHL werden gewonnen door het Finse JYP en… Frölunda (3x). Dit seizoen staan Frölunda en Luleå tegenover elkaar in de halve finale van de CHL (7 en 14 januari).

Tekst gaat verder onder de foto

Noel Gunler (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Play-offs haast een zekerheid in Luleå

In de SHL is de meest noordelijke topploeg van de wereld een vaste waarde in de play-offs. Van de 35 seizoenen in de SHL werden deze slechts zes keer niet behaald. Drie daarvan in de eerste vier jaar op het hoogste Zweedse niveau. Ook dit seizoen zal een play-off plaats vrijwel zeker gehaald gaan worden. Een makkelijke aanname nu de ploeg aan kop staat, maar er zijn nog 28 wedstrijden te spelen en het gat met nummer zeven is ‘slechts’ twaalf punten.

Een extreem veel scorende ploeg is Luleå niet met 69 goals tot nu toe. Färjestad (91) en Frölunda (81), daar heb je ze weer, doen het veel beter. Maar wat heb je er aan om met zeven goals te winnen als je er maar één meer nodig hebt dan je tegenstander om de drie punten veilig te stellen? Inderdaad; lagom.

Top-goalies

Toch wint de ploeg regelmatig met meer goals verschil en dat komt door een ijzersterke verdediging. Met slechts 41 tegendoelpunten in 24 wedstrijden mag je daar gerust van spreken. De beste goalie van de SHL qua aantal geïncasseerde goals (1.57) en save percentage (93.3) is David Rautio, de tweede goalie van Luleå. Rautio is weer terug in zijn geboorteplaats na een uitstap van enkele jaren naar Linköping en Brynäs waar hij eerste goalie was. Nu is hij tweede goalie en speelde nog maar zeven wedstrijden. Eerste goalie is Joel Lassinantti, die al jaren wordt gezien als één van de beste goalies in de SHL. Met een GAA van 1,70 en een SVS% van 92.6 is hij momenteel de beste goalie met minimaal tien gespeelde wedstrijden. Over het geheel doet alleen zijn back-up het beter.

Tekst gaat verder onder de foto

Joel Lassinantti en David Rautio (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

De verdediging; een mix van ervaring en talent

De verdediging die voor deze twee goalies staat word geleid door Erik Gustafsson die ervaring heeft in Noord-Amerika (onder andere Phildelphia Flyers) en de KHL. Met gemiddeld 24 minuten en 22 seconden per wedstrijd is hij de speler die het meest van alle spelers in de SHL het langst op het ijs staat. Bijna een minuut meer dan Kodie Curran van Rögle BK. Verder valt Nils Lundkvist op. Een 19-jarig talent (eerste ronde draft pick 328 van New York Rangers in 2018) die op dit moment topscorer is van de ploeg met 17 punten (4G, 13A). Geen cijfer om in de top15 van de SHL te komen.

Tekst gaat verder onder de foto

Nils Lundkvist in actie tegen Augsburg (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Dat doet de ploeg wel in een andere statistiek. Die van +/-. Bij de beste 17 spelers in deze lijst staan maar liefst zeven spelers die uitkomen voor Luleå. (Op plaats 14 t/m 17 staan vier Luleå spelers met allemaal +10.)

Nog meer talent

Top talent van de ploeg is Noel Gunler, die bij de top-10 wordt genoemd voor de draft in 2020. De, in oktober 18 jaar geworden, aanvaller speelt gemiddeld net geen tien minuten per wedstrijd in zijn 24 wedstrijden. Daarin wist hij één keer te scoren en zeven assists af te leveren. In de CHL speelde hij negen wedstrijden en was behoorlijk productief met 4 goals en 2 assists.

Tekst gaat verder onder de foto

Luleå HF – Filip Hållander (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Een andere speler die op had kunnen vallen is Filip Hållander. Net zoals Lundkvist  19 jaar, maar in zijn tweede SHL wedstrijd van dit seizoen zwaar geblesseerd geraakt. In 2018 werd hij als 58ste gekozen in de NHL draft door Pittsburgh Penguins. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan Timrå en dit jaar dus aan Luleå. Inmiddels traint Hållander al wel weer mee met de ploeg.

Het zijn opvallende spelers die doen wat ze moeten doen, geen spelers die uitblinken en de aandacht op zichzelf gericht willen hebben. Ook de Amerikaan Jack Connolly, bezig aan zijn achtste seizoen in Zweden en tweede in Luleå, past daardoor prima in dit team. Geen import die veel poeha maakt maar eentje die doet wat het team en de coach van hem verlangen. Misschien is dat wel door zijn herkomst uit Minnesota, de meest ‘Zweedse staat’ in de Verenigde Staten.

Tekst gaat verder onder de foto

Luleå HF – Jack Connolly (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Berglund, de ‘allerbeste’

De man die de troepen aanvoert vanaf de bank is Thomas Berglund. Een man van de club die zelf zijn hele carrière, op zijn jeugdploeg Piteå HC na, uitkwam voor Luleå en in 1996 kampioen werd. Na zijn actieve loopbaan werd hij coach bij Piteå en daarna hoofdcoach van de U20 en assistent coach van de SHL ploeg. Na een uitstap naar Brynäs werd hij in 2017 hoofdcoach in Luleå. En niet zonder resultaten. Berglund geeft zijn spelers vrijheid in dat waar ze goed in zijn. Of dat dit jaar ook tot succes in de SHL en/of de CHL gaat leiden zal nog moeten blijken, ze staan er nu in ieder geval goed voor.

Thomas Berglund spreekt zijn team toe (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Toen Berglund zelf nog als speler op het ijs stond deed hij ooit de uitspraak dat hij één van de beste centers was in Zweden. Later kwam hij daar, lachend, op terug: “Nee, ik ben niet één van de beste centers van Zweden. Ik ben de allerbeste center.”

Ook dat is ‘lagom’, niet alles te serieus nemen.

De stand in de SHL

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 24 50 69:41 (28)
2 Färjestad BK 24 49 91:68 (23)
3 Frölunda HC 24 47 81:50 (31)
4 Örebro HK 24 46 70:57 (13)
5 HV 71 24 43 72:53 (19)
6 Rögle BK 24 39 63:57 (6)
7 Skellefteå AIK 24 38 68:65 (3)
8 Djurgårdens IF 24 35 62:62 (0)
9 IF Malmö Redhawks 24 30 58:67 (-9)
10 Brynäs IF 24 30 55:70 (-15)
11 Växjö Lakers HC 24 28 60:71 (-11)
12 Linköping HC 24 26 54:73 (-19)
13 Leksands IF 24 23 54:81 (-27)
14 IK Oskarshamn 24 20 41:83 (-42)
Previous Luik en Herentals sluipen richting topposities in BeNe League
Next Blues verslaan Avalanche en pakken koppositie in de West, Oilers herstellen zich tegen de Stars