Hamers, Zwarthoed en Wielenga scoren. Drie punten voor SDE dit weekend


Savine Wielenga - SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

Twee uitersten op de ranglijst kwamen op bezoek in de Enebybergs Ishall waar SDE HF haar thuiswedstrijden speelt. De afgetekende koploper, HV71 en de, met afstand, hekkensluiter Göteborg kwamen op bezoek. Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed en Savine Wielenga wisten alle drie te scoren. Marée Dijkema ontbrak nog dit weekend. De bedoeling is wel dat zij in de loop van het seizoen zo veel mogelijk wedstrijden meespeelt in het eerste team.

SDE HF – HV71 3-5

Spelen tegen een ploeg die 23 keer had gewonnen en slechts drie keer had verloren (waarvan één keer in overtime). Vooraf geen makkelijke opgave voor de thuisploeg. De eerste periode was het verschil tussen de koploper en de nummer zes van de ranglijst ook groot. SDE kwam maar tot twee schoten op doel en dat was eveneens het aantal keren dat HV71 wist te scoren.

Met een 0-2 tussenstand begonnen de ploegen aan de tweede periode en SDE liet zien dat het dit seizoen enorm grote stappen heeft gezet richting de topploegen in de SDHL. Wielenga hierover: “Het begin van de wedstrijd begon niet zoals we wilden. Na de eerste periode hebben we het echter goed opgepikt. Vanaf dat moment denk ik dat we heel goed hebben gespeeld en we het HV71 erg moeilijk hebben gemaakt”

Dat kwam ook in de stand naar voren want de 0-2 werd knap weggewerkt. Op powerplay wist Kelly Murray het gat te verkleinen tot 1-2. Vier minuten later maakte Kayleigh Hamers de gelijkmaker op aangeven van Pia Pren en Wielenga. De 2-2 was ook de tussenstand na veertig minuten.

Tekst gaat verder onder de foto

Kayleigh Hamers - Julie Zwarthoed - Foto JB Pixels
Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed (Foto: JB Pixels)

In de derde periode bleef de thuisploeg het HV71 moeilijk maken. De 2-3 werd goed gemaakt door Leanne Ganney die de 3-3 binnen werkte. Daarna ging het echter even iets minder en in een tijdsbestek van drie minuten wist de ploeg uit Jönköping twee keer te scoren, 3-5.

Een time-out en het naar de kant halen van de goalie voor een extra aanvalster mocht niet meer baten voor SDE en de 3-5 werd uiteindelijk ook de eindstand. Wielenga: “Helaas hebben we verloren, maar we kwamen in de buurt. We kunnen met vertrouwen uitkijken naar de volgende match-up.”

SDE HF – Göteborg HC 3-0

Spelen tegen de hekkensluiter die 23 punten minder had, dat leek de makkelijke wedstrijd van het weekend. En wat betreft de uitslag bleek dat ook. Voor het tweede achtereenvolgende weekend in 2020 werd in één van de twee wedstrijden de nul gehouden. Toch was het een pittigere wedstrijd dan de uitslag doet vermoeden.

Wielenga: “Het spel tegen Göteborg was compleet anders, heel fysiek en veel straffen. Het was gewoon niet de beste wedstrijd van onze kant. Toch zijn we erin geslaagd om drie belangrijke punten thuis te houden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Julie Zwarthoed (Foto: Johan Dali)

Iets over de helft van de eerste periode was SDE op 1-0 gekomen dankzij Julie Zwarthoed. Met assists van Pren en Hamers wist zij de puck in het Göteborgse doel te krijgen. Daarin ging het allemaal niet vanzelf en pas dertig minuten later, inmiddels in de derde periode wist Wielenga de 2-0 te scoren. In een stroeve wedstrijd namens de thuisploeg bleven de gasten echter hopen op een succesje. Dertig seconden voor tijd werd die hoop dankzij een empty netter van Kelty Apperson de grond in geboord: 3-0.

De Sloveense international Pia Pren (goed voor twee assists op Nederlandse goals dit weekend) was zeer te spreken over haar Oranje teamgenoten: “Alle drie de Nederlanders hebben weer goed gespeeld. We kijken allemaal uit naar de volgende wedstrijden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Pia Pren (Foto: Mats Bekkevold)

Die volgende wedstrijden zijn uit tegen MODO (dat verrassend won op bezoek bij Brynäs) en huidig kampioen Luleå HF.

De stand na de wedstrijden van 12 januari 2020

Een vijfde plaats is volop in het zicht. AIK heeft één punt meer maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Bovendien is het doelsaldo van SDE beter.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 27 72 123:45 (78)
2 Luleå HF 28 62 108:45 (63)
3 Brynäs IF 29 55 107:82 (25)
4 Djurgårdens IF 25 52 69:45 (24)
5 AIK 28 39 55:73 (-18)
6 SDE HF 27 38 58:64 (-6)
7 Leksands IF 29 32 73:101 (-28)
8 Linköping HC 27 29 50:83 (-33)
9 MODO Hockey 28 23 55:93 (-38)
10 Göteborg HC 28 12 41:108 (-67)
Previous Leuven stunt op bezoek bij Herentals, Luik zet Zoetermeer opzij
Next Frölunda Indians sterren op weg tweede achtereenvolgende dubbel?