Succesvol jonkie Växjö Lakers heeft het nu zwaar


Face-Off IJshockey SHL

Regelmatig kijken we naar de SHL en hoe de verhoudingen daar liggen. Deze week is de blik gericht op de jongste van het stel: Växjö Lakers. Barend Hoogteijling dook in de clubgeschiedenis en kijkt naar de prestaties dit seizoen.

Tweemaal Zweeds kampioen

Pas tweeëntwintig jaar oud en al voor het negende seizoen actief in de SHL. Tweemaal werd het kampioenschap behaald (2015 en 2018). In 2018 werd ook de finale van de Champions Hockey League behaald. Geen slecht resultaat voor een ‘jonkie’, want dat is Växjö Lakers. Zeker als je kijkt naar andere teams in de SHL, zoals Brynäs (1912), Leksands IF (1919), Färjestad (1932) of Djurgården IF dat in 1891 is opgericht en waar je sinds 1922 ook kunt ijshockeyen. Alleen Örebro HK komt qua leeftijd in de buurt van de Lakers en is zeven jaar ouder.

Sinds 1997

Växjö_Lakers_logo.svgVäxjö Lakers werd in 1997 opgericht nadat een andere club in Växjö, de plaatselijke HC failliet was gegaan. De Lakers speelden de eerste veertien jaar in hetzelfde stadion, de Växjö Ishall. Verder werd een helemaal nieuwe organisatie neergezet.

Het seizoen 1997/1998 begon het te spelen op het vijfde niveau in Zweden, de Division IV Södra. Het eerste jaar was een succes en de ploeg uit Småland werd tweede. Het jaar daarop ging het nog beter en werd het eerste. In de play-offs wist het promotie veilig te stellen.

Een stapje hoger

In het derde seizoen van hun bestaan kwam Växjö al uit in de Division II. Niet zoals eerst het derde Zweedse niveau maar het vierde. Door de tussenvoeging van de AllSvenskan op het tweede niveau, verschoven de andere divisies een plaats naar onder. Wederom hadden de Lakers een seizoen nodig om zich te laten zien (ze werden derde) voordat ze in hun tweede seizoen kampioen werden en promoveerden naar Division I.

Daar werden de Lakers in het eerste seizoen al kampioen in Zuid. In een onderlinge competitie met de andere kampioenen werd promotie echter niet behaald. Dat gebeurde wel in het tweede seizoen in de Division I. Voor de vierde keer in het zes-jarig bestaan van de club werd het eerste in de competitie waarin het uitkwam. Voor de derde keer werd er een promotie gevierd.

AllSvenskan, net onder het hoogste niveau

Na zes jaar kon men zich in Växjö gaan opmaken voor ijshockey in de AllSvenskan, het niveau onder de SHL. Met recht kan men spreken van een stormachtige ontwikkeling. In 2003/2004 zou Växjö Lakers gaan uitkomen in de AllSvenskan Södra. [Destijds was het tweede niveau nog verdeeld in Noord en Zuid.]

In de AllSvenskan ging het allemaal wat minder snel. Niet dat de klad er in kwam, zeker niet. De eerste drie seizoenen werden de play-offs niet gehaald, maar handhaafde de club zich prima. In 2006/2007 werden voor het eerst de play-offs gehaald. Ook het jaar daarop was dat het geval. De ‘Kvälserien’, de uiteindelijke minicompetitie voor promotie naar de echte top, werd echter nog gemist. Dat was bij de derde gang naar de play-offs niet het geval en de Lakers speelde nu echt voor de promotie naar de Eliteserien (de voorganger van de SHL).

Tekst gaat verder onder de foto

Robert Rosén - Växjö Lakers
Robert Rosén, de clubtopscorere (244 punten, 96G, 148A) van Växjö Lakers in 2009

De promotie liet voorlopig nog op zich wachten, maar Växjö wist zich in 2009/2010, door een derde plaats, wel rechtstreeks te plaatsen voor de Kvälserien. Voor de tweede achtereenvolgende keer werd de promotie gemist. Het seizoen 2010/2011 was het, tot dan toe, topjaar voor de ploeg uit Växjö. Het werd eerste in de AllSvenskan en plaatste zich direct voor de Kvälserien. Voor de derde keer. Kennelijk geldt ‘drie maal scheepsrecht’ ook in Zweden want nu werd de promotie wel behaald.

Elitserien / SHL

Na veertien seizoenen en vier promoties ging Växjö Lakers van de laagste divisie in zweden naar de hoogste. En daar stopte het niet. In het derde Eliteserien/SHL seizoen (2013/2014) werd de derde plaats bemachtigd en speelde het voor het eerst mee om het Zweeds kampioenschap. De tweede ronde van de play-offs werd gehaald, maar daarin was Färjestad te sterk. Het seizoen daarop eindigde de Lakers weer derde en nu gingen de play-offs beter. De eerste horde, Örebro, werd genomen en in de tweede ronde werd Frölunda verslagen en de finale gehaald. Daarin kwam het tegenover Skellefteå te staan. De kampioen van de twee voorgaande seizoenen.

Svensk Mästare

De vier eerste wedstrijden in de best-of-five werden allemaal gewonnen door de uitspelende ploeg. De vijfde beslissende wedstrijd werd in de Vida Arena in Växjö gespeeld. Na zestig minuten was de stand 2-2. In overtime wisten de Lakers de 3-2 te scoren en kon Växjö feest gaan vieren. Växjö Lakers: Zweeds kampioen 2015. In het achttiende seizoen van het bestaan werd het Zweeds kampioen. Overigens niet meer in de oude Ishaal, maar in de nieuw opgetrokken Vida Arena.

Tekst gaat verder onder de foto

Växjö Lakers - Vida Arena
Vida Arena, Växjö (Foto: Barend Hoogteijling)

Een kunstje dat in 2018 herhaald werd door in de finale wederom Skellefteå te kloppen. In 2018 behaalde het ook de finale van de Champions Hockey league waarin het Finse JYP te sterk was.

Dit seizoen gaat het anders

Tot zover de geschiedenis van deze jonge club. Aan terugkijken en genieten van de successen uit het verleden heeft Växjö Lakers nu niets. Vorig seizoen werd al slecht gestart maar dit jaar is het echt niet goed. In veertien wedstrijden wist het slechts dertien punten bij elkaar te sprokkelen. Daarmee staat het op een twaalfde plaats, nog net voor Leksand en Linköping.

En dat was niet de verwachting aan het begin van het seizoen. Växjö werd door de volgers van het Zweedse ijshockey toch gezien als schaduwfavoriet voor de titel. Ook bij face-Off.nl werd Växjö zo betiteld. De verwachting is dat Oskarshamn nog wel verder zal gaan zakken. Ook Brynäs is dit seizoen geen hoogvlieger. Natuurlijk is het seizoen pas voor een kwart gespeeld en er volgen nog 38 wedstrijden. Maar het loopt niet lekker.

Te veel tegendoelpunten

Qua aantal doelpunten staat de ploeg op een tiende plek met 34 goals. Tien daarvan uit powerplay situaties. Die loopt overigens wel lekker met 30,3%. Maar als je een goalie duo hebt zoals Viktor Fasth en Victor Andrén, dan zijn 46 tegendoelpunten te veel. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan deze twee, de hele ploeg is verantwoordelijk voor het blokken van schoten en het de tegenstander zo moeilijk mogelijk maken om tot een schot te komen. In de statistiek ‘schoten op doel tegen’ staan de Lakers op een vierde plaats. Alleen de ploegen die je daar ook zou verwachten zoals Leksand, Linköping en Oskarshamn krijgen meer schoten te verwerken.

Tekst gaat verder onder de foto

Viktor Fasth - Växjö Lakers
Viktor Fasth – Växjö Lakers (Foto: Barend Hoogteijling)

Een speler die nog enigszins in positieve zin opvalt is Emil Pettersson. De oudere broer van Elias, die zowat in zijn eentje de Lakers naar het kampioenschap in 2018 schoot voordat hij naar Vancouver vertrok. Elias is net wat jonger dan Växjö Lakers. De jongste Pettersson is van 12 november 1998.

Tekst gaat verder onder de foto

Elias Pettersson - Växjö Lakers
Elias Pettersson – Växjö Lakers (Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån)

Sam Hallam een jonge maar zeer ervaren coach

Wie weet wat er dit seizoen alsnog kan gebeuren? Sam Hallam is een jonge coach, maar heeft op zijn veertigste al ruime ervaring. Hij is bezig aan zijn achtste seizoen als hoofdcoach. Daarin behaalde hij dus twee keer de titel. In de voorbeschouwing op het seizoen gaven we al aan dat voor de Lakers alles mogelijk is als Hallam de boel weet te fine-tunen. Nu moet hij zijn kennis en kunde gebruiken om Växjö hogerop te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Sam Hallam - Växjö Lakers

Sam Hallam – Växjö Lakers voor de camera’s van C-More (Foto: Barend Hoogteijling)

Stand 30-10-2019

RK Team GP Win OTW OTL Loss GF:GA (GD)
1 Frölunda HC 14 9 2 0 3 53:29 (24)
2 Rögle BK 15 8 3 1 3 43:27 (16)
3 Örebro HK 14 9 0 1 4 48:35 (13)
4 Färjestad BK 14 7 3 0 4 59:43 (16)
5 Luleå HF 14 8 1 1 4 37:29 (8)
6 Djurgårdens IF 15 6 2 3 4 44:37 (7)
7 HV 71 14 5 3 2 4 37:30 (7)
8 Skellefteå AIK 14 7 1 0 6 36:35 (1)
9 IF Malmö Redhawks 14 5 1 2 6 34:39 (-5)
10 IK Oskarshamn 14 4 0 3 7 28:48 (-20)
11 Brynäs IF 14 3 2 1 8 29:47 (-18)
12 Växjö Lakers HC 14 4 0 1 9 34:46 (-12)
13 Leksands IF 14 3 0 2 9 35:50 (-15)
14 Linköping HC 14 2 1 2 9 28:50 (-22)

 

Previous Formidabele comeback Dallas, Pittsburgh walst Philadelphia plat
Next Max Teklehaimanot - Eindhoven Kemphanen U8