Het sprookje van IK Oskarshamn duurt nog even voort


IK Oskarshamn
IK Oskarshamn (Foto: Suvad Mrkonjic - BildByrån)

Het nieuwe SHL-seizoen is vier speelronden onderweg en er is sprake van een verrassende leider. Barend Hoogteijling zet de spotlights op IK Oskarshamn dat zich in een sprookje waant.

Voor het eerst in het bestaan van de club speelt het op het hoogste niveau in Zweden, de SHL. Iedereen voorspelt dat je na dit seizoen weer in de AllSvenskan gaat spelen na, een sympathiek maar eigenlijk kansloos, jaar. Dat is wat er verwacht wordt van IK Oskarshamn dit seizoen.

IK Oskarshamn een fusieclub

De club is in 1970 opgericht na het samensmelten van twee teams uit de stad aan de oever van de Kalmarsund, Oskarshamns AIK and IFK Oskarshamn. Beide teams waren geen hoogvliegers in het Zweedse ijshockey en ook de fusie-club IK Oskarshamn is dat nooit geweest.

In het seizoen 1998/1999 wist het te promoveren naar het tweede niveau in Zweden, de AllSvenskan. Daar wist het zich twintig jaar te handhaven en was men in Oskarshamn al blij als de play-offs werden gehaald. IKO was in de AllSvenskan geen topteam waar ieder jaar rekening mee moest worden gehouden. In 2009/2010 wist het zich ternauwernood te handhaven door de promotie/degradatie wedstrijden te winnen. Grote spelers heeft de club zelf niet voortgebracht. Door een samenwerking met HV71 hebben er wel wat spelers ervaring opgedaan. Zo hebben onder andere Martin Thornberg, Simon Önerud en Mattias Tedenby er een deel van een seizoen gespeeld. Net zoals drievoudig Stanley Cup winnaar Niklas Hjalmarsson.

Niklas Hjalmarsson
Niklas Hjalmarsson speelde voor onder andere HV71, IK Oskarshamn en Chicago Blackhawks en verdedigt nu de kleuren van Arizona Coyotes

Het hoogst haalbare, de SHL

Afgelopen seizoen gebeurde dan uiteindelijk het mooiste uit de clubgeschiedenis: promotie naar de SHL. Niemand van de bijna 30.000 inwoners van de gemeente Oskarshamn zal zich echt druk hebben gemaakt over de niet hoopvolle voorspellingen. Men was vooral trots op de club en het Be-Ge Hockey Center zal dit seizoen regelmatig uitverkocht zijn. De twee, inmiddels gespeelde, thuiswedstrijden tegen (mede promovendus) Leksands en Djurgårdens waren dat in ieder geval al wel met iedere keer 3.275 toeschouwers. Meer mogen er niet in.

Het kan dus nog hoger

Inmiddels zijn er vier speelronden gespeeld in de SHL en het sprookje duurt voort. IK Oskarshamn is de zeer trotse leider van het klassement. De eerste wedstrijd tegen Skellefteå AIK kwam de ploeg op een 0-2 voorsprong, maar uiteindelijk werd de wedstrijd in overtime met 5-4 verloren en het eerste, verdiende, punt was binnen.

Drie dagen later kwam Leksands IF op bezoek. Geen onbekende, want de afgelopen twee seizoen speelden beiden in de AllSvenskan. Leksand heeft zich goed versterkt met een aantal degelijke spelers. Toch was het IKO dat het spel dicteerde en de eerste overwinning uit de clubhistorie in de SHL binnen wist te halen (4-1). Ook wedstrijd nummer drie (uit in Ängelholm bij Rögle BK 0-1) en vier (thuis tegen Djurgården 3-2) werden gewonnen.

De laatste wedstrijd was een heuse topper, want DIF was nog ongeslagen. Zo was de wedstrijd er eentje tussen nummers één en twee van het klassement. Na de wedstrijd zijn beide teams nog steeds de top-twee van het klassement maar is IK Oskarshamn de trotse leider.

Tex Williamsson, een muur

Dé speler die in de SHL het meest in het oog springt, is een speler van Oskarshamn. Goalie Tex Williamsson speelde drie wedstrijden en doet dat niet geheel onverdienstelijk. Alle drie de wedstrijden werden gewonnen. Hij incasseerde daarin slechts drie goals en had een save-percentage van 97,12% op 104 schoten op doel. In de wedstrijd tegen Rögle BK (0-1 winst) had hij 40 saves.

Tex Williamsson

Om vi ska utse någon till torsdagskvällens spelare ligger Tex Williamsson, målvakt i IK Oskarshamn, bra till. 40 räddningar och hållen nolla mot Rögle – wow!

Geplaatst door SHL op Vrijdag 20 september 2019

Toptalent laat zich gelden

Er is ook een andere nieuwkomer die de eerste twee weken van het nieuwe seizoen opviel. Alexander Holtz speelde vorig jaar al drie keer in de hoofdmacht van Djurgården, maar het zeventien-jarige toptalent zit dit seizoen echt bij het SHL team van de ploeg uit Stockholm. Van hem wordt in de toekomst één en ander verwacht. Holtz maakte dat in zijn tweede wedstrijd direct al waar door twee keer te scoren tegen Växjö Lakers. Met de Lakers is meteen de grote tegenvaller genoemd aan het begin van dit seizoen. Nul punten uit vier wedstrijden is niet iets wat ze in Växjö aan hadden zien komen.

Holtz

Det var en hel del spelare som svarade för sitt första SHL-mål igår. En av dem var den unge talangen Alexander Holtz?? Även Jaedon Descheneau, Max Lindroth, Tom Pyatt, Markus Modigs, John Dahlström, Mathew Bodie och Jakob Forsbacka-Karlsson noterades för sina första SHL-mål under gårdagen.

Geplaatst door SHL op Woensdag 18 september 2019

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 IK Oskarshamn 4 10 12:8 (4)
2 Djurgårdens IF 4 9 15:10 (5)
3 Rögle BK 4 9 11:6 (5)
4 Skellefteå AIK 4 8 14:9 (5)
5 Leksands IF 4 7 10:10 (0)
6 Frölunda HC 4 6 12:11 (1)
7 Örebro HK 4 6 13:13 (0)
8 Färjestad BK 4 6 11:12 (-1)
9 HV 71 4 6 7:10 (-3)
10 Luleå HF 4 5 8:9 (-1)
11 Brynäs IF 3 4 9:8 (1)
12 IF Malmö Redhawks 3 3 9:10 (-1)
13 Linköping HC 4 2 8:14 (-6)
14 Växjö Lakers HC 4 0 7:16 (-9)

 

Previous Carolina Hurricanes 'Bunch of Jerks' wil veel meer
Next Hoe keert Winnipeg terug na moeizaam seizoen en zware zomer?