SHL preview, de vier lelijke eendjes


Zaterdagmiddag begint de SHL aan een nieuw seizoen. Een seizoen met een primeur voor IK Oskarshamn. Na een goed seizoen en nog betere play-offs, maakt het team uit de gelijknamige havenstad aan de Kalmarsund zijn debuut op het hoogste niveau in Zweden. Hoe zij het er vanaf gaan brengen, net zoals de andere dertien teams, weten we pas half maart als de competitie voorbij is en de play-offs gaan beginnen. Barend Hoogteijling waagt zich al aan een voorspelling voor alle teams.

De SHL bestaat uit veertien teams, waarvan de eerste zes zich, na 52 wedstrijden, plaatsen voor de play-offs. De nummers zeven tot en met tien strijden om de twee overgebleven plaatsen. Na 12 maart is het seizoen voor de als elfde en twaalfde geëindigde ploegen voorbij. De twee laatst geëindigde ploegen moeten met twee teams uit de AllSvenskan gaan strijden voor een plaats in de SHL voor seizoen 2020/2021.

Zwaar seizoen voor IK Oskarshamn

Voor de debutant zal het een heel zwaar seizoen gaan worden. In geen enkele linie zitten er echte zwaargewichten. Met Fredrik Pettersson-Wentzel hebben ze een betrouwbare goalie gehaald die SHL ervaring heeft en afgelopen seizoen in Düsseldorf speelde. De tweede goalie, Tex Williamsson heeft nog geen ervaring op het hoogste niveau.
In de verdediging is de Canadees Simon Després de ervaren man. Voor Pittsburgh Penguins en Anaheim Ducks kwam hij 222 wedstrijden uit in de NHL. Aanvallend mag er wat verwacht gaan worden van Tyler Kelleher. Een jonge (24 jaar), Amerikaan die in de NCAA behoorlijk wat scoorde en vorig jaar Europese ervaring opdeed in Duitsland bij ERC Ingelstadt.

Oskarshamn IK
Oskarshamn IK viert de promotie naar de SHL

Net onder de streep voor Örebro

Mora en Timrå bezetten vorig jaar de laatste twee plaatsen. De drie ploegen daarboven zaten erg dicht bij elkaar en Örebro haalde ternauwernood de tiende plek en plaatste zich voor de voorronde van de play-offs. Dat zal dit seizoen voor Örebro te hoog gegrepen zijn. Op alle posities hebben ze goede spelers maar de spoeling is te dun. De eerste twee lijnen zijn goed maar daarna ontbreekt het de ploeg aan diepte.

Met de Tsjechische goalie Dominik Furch hebben ze een sterke eerste goalie binnengehaald die de laatste seizoenen goed meedraaide in de KHL. Of hij, de halverwege vorig seizoen gehaalde, Jonas Enroth kan vervangen zullen we moeten gaan zien. De Fin Kristian Näkyvä  is een zekerheid in de verdediging. Met name tijdens de powerplay is hij een gevaar voor de tegenstander. Aanvallend zal Matthias Bromé, die vorig jaar zijn debuut maakte in het nationale team van Zweden, de kastanjes uit het vuur moeten gaan halen. Publiekslieveling Marcus Weinstock zal hem, met zijn tomeloze inzet, hier zeker bij helpen. Toch zullen de twee topscorers van vorig jaar Nick Ebert (nu Belleville Senators) en Aaron Palushaj (nu HC Davos) gemist gaan worden.

Marcus Weinstock - Örebro HK
Marcus Weinstock – Örebro HK

Een langer verblijf in de SHL voor Leksand IF?

De afgelopen jaren is de ploeg op en neer gegaan van de SHL naar de AllSvenskan en weer terug. In 2012/2013 promoveerde het naar de SHL en wist het zich in het daaropvolgende seizoen te handhaven met een knappe zevende plaats. In 2014/2015 degradeerde het weer naar de AllSvenskan. Niet voor lang want een seizoen later speelde het weer in de SHL, waaruit het na één seizoen weer mocht vertrekken, nadat Mora IK te sterk bleek in de promotie/degradatie duels. Ook het daarop volgende seizoen was Mora Ik te sterk en werd het verblijf in de AllSvenskan verlengt. Afgelopen seizoen was Mora voor de derde keer de horde die genomen moest worden om naar de SHL te promoveren. Met succes. Zo werd er voor de derde keer in zeven jaar een promotie gevierd in Leksand.

Buiten dat Mora werd verslagen, werden er in de zomer ook nog twee spelers gehaald van Mora. En niet de minste. De Finse goalie Janne Juvonen, maakte afgelopen seizoen indruk in de goal van Mora en de verwachting is dat hij dat in Leksand ook zal gaan doen. Ook de Canadees Spencer Abbott kwam over van Mora. Abbott is een sterke forward met veel ervaring. Het schijnt dat Frölunda hem ook weer wilde binnenhalen. Hij speelde daar al eens in het seizoen 2015/2016. Met Mattias Ritola en Patrik Zackrisson heeft Leksand sowieso veel ervaring en sterke forwards. De ploeg lijkt wat meer diepte te hebben dan Örebro.

Patrik Zackrisson
Patrik Zackrisson – Leksands IF, uitkomend voor Zweden op de Olympische Spelen

Tegenvallend seizoen voor Linköping

Een seizoen zoals in 2014/2015 zal het niet gaan worden voor Linköping. Destijds werd men vierde en behaalde de halve finale van de play-offs. De afgelopen tien jaar werd nog twee keer de halve finale bereikt, maar dat is alweer zeven en tien jaar geleden. Vorig jaar werd de ploeg twaalfde en kon men vroeg aan de zomer beginnen. Ook dit seizoen zal er niet veel meer in zitten.

Jonas Gusstavsson is een hele goede goalie, maar is niet meer ‘Het Monster’ van een aantal jaar geleden. De ervaring van het SHL-kampioenschap (2009) en de NHL (Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings en Boston Bruins) neemt hij natuurlijk mee, maar of hij dat niveau nog gaat halen is de vraag. Verdedigend heeft Linköping goede spelers met onder andere de Noor Jonas Holös, Mattias Bäckman en Almen Bibic. Deze laatste zal echter de start van het seizoen niet gaan halen vanwege een slepende blessure. Aanvallend kan Linköping ook rekenen op een Broc Little, Joe Witney en Patrik Lundh, die alle drie top-forwards zijn.

Dat is meteen ook de makke van de ploeg; een hele goede eerste goalie en een redelijke back-up. Een paar erg goede verdedigers en hele goede aanvallers. Daarna is het wel een stuk minder qua kwaliteit.

Jonas Gusstavsson
Jonas Gusstavsson – Linköping HC (Foto: Barend Hoogteijling)
Previous Bouwen aan de toekomst bij Antwerp Phantoms
Next Benoeming voorzitter IJshockey Nederland uitgesteld