Bouwen aan de toekomst bij Antwerp Phantoms


Antwerp Phantoms BeNe League
Foto: Robert Bos

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling.   Reginald Delmarche laat zijn licht schijnen op de nummer tien van het afgelopen seizoen: Antwerp Phantoms.

AFGELOPEN SEIZOEN :

Het was een moeizaam jaar voor de Phantoms. Na het vertrek van enkele sterkhouders werd er op de jeugd gemikt. De jongeren kregen hun kansen. Sommigen evolueerden, anderen stagneerden of haakten zelf af. De drie imports, Alves, Hefernan en Widmar, wisten de groep amper iets bij te brengen. En dan weet je dat het moeilijk wordt. Zowel in de Belgische Beker als in het BeNe League kampioenschap zagen we knappe flitsen van de Phantoms. Dit zestig minuten volhouden lukte te zelden. Hierdoor de resultaten van de Antwerpenaren zelden verrassend, nog minder indrukwekkend.

AANGETROKKEN & VERTROKKEN:

Het werd een erg drukke, veel te drukke zomer voor de Sinjoren. De Phantoms-supporters zagen heel wat vaste waarden hun tenten elders opslaan. Met Ben Van den Bogaert, Sean McCann-Coppens, Kevin De Winter, Jens Engelen, Wannes Moons, Kenneth Pittoors, Elia Urlings en Charlie Vocke zijn toch een achttal basisspelers weg. Een stevige aderlating. Bevestigd werd de komst van twee nieuwe imports. Beiden uit Scandinavië, Riku Koskinen en Anton Johansson. Daarnaast komen vanuit Turnhout goalie Neil Bruyninckx en aanvaller Boris Coehorst, twee jonge mannen met BeNe League ervaring. En vanuit het Divisie 1-team van Heerenveen vervoegt de bijna 18-jarige Joël Van Baarsen de Phantoms. Het eigen U19-team, dat vorig seizoen mooi de Belgische titel binnenrijfde, zal zeker enkele jonge veulens zien doorstromen.

Antwerp Phantoms
Captain Sean McCann-Coppens, één van de tarlijke vertrekkers

VOORUITBLIK :

Dit Antwerp Phantoms is een erg jonge groep. Eigenlijk te jong voor het seizoen 2019/2020 maar door het vertrek van een halve ploeg, hebben ze in Deurne natuurlijk weinig keuze. Hopelijk hebben de beleidsmensen ook een duidelijk beeld waarom al die vertrekkers de vleugels uitsloegen. De redenen zullen wellicht divers zijn; de manieren om dit de komende jaren te vermijden nog talrijker. Daarnaast is het natuurlijk wél belangrijk dat de drie imports dit jaar van de eerste tot de laatste speeldag present en belangrijk zijn. Dit trio zal de jonge garde mee op sleeptouw moeten nemen. Een moeilijk seizoen wordt wellicht onvermijdelijk. Maar bouwen aan de ploeg en aan de nieuwe ijshal zal de Phantoms de komende jaren geen windeieren leggen.

De toekomst van Antwerp Phantoms

KEEP AN EYE ON:

De imports natuurlijk. Nu nog onbekend, maar zowel Koskinen als Johansson genoten een prima opleiding in het hoge Noorden. Zeker de 25-jarige Johansson zal met zijn jaren HockeyEttan (het derde niveau in Zweden) een sterkhouder moeten zijn. De derde import ligt nog niet vast. Daarnaast zijn knapen als Patrick Jr Van Noten, Jens Theunis en Akke Klijsen altijd goed voor een pak punten in een goed draaiend team.

Patrick Van Noten jr in actie

VOORSPELLING:

Vorige week spraken we met Gert Peeters. “Het is duidelijk dat we weer moeten herbeginnen bouwen aan een nieuw team. Net als aan een nieuwe infrastructuur. IceWorld is net begonnen aan de voorlopige ijsbaan-constructie voor de komende twee seizoenen. We mikken op begin oktober in Deurne op het ijs te kunnen. Het vertrek van sommige spelers was gepland, enkele andere jongens hebben ons verrast zullen we maar stellen. De toekomst oogt echter mooi. We hebben in het team heel wat potentieel veelbelovende BeNe League-spelers, enkele routiniers waar we op kunnen rekenen en straks natuurlijk ook drie imports. We beseffen dat we hard zullen moeten werken. Dus dat zullen we ook doen. Pandoeringen vermijden, blijven schaatsen en blijven evolueren.”, aldus de oefenmeester.

Het is duidelijk dat beter doen dan vorig seizoen erg moeilijk zal worden voor Antwerp Phantoms. De play-offs halen lijkt dan ook onwaarschijnlijk. Niet als laatste eindigen in het klassement wordt al een hele opdracht voor het seizoen 2019/2020.

Previous Eerste Divisie, free agents, Continental Cup en Thialf Icehockey Cup
Next SHL preview, de vier lelijke eendjes