Rögle BK gestaag naar de top in Zweden


Face-Off IJshockey SHL

Twee weken geleden hadden we een zeer verrassende koploper in Zweden. Ook na dit weekend kunnen we spreken van een onverwachte leider. IK Oskarshamn staat inmiddels weer met beide schaatsen op het ijs na enkel verliespartijen in de afgelopen twee weken. Zaterdag werd er zelfs ruim verloren van Färjestad BK. Heel erg ruim. De 12-0 overwinning van Färjestad is de grootste sinds 1987 in de SHL.

Rögle nieuwe leider

Na acht speelronden is het Rögle BK dat de dans leidt. De ploeg uit Ängelholm hoefde na zestig minuten nog maar één keer zonder punten van het ijs. Twee keer wonnen de groene mannen na reguliere tijd en de overige vijf wedstrijden wisten ze in zestig minuten te beslissen. Zaterdag werd in Gothenburg zeer knap gewonnen van de nummer twee van het klassement, Frölunda Indians (1-2).

Rögle BK
Rögle BK viert de overwinning op Frölunda Indians

De Abbott twins

Voor een ploeg die vorig seizoen voor het eerst in vijfentwintig jaar de play-offs wist te halen is het een ongekende luxe om nu koploper te zijn. Een groot aandeel in het succes van de ploeg heeft de tweeling Abbott. Chris Abbott is halverwege het seizoen 2017/2018 General Manager geworden van de ploeg. Cam Abbott is toen hoofdcoach geworden. Beide Canadezen hebben daarvoor al lange tijd in de SHL gespeeld en daarmee ervaring opgedaan in het Zweedse ijshockey. Ze bouwen de ploeg heel rustig op in de tijd dat ze nu in Ängelholm zijn. Met veel jeugdspelers en jonge talenten die kunnen rekenen op speeltijd. Aangevuld met hardwerkende imports en goede geroutineerde Zweden.

Goede imports

Één van die imports is Codie Curran, die aan zijn tweede seizoen bezig is bij Rögle. Een verdediger die zijn verdedigende taken prima uitvoert en aanvallend één van de beste verdedigers is in de SHL. Vorig seizoen was hij, na Ted Brithén, de nummer twee op de topscorerslijst van de ploeg (51 wedstrijden – 38 punten, 12G, 26A). Op dit moment is Curran de topscorer van de ploeg met tien punten (2G, 8A) uit acht wedstrijden.

Ervaren Zweden

Met Brithén is meteen een andere belangrijke schakel genoemd in de ploeg. Op dit moment is hij echter geblesseerd. Zijn taken als leider van de ploeg worden nu overgenomen door tweevoudig wereldkampioen Dennis Everberg. Beiden hebben een ruime ervaring en je zou haast verwachten dat ze al ouder zijn. Brithén is nog maar 28 en Everberg doet daar nog een jaartje vanaf.

Dennis Everberg
Dennis Everberg (Foto: Björn Larsson Rosvall)

Talent uit Zweden en Duitsland

Wie zijn dan de echte jonge talenten in de ploeg? Eén daarvan is Nils Höglander. Een zeer technische speler die in de NHL Draft van dit jaar in de tweede ronde werd gekozen door Vancouver Canucks. Een ander talent is de Duitser Dominik Bokk. Hij werd in 2018 door St. Louis Blues gedraft en twee weken geleden getraded naar Carolina Hurricans. De afgelopen twee seizoenen speelde Bokk bij Växjö Lakers. De Blues hadden hem dit seizoen graag in Jönköping bij HV71 zien spelen. Vanwege de kans op meer speeltijd bij Rögle koos de 19-jarige Duitser ervoor om in Ängelholm te gaan spelen. Voor de ploeg is het nu afwachten of de ‘Canes’ hem dit seizoen laten afmaken in Zweden of hem toch al naar Noord-Amerika laten overkomen.

Dominik Bokk
Dominik Bokk – Rögle BK

Een lange geschiedenis

De club werd in 1932 opgericht als bandy club. In de jaren vijftig ging men er ook ijshockeyen. Tot eind jaren tachtig speelde de ploeg op het derde en vierde niveau. Na de meeste jaren op het tweede en derde niveau te hebben gespeeld wist het zich in 1992 te plaatsen voor (voorloper van) de SHL. Het jaar daarop speelde het voor de eerste keer mee in de play-offs.

Jaren van degradatie en promotie en handhaving wisselden zich daarna af. Tot 2015, toen het weer eens naar de SHL promoveerde. Sindsdien speelt Rögle op het hoogste niveau en er werd vorig jaar voor de tweede keer aan de play-offs meegedaan. De voorronde van de play-offs, dat wel. Maar voor de club was dat een prima resultaat. En nu, ruim een half jaar later, staat de club uit Ängelholm trots boven aan.

De stand (06 oktober 2019)

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Rögle BK 8 19 24:14 (10)
2 Frölunda HC 8 15 28:18 (10)
3 Djurgårdens IF 8 15 28:22 (6)
4 HV 71 9 15 21:18 (3)
5 Skellefteå AIK 8 14 22:22 (0)
6 Färjestad BK 8 13 35:25 (10)
7 Örebro HK 8 13 27:22 (5)
8 IF Malmö Redhawks 7 12 22:17 (5)
9 Luleå HF 8 12 19:18 (1)
10 IK Oskarshamn 8 11 18:30 (-12)
11 Leksands IF 8 10 21:23 (-2)
12 Brynäs IF 7 7 16:26 (-10)
13 Växjö Lakers HC 8 6 16:26 (-10)
14 Linköping HC 9 6 14:30 (-16)
Previous SDE HF puntloos dit weekend na twee nederlagen
Next Eetu Moksunen versterkt de gelederen van Microz Eaters