SDE HF puntloos dit weekend na twee nederlagen


Savine Wielenga
Savine Wielenga tegen HV71 (Foto: Marcus Vilson)

De dames van SDE speelden afgelopen weekend tegen zowel de titelfavoriet als de ploeg die waarschijnlijk op het einde van het seizoen de rangen sluit. Zes punten waren vooraf misschien te hoog gegrepen, maar waarom zou het niet kunnen?

Voorafgaand aan het weekend, met de twee uitwedstrijden in Jönköping en Gothenburg, had SDE HF coach Shane Warschaw in ieder geval vertrouwen in een terugreis met zes punten in de tas. De moeilijkste wedstrijd zou die op zaterdag tegen HV71 zijn. SDE moest dan wel het scorend vermogen van de ploeg uit Jönköping zien in te tomen.

Tekst gaat door onder de foto

Shane Warschaw SDE HF
Shane Warschaw (Foto: Görans Hockeyfoto)

Moeilijke wedstrijd in Jönköping

De eerste twee perioden lukte dat goed en ook wist de Stockholmse ploeg zelf tot scoren te komen. De 1-0 werd binnen dertig seconde rechtgezet door een goal van de Sloveense Pia Pren. Savine Wielenga tekende bij deze goal voor een assist. SDE wist de titelfavoriet in de eerste periode goed bij te benen, ondanks dat het toch met een 2-1 achterstand de kleedkamer opzocht in de eerste pauze.

In de tweede periode kwam de thuisploeg op 3-1. Tijd voor Julie Zwarthoed om daar wat aan te doen en precies een minuut later zette zij de 3-2 op het scorebord. Tevens de tweede ruststand.

In de derde periode wist HV71 in twee minuten uit te lopen naar 6-2. Iets meer dan vier minuten voor het eindsignaal wist de Canadese Kennedy Marchment haar derde goal van de wedstrijd te scoren voor de thuisploeg.

Coach Warschaw gaf na de wedstrijd, op de eigen site van SDE, aan dat HV71 terecht had gewonnen maar dat SDE goed op weg is: “We moesten een bijna perfecte wedstrijd spelen om hier te winnen, maar dat deden we niet. De wedstrijd van vandaag laat zien dat we nog wat werk hebben om onszelf te kunnen vergelijken met de allerbeste in deze competitie. Maar we gaan in de goede richting, er zullen altijd tegenslagen zijn. We moeten terugkomen van vandaag en morgen goed spelen.”

Tekst gaat door onder de video

Vorig seizoen tegen Göteborg

Zondag volgde de uitwedstrijd tegen Göteborg HC. De ploeg aan de Zweedse westkust stond voorlaatste en wist uit de vorige zeven wedstrijden vier punten te behalen. Van de vier vorige ontmoetingen tussen SDE en Göteborg wisten de dames uit Stockholm negen punten te behalen. Er werd na reguliere tijd een keer verloren en een keer gewonnen. De andere twee wedstrijden werden na zestig minuten gewonnen door SDE.

Göteborg HC effectiever dan SDE HF

Dat was vorig seizoen, dit seizoen staan de tellers op nul en na de eerste wedstrijd is Göteborg degene met de punten. In de eerste periode wist geen van beide ploegen op het scorebord te komen. SDE had wel het betere van het spel en zette de thuisploeg flink onder druk, maar wist niet tot scoren te komen. Aan beide kanten van het ijs zat de verdediging goed dicht en er werden geen echte kansen weggegeven.

In het begin van het middenstuk was het Julie Zwarthoed die Leanne Ganney assisteerde bij haar score. Tot een verruiming van de voorsprong kwam het echter niet. Het was de thuisploeg die halverwege de wedstrijd de gelijkmaker scoorde. Drie minuten later lag ook de tweede puck in het net achter de SDE goalie. Twee straffen aan de kant van SDE zorgden ervoor dat de slagkracht minder werd voor het team met de drie Nederlandse internationals. Gescoord werd er door beide ploegen niet meer in deze periode.

Ook in de derde periode gebeurde dat niet meer. SDE zette flink aan maar kwam niet door de verdediging van Göteborg. Hierdoor moest SDE voor het eerst dit seizoen twee achtereenvolgende verliespartijen incasseren. Beide ploegen hadden ongeveer even veel schoten op doel in de gehele wedstrijd (29-31), maar de thuisploeg ging net iets effectiever met de kansen om.

Savine Wielenga baalde na afloop van de wedstrijd maar was ook meteen strijdlustig: “Ja, dit is klote. Zaterdag was het vooral teleurstellend omdat we tot het begin van de derde periode volop in de wedstrijd zaten met 3-2. Door een paar knullige (powerplay) tegengoals staat het ineens 7-2. Maar vandaag hebben we gewoon ronduit slecht gespeeld, ondanks dat we het betere team zijn. Ze hebben ons goed uit ons spel weten te halen. Maar dat mag geen excuus zijn. Gelukkig spelen we nog drie keer tegen ze om dit recht te zetten.”

Tekst gaat door onder de foto

Amy Budde en Celine Tardif
Amy Budde (SDE HF) en Celine Tardif (Göteborg HC) werden na de wedstrijd uitgeroepen tot beste spelers van hun team in deze wedstrijd

Komend weekend staan er twee thuiswedstrijden op het programma. Vrijdag wordt Brynäs IF ontvangen. Zaterdag staat de wedstrijd tegen hekkensluiter Leksands IF op de rol.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 8 22 37:13 (24)
2 Brynäs IF 7 14 23:12 (11)
3 Luleå HF 7 14 19:12 (7)
4 AIK 7 12 18:18 (0)
5 SDE HF 7 12 16:18 (-2)
6 MODO Hockey 7 11 18:16 (2)
7 Djurgårdens IF 7 9 16:18 (-2)
8 Linköping HC 7 7 11:17 (-6)
9 Göteborg HC 8 7 15:27 (-12)
10 Leksands IF 7 0 10:32 (-22)
Previous Anthony Mantha vloert Dallas met vier treffers
Next Rögle BK gestaag naar de top in Zweden