Rustdag Oranje: “Morgen is dé dag voor ons; we zijn dus extra scherp!”


Oranje Dames WK Peking

De Oranje leeuwinnen hebben vandaag hun tweede rustdag van het toernooi. Het WK Division IB in Peking verloopt werkelijk fantastisch met een 100% score na vier duels. Fiere koploper, dominant op de point scorer boards, een ploeg die lekker in haar vel zit en… Morgen geschiedenis kan schrijven in het slotduel tegen Polen. We spraken onze ‘postergirls’ van de eerste twee duels, Zoë Barbier en Isabelle Schollaardt over de verwachtingen vooraf en nu, het gevoel, rituelen en ervaringen.

ORANJE GAAT LEKKER

We kunnen heel simpel stellen dat de (ijshockey)natie trots, heel trots is, op de prestaties van het Nederlands vrouwen ijshockeyteam. En terecht! ‘All smiles’ dus ook in de selectie van Joep Franke. “Het gevoel is super goed! We hebben het helemaal in eigen hand en zullen er alles aan doen om die eerste plek te veroveren!” laat Zoë Barbier weten. De 18-jarige Isabelle Schollaardt is uiteraard ook dik tevreden over het toernooi tot dusver. “Iedereen is gemotiveerd, doet haar eigen ding, er wordt heel veel gelachen met elkaar en we helpen elkaar waar we kunnen. Het gevoel bij mijzelf is ook relaxed hierdoor, we zijn echt een team.” aldus de youngster.

Oranje Dames WK Peking
De openingsposter van Face-Off dit WK met Isabelle Schollaardt

“Op voorhand gingen we eigenlijk al voor een medaille, de kleur wisten we alleen nog niet. Maar dat we nu al zilver in de pocket hebben en voor goud spelen is natuurlijk geweldig.” zegt de Haagse Schollaardt. De Rotterdamse Barbier had voor het toernooi ook vertrouwen in een medaille. “Er was zeker veel vertrouwen. Dat we op dit moment voor goud gaan spelen had ook ik niet verwacht, maar mijn verwachting was wel dat we een medaille gingen pakken.”

BUITENLAND

Barbier, spelend voor Dordrecht Lions, heeft ook een seizoen in Zweden gespeeld bij SDE. Daar was ze ploeggenoot van Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed. Die ervaring is prettig op zo’n WK. “Dat helpt zeker. Het niveau ligt daar iets hoger. Dus vooral het tempo hoger dat hier op het WK ook gespeeld wordt, is fijn spelen. Ik denk nog niet eens zo zeer in de wedstrijden op het WK zelf, maar vooral tijdens de voorbereidingen en off-ice trainingen heb ik veel aan de ervaringen gehad vanuit Zweden.”

Oranje Dames WK Peking
Zoë Barbier is de Kazachse defensie te snel af

Voor Schollaardt liggen de prioriteiten op dit moment ietsjes anders qua buitenlandse ambities. “Voor mij persoonlijk is het natuurlijk een wens om ooit in het buitenland te spelen. Als ik die kans krijg, zou ik die ook grijpen. Echter ligt de focus nu nog op het HBO en mezelf nog verder te ontwikkelen bij de jongens en mannen, aangezien dat altijd een stap harder is.”

RUSTDAG

Op rustdagen is er vaak ruimte om even lekker met het team op pad te kunnen. “We zijn zeker van het einde van de ochtend tot einde van de middag samen. Daarna hebben we vrije tijd in het hotel. Zelf vind ik het prettig om met de meiden te relaxen op de kamer en heel veel te lachen.” De 24-jarige Barbier moet op deze rustdag ook nog vol aan de bak voor school. “Ik heb gewoon toetsweek aankomende week, dus voor mij wordt het hier nog even hard studeren. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk rust te pakken.” zegt de winger.

Oranje Dames WK Peking
Ook Zoë Barbier prijkte op een poster van Face-Off; tegen Kazachstan

Vaste rituelen zijn er dus niet echt op de rustdagen. “Die heb ik alleen op game day. Bijvoorbeeld game day sokken, de tafelindeling tijdens het eten, de fysio en de playlist voor de muziek in de kleedkamer. Never change a winning team als het om rituelen gaat”. lacht de jonge forward.

POLEN

En er komt nogal een belangrijke game day aan vrijdag. Om 7:00 uur wordt de finale van het WK in gang gezet, waarin Polen de tegenstander is. De nummers vijf en zes geplaatst vechten dus uit wie er met de titel vandoor gaat en promoveert naar IA. “Morgen is natuurlijk DE dag, ik kan niet wachten om die wedstrijd te spelen. Ik ben nooit echt zenuwachtig, dus ik verwacht dat bij deze wedstrijd ook niet. Je bent natuurlijk wel extra scherp!” blikt Barbier vooruit, die alweer haar achtste WK speelt in Peking.

Oranje Dames WK Peking
Isabelle Schollaardt is dichtbij een treffer tegen Zuid-Korea

Ook Schollaardt heeft er ontzettend veel zin in om de finale te gaan spelen. “Morgen is de gold medal game tegen Polen. Deze wedstrijd geeft dan ook de meeste druk. Zelf leef ik er naartoe door me er nu al op voor te bereiden, de wedstrijd te visualiseren en als fitste daar te kunnen staan. We hebben al een aantal oefenwedstrijden gespeeld tegen Polen, dus weten wel een beetje hoe ze spelen. We hebben ze gisteren ook zien spelen tegen China (4-3 winst voor Polen, red.). Op deze manier leven we er ook als team naartoe, om zo het best voor de dag te komen.”

De Haagse heeft in ieder geval vertrouwen in dit Oranje.  “Ik denk dat de kracht van ons team onze vechtlust is om elke wedstrijd te winnen. Het harde werken voor elkaar, voor de verdedigende acties en voor de doelpunten. Eerst hard werken voor elkaar, dan komt de rest vanzelf.”

Previous WK Division IIA: Spanje straft foutjes af tegen België
Next Ontzetting in Tampa, Winnipeg en Nashville; New York en San Jose winnen home opener