Oranje dames op de rand van historische promotie naar Division IA


Nederland Dames WK Division IB
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

De Oranje leeuwinnen hebben ook het vierde duel op het WK in Peking omgezet in winst. Er is altijd een duel op een WK dat moeizaam verloopt, dit was een dergelijk duel voor Nederland. De ploeg van Joep Franke liep tegen een vroege achterstand op, maar kon die in de laatste fase ombuigen naar een 3-1 winst op Letland. De zege op gastland China kreeg dus een uitstekend vervolg.

MOEIZAME START ORANJE

Waar Nederland de afgelopen drie duels uitstekend startte, lukte dat dit keer niet. Mogelijk lagen het vroege aanvangstijdstip en alle vroege rituelen daaraan ten grondslag. Feit was dat Nederland wel optisch de bovenliggende partij was, maar dat niet in de score uit kon drukken. In de elfde minuut kreeg het de deksel op de neus; Letland onderschepte de puck en Liga Miljone zette de Letse dames verrassend op voorsprong. Het tempo lag te laag, de aanval was niet efficiënt genoeg. Achterin kwamen de leeuwinnen ook niet echt in problemen. En dus ging er voor het eerst dit toernooi met een achterstand gerust worden.

Oranje Dames WK Peking

HERSTEL

In het middenstuk volgde dan het herstel al startte de ploeg met twee straffen kort op elkaar, die een 5-on-3 voor Letland opleverde. Die werd niet benut, waana Oranje uit de schulp kroop, meer druk zette gaandeweg de periode, maar lang moest wachten op de verlossende gelijkmaker. Goalie Evija Titina capituleerde pas in de 36e minuut. Marée Dijkema zette Glynis Barton vanaf links vrij voor het doel; de Limburgse haalde de trekker over. Vanaf dat moment was er nog maar één ploeg die het spel maakte en dat was Nederland.

Hilde Huisman
Hilde Huisman (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

De supporters en de mensen die meekeken op de live stream moesten de nagels aanspreken om te bijten; ondanks het overwicht lukte het niet om de voorsprong te pakken. Tot de 55e minuut aanbrak en Letland de strafbank op moest zoeken. 40 tellen na het ingaan van de straf was het raak via een treffer van Hilde Huisman. Letland moest nu zelf komen, deed dat ook door de goalie eruit te halen en dat was voor Savine Wielenga het teken om anderhalve minuut voor het einde via een empty netter, met haar zesde treffer van het toernooi, de wedstrijd te beslissen. De 3-1 zege betekende de vierde winst op dit WK voor de leeuwinnen.

Tekst gaat door onder de foto

Oranje Dames Peking

HISTORIE

Door de winst op Letland staat Nederland op de drempel om historie te schrijven. Polen won later op de dag van China, waardoor een zilveren medaille nu zeker is dit WK. Als Nederland vrijdag overtime haalt, dan is het zeker van promotie naar IA. Nog nooit speelden de vrouwen op dat niveau bij de beste zestien. Polen heeft maar één optie om het goud te winnen: dan moet het in reguliere speeltijd winnen van onze Oranje leeuwinnen.

# Team GP W L OTW OTL +/- PTS
1 Nederland 4 4 0 0 0 +11 12
2 Polen 4 3 1 0 0 +3 9
3 China 4 2 2 0 0 +1 6
4 Zuid-Korea 4 2 2 0 0 -1 6
5 Letland 4 0 3 1 0 -5 2
6 Kazachstan 4 0 3 0 1 -9 1

 

Previous Winst voor België na Australische thriller
Next Play-offs preview: Maken Nashville en Winnipeg het waar? Of krijgen we een verrassing vanuit Central?