Oranje dames bij winst op Letland op drempel van wereldtitel in IB


Nederland Dames WK Division IB
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

Donderdagochtend om 07:00 uur Nederlandse tijd staat voor de Oranje leeuwinnen het duel met Letland op het menu. Door de waanzinnige 4-0 zege op China en de 4-3 nederlaag van Polen tegen Zuid-Korea, staat Nederland op een riante positie om de wereldtitel te pakken in Division IB. En dat kan zelfs al op de vierde speeldag gebeuren. Hier zijn de feiten op een rijtje.

# Team GP W L OTW OTL +/- PTS
1 Nederland 3 3 0 0 0 +9 9
2 China 3 2 1 0 0 +2 6
3 Polen 3 2 1 0 0 +2 6
4 Zuid-Korea 3 1 2 0 0 -5 3
5 Letland 3 0 2 1 0 -3 2
6 Kazachstan 3 0 2 0 1 -5 1

KANSRIJK VOOR IA

Laten we beginnen met het belangrijkste feit van de komende speelronde: Nederland speelt om 7:00 in de ochtend (Nederlandse tijd) tegen Letland. Een oefenduel met de Letse dames resulteerde in een 8-1 zege, maar daar moeten we niet te veel waarde aan hechten. De Letse dames boekten op woensdag de eerste zege van het toernooi tegen Kazachstan, door met 2-1 te winnen na shootouts. Twee punten op de teller dus van Letland, terwijl Nederland met de volle buit van negen punten aan het duel start. De promotie naar Division IA ligt dus aan de horizon te gloren.

Oranje Nederland IJshockey
Emily Even stond breed lachend de Chinese pers te woord

Oranje snoerde gisteren gastland China op waanzinnige wijze de mond. De ploeg van Joep Franke was 60 minuten lang de baas in Peking (SOG 35-19) en zette de Aziatische ploeg met liefst 4-0 voor eigen publiek in het hemd. Savine Wielenga (2x), Isabelle Schollaardt en Kayleigh Hamers velden het vonnis over het gastland. China kreeg daarmee een zeer gevoelige tik te verwerken, want het is in volle voorbereiding op de Olympische Spelen over drie jaar. Nederland liet zien dit toernooi in eigen kracht te geloven en te kunnen vertrouwen. De leeuw won dus van de draak. Big time!

ORANJE FAVORIET

Zowel offensief als defensief domineert Oranje in Peking. Met twaalf goals is het de meest productieve ploeg en met slechts drie tegentreffers heeft het de minst gepasseerde defensie. Het loopt op dit moment als een trein met de Nederlandse dames. Savine Wielenga is met vijf treffers topschutter van het toernooi en leidt het point leader board met zeven punten. Ondanks dat Nadia Zijlstra een prachtig save% kan overleggen met 95.65%, is er één doelvrouw die nóg betere cijfers overlegt. En die staat bij Letland tussen de palen. Kristina Apsite keepte alle drie de duels, kreeg maar liefst 171 schoten te verwerken (57 per duel!) en werd pas vijfmaal gepasseerd. Ze stond evenwel al 180 minuten, plus overtime, plus shootouts op het ijs voor haar 97.07 save% rating. De vraag is dus hoe okselfris Apsite zal zijn, als zij opnieuw de start krijgt tegen Nederland.

Oranje Dames Peking

Nederland staat defensief als een huis en offensief hebben de Letse dames moeite om het net te vinden. Slechts éénmaal liet de ploeg het net bollen (de tweede ‘treffer’ is vanuit de shootouts) en er werd in overtal nog helemaal geen treffer genoteerd. Nederland kreeg dit toernooi drie tegentreffers, maar deed dat wel twee maal in ondertal. Op de power play wordt op 20% van de gevallen doel getroffen.

BELANGEN

Letland vecht op dit moment met Kazachstan en Zuid-Korea om in IB te blijven. Het heeft nog een summiere kans om een medaille te pakken, maar dan moet het haar twee resterende duels winnen van Nederland en Zuid-Korea. Hoe anders is het voor onze leeuwinnen gesteld. Zij hebben al een zekere medaille binnen en staan zelfs op de drempel om, direct bij het eerste jaar terug in IB, er met de wereldtitel vandoor te gaan in Peking.

Oranje Dames WK Peking

REKENEN MAAR

We lopen niet op de zaken vooruit, maar het kán zo zijn dat om 13:00 uur Nederlandse tijd het goud al gevierd kan worden. Daarvoor dient Oranje in de eerste plaats zelf af te rekenen met Letland. De enige ploeg die onze nationale trots dán nog van de titel af kan houden is Polen. China en Polen treffen elkaar om 10:30 uur. Als de Poolse dames pas in overtime winnen, of verliezen van de Aziaten, is het kampioenschap een feit.

Bij elk ander resultaat bij één van de twee duels, of beide wedstrijden, spelen Nederland en Polen vrijdag onderling om uit te maken wie zich tot kampioen mag kronen. Waar Polen slechts één optie heeft om de titel (nog) te kunnen grijpen, heeft Oranje alles in eigen hand.

De tekst gaat onder de foto verder.

Letland Nederland Oranje IJshockey
ArtWork: Tom de Groot, Face-Off

VOLLE BAK ERIN!

Nogmaals: laten we er vooral weer voor zorgen dat we achter onze dames staan. Dat kan met het ontbijt op schoot, want 7:00 uur is een prima tijd om het eerste deel van de wedstrijd te kunnen volgen. Op naar de -hopelijk- vierde overwinning van onze leeuwinnen. Wij staan er in ieder geval weer voor 100% met z’n allen achter!

Previous Play-offs preview; Calgary Flames de grote favoriet vanuit de Pacific Divisie
Next Winst voor België na Australische thriller