Nederlandse dames slopen Chinese muur


Nederland Dames WK Division IB
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

Op de derde speeldag van het WK Division IB in Peking won Nederland met 4-0 van gastland China in een voor de Nederlandse dames prima gespeelde wedstrijd. Eerder vandaag hadden Letland en Kazachstan de eerste punten op dit WK behaald, nadat de Letse dames na shoot-outs met 2-1 hadden gewonnen. Barend Hoogteijling keek mee en brengt jullie up to date.

Goede eerste periode, nog geen goals

Coach Joep Franke koos voor Nadia Zijlstra als goalie en meteen in de eerste periode kon zij al aan de slag bij enkele snelle Chinese uitvallen. Daar moesten het thuisland het die periode ook voornamelijk van hebben, want de Nederlandse dames hadden qua spel licht de overhand.

Halverwege het beginstuk moest Britt Wortel de strafbank opzoeken vanwege hooking. De penalty-kill van de Oranje leeuwinnen was echter prima en na twee minuten kwam Wortel weer het ijs op met een 0-0 tussenstand. Tegen het einde van de periode mochten de Nederlandse dames hun powerplay tonen. De druk op het Chinese doel werd opgevoerd en Kayleigh Hamers wist vanaf de blauwe lijn een schot af te vuren. Ook Nicky Tjin-A-Ton kreeg van dichtbij nog een kans op de openingstreffer. Beide teams konden echter na twintig minuten met een 0-0 tussenstand de kleedkamers opzoeken.

Nederland loopt uit met dominant spel

De tweede periode begon met een offensief van de Chinese dames waarbij Zijlstra een paar keer prima redding bood. De Oranje dames wisten dit beginoffensief goed te doorstaan en na iets meer dan drie minuten in de periode scoorde Savine Wielenga 1-0. Vrij snel daarna moest er een Chinese dame op de strafbank plaatsnemen, maar de Nederlandse powerplay zorgde niet voor een uitbreiding van de score.

Savine Wielenga
Savine Wielenga (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Die kwam er even later wel en wederom was het Wielenga die de puck in het Chinese goal wist te krijgen.

Michelle Noë en Esther de Jong kregen de assist op hun naam. Op de penalty-kill halverwege de wedstrijd was het Bieke van Nes die met een snelle break-out de kans kreeg op de 3-0. De Chinese goalie Yuqing Wang wist dit echter te voorkomen. En zo moest Wang in het middenstuk nog wel vaker redding bieden op de steeds dominanter spelende Oranje ploeg.

In de eerste periode namen de Nederlandse dames tien keer het Chinese doel onder vuur. De Chinezen stelde er daar vijf tegenover op de Nederlandse goal. Wang moest in het tweede deel vijftien schoten zien te stoppen. Zijlstra moest aan de andere kant scherp zien te blijven op de snelle Chinese uitvallen en trad zeven keer reddend op.

Oranje blijft beter

Met een 2-0 voorsprong voor Nederland werd de derde periode aangevangen. Het goede spel uit de vorige periode werd meteen voortgezet en op aangeven van Zoë  Barbier wist Isabelle Schollaardt de derde Nederlandse treffer te scoren.

Isabelle Schollaardt
Isabelle Schollaardt (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

De Chinese dames kregen de kans om de druk op Zijlstra wat op te voeren. Hilde Huisman werd nemelijk naar de strafbank verwezen, maar tot scoren kwamen ze niet. Ook Hamers doet dat niet als ze met een penalty-shot de kans krijgt op 4-0. De Chinese goalie weet haar inzet te stoppen. Aan het spelbeeld deed dat echter niets af. De Oranje leeuwinnen bleven de boven liggende partij en bleven kansen creëren.

Vijf minuten voor tijd kwam die 4-0 dan toch. En ook via Hamers. Van Nes en Barbier brachten haar in stelling voor een afstandsschot en de 4-0 was een feit. De Nederlandse supporters op de tribune maakten onderling al afspraken om na afloop “Met z’n allen naar ‘de Chinees’ te gaan”.

De overwinning kwam niet meer in gevaar en Nadia Zijlstra wist haar doeltje schoon te houden voor een shut-out. Savine Wielenga, die deze wedstrijd haar vijfde goal van het toernooi scoorde, werd aan Nederlandse kant uitgeroepen to woman-of-the match.

Nadia Zijlstra
Nadia Zijlstra en Kayleigh Hamers (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Voor de thuisblijvers was het een teleurstelling dat de door de organisatie beloofde livestream in Nederland niet te ontvangen was. Hierdoor werd Emma Fondse weer aan het werk gezet als cameravrouw om de beelden vanuit China te streamen via Facebook.

Nederland zet met deze overwinning een goede stap naar een medaille. Als Zuid-Korea later vandaag punten verspeelt tegen het nog ongeslagen Polen, zijn de Oranje leeuwinnen verzekert van een plak.
Morgen spelen de Nederlandse dames tegen Letland en op de slotdag treden de dames aan tegen Polen.

 

 

Previous België aan de start van WK Seniors in Belgrado
Next NHL play-offs, Dames van Oranje, Mannen van Oranje en Face-Off