Play-offs preview; Calgary Flames de grote favoriet vanuit de Pacific Divisie


flames

Hoe gaan de drie clubs uit de Pacific Divisie te weten Calgary Flames, San Jose Sharks en Vegas Golden Knights het doen in de NHL play-offs? Cor Machielsen verdiepte zich erin en brengt jullie zijn analyse.

Weet jij wie er dit jaar met de Stanley Cup vandoor gaat? Vul dan de Face-Off Bracket in!

VOORSPELLING VOOR AANVANG SEIZOEN

Vegas Golden Knights: Tim Gerth -> Marc-Andre Fleury en William Karlsson zullen het dit jaar minder goed doen. Toch blijft de filosofie intact. De kracht van Vegas was de maar aanhoudende aanvalsstorm. Vier lijnen met spelers die kunnen scoren. Waar zie je dat terug in de NHL? Play-offs? Sowieso! Finale? Meh… Waarschijnlijk zullen ze niet verder komen dan de tweede ronde.

Calgary Flames: Rik Bruijnius -> Ik verwacht een bikkelharde strijd om de play-off plaatsen in de Pacific Division. Calgary Flames gaat als tweede eindigen, maar na de eerste ronde van de play-offs kunnen ze al weer op vakantie.

San Jose Sharks: Sven van der Oost -> De Sharks zullen de play-offs gaan halen. Ik zie ze zelfs als een gevaarlijke outsider voor de Stanley Cup. Als alles een beetje meezit (want geluk heb je nodig), dan is het een stugge ploeg om te verslaan. Zeker in eigen Sharktank kan het elke tegenstander lastig worden gemaakt. Maar de grootste uitdager van de Sharks blijven de Sharks zelf. Kunnen Brent Burns, Joe Thornton, Erik Karlsson en hun mannen dit jaar eindelijk gaan oogsten?

DIT SEIZOEN: 

Calgary Flames: Ze wonnen de Western Conference met overmacht door vijftig wedstrijden te winnen. Met de nieuwe coach Bill Peters werd er fris en aanvallend hockey gespeeld. Maar liefst vijf spelers die boven de zeventig punten eindigden. Johnny Gaudreau 99 (36G 63A), Sean Monahan 82 (34G 48A), Elias Lindholm 78 (27G 51A), Matthew Tkachuk 77 (34G 43A) en Marc Giordano 74 (17G 57A). Veel wedstrijden werden door de Flames beslist in de derde periode, dus dat zegt ook veel over de mentale en fysieke weerbaarheid van de ploeg.

San Jose Sharks: Lange tijd waren de Sharks in strijd met de Flames voor het divisie kampioenschap en de Western Conference titel. Echter, een serie van zeven verloren wedstrijden op rij betekende dat ze afhaakten. Toch eindigden de Sharks met een puntje meer voor de Predators in de Western Conference, op de tweede plek. De ervaring in het team hield ze op de been. Joe Thornton die inmiddels qua assists 1063 op de achtste plaats staat van de all time list. Brent Burns scoorde de meeste punten 83 (16G 67A).

Vegas Golden Knights: Van de laatste tien wedstrijden werden er zeven verloren, maar daar was een goed excuus voor. Marc-Andre Fleury was geblesseerd geweest. Het scheelt nogal voor de Knights met of zonder Fleury in de goal. Maar zoals Tim Gerth in de preview al aangaf: vorig seizoen was een wereldjaar voor de Knights. Dat ze nu weer in de play-offs staan is gewoon een prima prestatie. De top drie qua punten van vorig seizoen: Jonathan Marchessault, William Karlsson en Reilly Smith, zitten gemiddeld dik twintig punten lager dit seizoen. Gaat dat ze opbreken in de beslissende play-offs?

VOORUITBLIK OP DE PLAY-OFFS: 

flames - avalanche

De Calgary Flames starten tegen de wild card winnaar Colorado Avalanche, die zich kwalificeerde via een ijzersterke eindspurt. Zij zitten in een flow. Dat kan twee dingen betekenen. Of ze knallen door of ze zijn het momentum kwijt na het behalen van de play-offs. Beide teams scoorden de laatste vijftien wedstrijden negen overwinningen en zes nederlagen. Van ieder team scoorde de beste 99 punten: Johnny Gaudreau (36G 63A) en Nathan McKinnon (41G 58A). Als Mikko Rantanen weer volledig fit is en kan starten in de play-offs, scheelt dat een slok op een borrel voor de Avalanche.

Dit seizoen speelden ze drie keer tegen elkaar en alle drie de keren werd er gewonnen door Calgary met 3-2 OT, 6-5 en 5-3. Met betrekking tot de goalies staan de Avalanche er iets beter voor qua gemiddelden, maar dat is zo klein dat daar het verschil niet echt gemaakt gaat worden. Seymon Varlamov 2.87 GAA en .909 saves, Philipp Grubauer 2.64 GAA en .917 saves. Voor de Flames startte David Rittich het seizoen uitstekend 2.61 GAA en .911 saves, maar is inmiddels weer voorbijgestreefd door Mike Smith als startende doelman die scoorde 2.72 en .898, maar Smith startte juist heel slecht aan het begin van het seizoen en verbeterde zich gaandeweg.

knights- sharks

De San Jose Sharks hebben het thuisvoordeel tegen de Vegas Golden Knights, maar zal het zover komen dat er zeven wedstrijden nodig zijn? De Sharks hebben een zeer ervaren team en zoals al omschreven in het verhaal van de Golden Knights: hun beste scoorders qua punten lopen achter op wat de Sharks hebben gebracht dit seizoen. Het positieve voor de Knights zijn de betere cijfers op het gebied van de keepers. Marc-Andre Fleury scoorde 2.51 GAA met .913 saves en Malcolm Subban 2.93 GAA en .902 saves. Bij de Sharks ligt dat voor beide keepers een stukje lager. Martin Jones scoort 2.94 GAA met .896 saves en Aaron Dell 3.17 GAA met .886 saves. Ook met betrekking tot de powerplay en penalty kill scoren de Sharks iets beter. Al zeggen statistieken niet zo veel als de play-offs aanbreken.

KEEP AN EYE ON:

Bij de Calgary Flames is het vooral Johnny Gaudreau die de meeste goals heeft gescoord. Maar vlak erachter spreken Sean Monahan en Matthew Tkatchuk ook een woordje mee.

Voor de Sharks betreft het de grote groep van ervaren krachten. Brent Burns, Joe Thornton, Tomas Hertl, Logan Couture, Timo Meier en Joe Pavelski kunnen een wedstrijd naar hun hand zetten.

Vegas Golden Knights zal het moeten hebben van Marc-Andre Fleury. Als hij zijn topvorm benadert, trekt hij het team omhoog, scoort hij gemiddeld. Dan zal het doek zomaar snel kunnen vallen voor de Knights.

VOORSPELLING

De Flames – Avalanche match maakt het gelijk moeilijk. Zoals al aangegeven: de Avalanche met of zonder Mikko Rantanen scheelt een slok op een borrel.
Starten ze met Varlamov in de goal of toch met Grubauer, die gewoon betere cijfers heeft dan Varlamov? Ik gok toch dat de Avalanche de flow meenemen naar de play-offs en na zes wedstrijden een ronde door mogen.

Voor de wedstrijd Sharks – Knights voorspel ik eveneens zes wedstrijden met de winst voor de Sharks. Dit doordat Fleury bij de Knights zijn topniveau na zijn blessure niet zal halen.

Previous NHL play-offs, Dames van Oranje, Mannen van Oranje en Face-Off
Next Oranje dames bij winst op Letland op drempel van wereldtitel in IB