Ontzetting in Tampa, Winnipeg en Nashville; New York en San Jose winnen home opener


NHL PLayOffs

De eerste speeldag in de play-offs is een feit en er zijn gelijk een aantal verrassing te noteren in Tampa, Winnipeg en Nashville. Cor Machielsen, Tim Gerth en Rik Bruijnius praten jullie weer bij.

Tampa Bay Lightning – Columbus Blue Jackets 3-4

Na een 3-0 voorsprong voor Tampa Bay gaf je eigenlijk geen cent meer voor Columbus na de eerste twintig minuten. Alex Killorn, Anthony Cirelli en Yanni Gourde zetten de eerste drie goals op het bord voor de Lightning. Nick Foligno deed wat terug in de tweede periode, maar na veertig met een 3-1 achterstand de tweede pauze ingaan tegen de Presidents’ Cup houder voorspelde nog steeds weinig goeds. David Savard maakte het weer écht spannend met de 3-2 na 47 minuten. Hij onderschepte een dieptepass van Tampa in de neutrale zone, stuurde met een mooie deke de tegenstander het bos in, en schoot hoog boven Andrei Vasilevskiy binnen.

Het werd nog gekker toen Josh Anderson short handed de gelijkmaker binnen schoot, eigenlijk vanuit een onmogelijke hoek. Seth Jones zorgde ervoor dat de Amelie Arena doodstil werd toen hij de trekker overhaalde vanuit een powerplay situatie op een assist van Artemi Panarin. De Tampa Bay mannen konden zich niet meer terug knokken gezien de maar vijf schoten op het doel van Sergei Bobrovsky in de derde periode. Herladen en op naar game twee is het devies voor de mannen uit Tampa.

New York Islanders – Pittsburgh Penguins 4-3 (OT)

De Islanders, gesteund door het eigen publiek in Nassau Coliseum, kwamen steeds op een voorsprong tegen de Penguins. Pittsburgh maakte steeds gelijk, maar na de laatste goal, in overtime, was er geen weg meer terug. Kris Letang schakelde eigenhandig goalie Matt Murray uit. De verdediger duwde Matthew Barzal tegen zijn eigen goalie aan. Josh Bailey had vervolgens een leeg doel om in te mikken. Overigens scoorden de Islanders in totaal zes keer in deze wedstrijd, maar daarvan werden er twee teruggedraaid. Uiteindelijk bleek in deze wedstrijd al waar menig Penguin zich zorgen over maakte. Robin Lehner was in het Islanders-doel te sterk om veel tegen te scoren. Zolang de Penguins er zelf drie of meer tegen krijgen, wordt het moeilijk voor ze om de Islanders te verslaan.

Na twee minuten stond het al 1-0 voor de thuisploeg door een goal van Jordan EberlePhil Kessel maakte vier minuten later gelijk. Nog voor het verstrijken van de eerste periode was het Brock Nelson die de 2-1 binnen schoot. Dat was tijdens de power play. Evgeni Malkin scoorde namens de Penguins de 2-2, ook tijdens een power play. Nick Leddy en Justin Schultz bepaalde de uitslag op 3-3, waarna Bailey dus de winnende goal maakte in de vijfde minuut van de verlenging.

Positief voor de Penguins is dat Kessel weer op dreef raakt en ook Malkin heeft gescoord. Sidney Crosby, normaal altijd op dreef bij de Pens tegen de Islanders, zien we nog niet terug op het scorebord. Kortom, er valt nog winst te behalen voor Pittsburgh. Toch zal het een heel stuk beter moeten, willen de Pens een deukje in het collectief van de Islanders slaan.

Winnipeg Jets – St. Louis Blues 1-2

Voor deze twee ploegen de eerste playoff wedstrijd van dit seizoen, St.Louis Blues op bezoek bij Winnipeg Jets. Het was een zeer gelijkwaardige wedstrijd, wat geen verrassing mag heten. Beide teams eindigden het reguliere seizoen met 99 punten in de Central Division. Na dertien en halve minuut opende Patrick Laine de score op voor Winnipeg. Hij deed dit op aangeven van Bryan Little. Deze tussenstand bleef anderhalve periode op het bord staan. Er kwam na vier minuten in de derde periode echter verandering in. Op aangeven van Colton Parayko wist David Perron de gelijkmaker te scoren. Twee minuten voor tijd viel de winnende treffer, die gemaakt werd door Tyler Bozak. De assist kwam op naam van Pat Maroon. Blues-goalie Jordan Binnington pakte 24 schoten, dit was net zoveel als Jets-collega Connor Hellebuyck. Op naar game twee op vrijdag.

Nashville Predators – Dallas Stars 2-3

De eerste playoff wedstrijd tussen de nummer één van de Central Division en de nummer één wildcard ,eveneens uit de Central Division, werd gespeeld in Nashville. In de eerste periode opende captain Roman Josi de score. Dat ging met een backhand schot op aangeven van Ryan Ellis voor Nashville. Periode twee betekende dat Dallas op de powerplay langszij kwam, door een goal van Miro Heiskanen. De derde periode was voor Miro Heiskanen die nam op aangeven van Johan Klingberg ook de tweede Dallas goal voor zijn rekening.

Vier minuten later verdubbelde Matts Zucherello de voorsprong en dit op aangeven van Ben Lovejoy, Nashville liet zich niet uit het veld slaan en ging naarstig op zoek naar de aansluiting en deze kwam. Het was P.K. Subban die een pass van Bryan Boyle binnen schoot met nog zes en halve minuut op de klok. Met nog ruim twee minuten te gaan, ging goalie Pekka Rinne van het ijs voor een extra aanvaller voor Nashville. Dit bracht niet het gewenste resultaat; Dallas was bij machte om de puck uit hun verdedigingsvak te houden.

San Jose Sharks – Vegas Golden Knights 5-2

Het begon goed en pijnlijk voor Joe Pavelski. Hij scoorde de 1-0 via zijn kin op een schot van Brent Burns in de powerplay en zag zo de puck via de kin in de goal caramboleren. Dat was de enige goal in de eerste periode.

Drie goals in een tijdsbestek van anderhalve minuut zetten de stand op 3-1. Eerst was het Brent Burns ,op assist van Erik Karlsson, die de puck vanaf links bij de face-off cirkel over de schouder van Marc-Andre Fleury in de winkelhaak schoot. 45 seconden daarna was het Marc-Edouard Vlasic al met de 3-0.

Gelukkig was Marc Stone wel scherp voor de Knights, want ook binnen de minuut werd het weer wat spannender met de 3-1. Achttien seconden voor het einde van de tweede periode was het Evander Kane die een schot van Erik Karlsson vlak voor Vegas-goalie Marc André Fleury van richting veranderde. Toen was de stand na veertig minuten 4-1. Mark Stone scoorde zijn tweede goal na vijfenvijftig minuten, waarna het slotakkoord voor Thomas Hertl was met een empty netter. Een 5-2 zege voor San Jose Sharks in Game 1.

Previous Rustdag Oranje: "Morgen is dé dag voor ons; we zijn dus extra scherp!"
Next Oranje dames kunnen historie schrijven in finale tegen Polen