Oranje dames kunnen historie schrijven in finale tegen Polen


Oranje Dames WK Peking

Onze Oranje leeuwinnen staan aan de vooravond van de finale op het WK Division IB in Peking. Om 7:00 uur strijdt de ploeg van bondscoach Joep Franke tegen Polen om promotie af te dwingen naar Division IA. Dan staat Nederland voor het eerst op het één na hoogste podium.

ORANJE BIJ BESTE 16

In het recente verleden liet Theo van Gerwen, technisch directeur bij IJshockey Nederland, meerdere malen vallen dat Nederland op termijn weer wil aansluiten bij de top 16 van de wereld. Een doelstelling waarin ontvouwd werd hoe Nederland, met talentenprogramma’s bij de U12, U14 en U16 jongens, de aansluiting bij de A-landen moest gaan vinden. Inmiddels hebben de vrouwen de top-16 daadwerkelijk in zicht én binnen handbereik. Dat is misschien nog wel een grotere winst dan de wereldtitel in IB zelf; dat onze Nederlandse vrouwen (kunnen) gaan aanhaken bij de subtop van de wereld.

Oranje Dames WK Peking
Het Nederlands dames team. Op de drempel van een historische promotie

WAANZINNIG WK

Nederland keerde na twee jaar afwezigheid weer terug in Division IB, maar gold daarbij niet direct als topfavoriet. Wél waren de dames ervan overtuigd dat een medaille tot de mogelijkheden behoorde. “Er was veel vertrouwen. Dat we op dit moment voor goud gaan spelen had ook ik niet verwacht, maar mijn verwachting was wel dat we een medaille gingen pakken.” liet Zoë Barbier op de rustdag weten. Vier duels. Vier winstpartijen, waar achtereenvolgens Zuid-Korea (5-2), Kazachstan (3-1), China (4-0) en Letland (3-1) aan de Oranje zegekar gebonden werden. De voorsprong op de enig overgebleven concurrent Polen is drie punten. Zilver zit dus al in de tas, goud is nu het doel.

Oranje Dames WK Peking
Nadia Zijlstra in actie met haar defensie tegen Zuid-Korea

POLEN

Waar Nederland een verrassend sterk WK speelt, doet Polen dat ook. De ploeg eindigde vorig jaar als laatste, maar degradeerde niet. Dat had te maken met de nieuwe opzet van de A-poule, waar twee landen uit degraderen. De Poolse dames wonnen drie van hun vier duels en bogen alleen voor Zuid-Korea. Ook gastland China werd verslagen en dus is de ploeg al zeker van het zilver.

De leeuwinnen oefenden recent twee maal tegen Polen en beide duels werden in winst omgezet. Ondanks dat dit psychologisch voordeel geeft, is het geen fluit waard voor morgen qua resultaat. Feit is wel dat beide ploegen met vertrouwen aan de start verschijnen, maar Oranje twee wegen kan bewandelen die naar het goud gaan leiden. Voor de Oost-Europeanen is het echt ‘do or die’ om kampioen te worden.

Oranje Dames WK Peking
Kayleigh Hamers, rots in de branding van de Oranje defensie

LEADING THE PACK

Captain Savine Wielenga zal altijd het collectief van haar ‘troepen’ roemen. Feit is dat de 30-jarige captain een uitstekend toernooi speelt in Peking. Ze is de topscorer met zeven treffers en voert ook het point leader klassement aan met negen punten. Ze moet echter wel de Poolse Karolina Pozniewska naast zich dulden. De 28-jarige aanvalster heeft vijf goals en vier assists op de teller. Naast Pozniewska is het oppassen voor Czaplik en Wieczorek die vaak genoeg een medespeelster voor het doel zetten. Ze hebben respectievelijk vijf en vier assists gemaakt. Onze eigen Bieke van Nes scoort wellicht niet, maar is de belangrijkste aangever aan Nederlandse zijde met vijf assists dit toernooi.

Oranje Dames WK Peking
Bieke van Nes (links) bedient Marée Dijkema

Wanneer we inzoomen op de keepsters is Nadia Zijlstra ongekend sterk dit toernooi. In de drie duels die ze in actie kwam, kreeg de goalie van Capitals Leeuwarden drie goals tegen, op de 60 schoten die ze onschadelijk moest maken. Een gemiddelde van één tegentreffer tegen een save% van 95% Waar Joep Franke tegen Kazachstan koos voor Lisa Daams, is de de Slowaakse coach van de Polen, Ivan Bednar, heel consistent in zijn keuze. Martyna Sass stond alle vier de duels tussen de palen en kreeg tien tegentreffers te slikken, op de 126 schoten die er afgevuurd werden. Dat aantal schoten geeft aan dat de tegenstanders best door de defensie heen kwamen, maar slechts beperkt langs Sass.

Oranje Dames WK Peking
Savine Wielenga is topscorer en point leader op dit WK

Als Nederland het spel van de duels tegen Korea en China opnieuw op het ijs kan brengen, constant druk houdt en de kansen weet te benutten? Dan mogen we op zijn minst stellen dat onze leeuwinnen favoriet zijn om de eindzege te pakken. Maar let op; Polen liet tegen China zien dodelijk efficiënt te zijn op de power play; het noteerde drie treffers in overtal tegen de Aziaten. Oranje kan echter vertrouwen op een 90% penalty kill, maar weet ook dat de power play van Polen veel effectiever is (28,6% vs 22,2%).

GOUD OF ZILVER

# Team GP W L OTW OTL +/- PTS
1 Nederland 4 4 0 0 0 +11 12
2 Polen 4 3 1 0 0 +3 9
3 China 4 2 2 0 0 +1 6
4 Zuid-Korea 4 2 2 0 0 -1 6
5 Letland 4 0 3 1 0 -5 2
6 Kazachstan 4 0 3 0 1 -9 1

Dat is de enige vraag van de finale van morgen. Nederland heeft de beste papieren, omdat het drie punten voorsprong heeft op de Polen. Er zijn drie opties:

1) Als Nederland wint in reguliere speeltijd, pakt het goud

2) Als het duel naar overtime of shootouts moet, ongeacht of Nederland dan wint of verliest, dan is het goud voor Oranje

3) Als Polen in reguliere tijd van Nederland wint, dan is het goud voor de Poolse dames en breekt het alle Nederlandse harten met zilver.

Oranje Dames WK Peking

Oranje begint in ieder geval als (top)favoriet aan de finale tegen Polen. En dat vertrouwen is terecht; onze dames hebben een unieke kans om een kroon op dit WK te zetten die ongekend is. Bij het behalen van de titel in IB zal de ploeg van Oranje voor het eerst in Division IA terechtkomen in de historie van het vrouwenijshockey. Het behoort dan bij de beste zestien landen van de wereld. Het speelt dan in ieder geval tegen Zweden en Frankrijk. Stel je eens voor: Nederland – Zweden… Nou goed, laten we reëel blijven en eerst met zijn allen achter onze leeuwinnen gaan staan.

Live meekijken kan via DE FACEBOOK PAGINA van de Nederlandse vrouwen zelf. Dankzij back-up goalie Emma Fondse zijn er in ieder geval beelden te zien van de finale. En daar zie je de kracht van dit team: iedereen, maar dan ook iedereen, draagt bij aan het succes van dit vrouwenteam. Hoe groot of klein dat ook is. Let’s go ladies, zet hem op, trots zijn we al!

Previous Ontzetting in Tampa, Winnipeg en Nashville; New York en San Jose winnen home opener
Next Tilburg Trappers moet oppassen voor gevaarlijk Herner EV