Tilburg Trappers moet oppassen voor gevaarlijk Herner EV

'Feest van herkenning' in de halve finale

Tilburg Trappers gaat het in de halve finale van de Oberliga play-offs opnemen tegen het bekende Herner EV. Barend Hoogteijling zet een aantal dingen op een rijtje.

Eerste play-off ontmoeting Trappers en Herne

Nooit eerder speelden Tilburg Trappers en Herner EV tegen elkaar in de play-offs. Het zijn, omdat ze beide uitkomen in de Oberliga Nord, natuurlijk geen vreemden voor elkaar. In de voorbije vier seizoenen stonden de twee veertien keer in competitieverband tegenover elkaar. Trappers wist tien keer met een overwinning van het ijs te stappen en Herne deed dat vier keer. Daarvan was één overwinning na overtime en één overwinning na shoot-outs.

Eerste Oberliga overwinning Trappers

De allereerste zege in het Oberliga-bestaan van Trappers werd op 27 september 2015 behaald in en tegen Herne. De ploeg van coach Bo Subr kon toen met een 1-5 overwinning tevreden terug naar Tilburg.

Drie kampioenschappen voor de Tilburgers en dertien onderlinge ontmoetingen later staan de twee sportieve rivalen weer tegenover elkaar in een play-off serie.

Een oud Trappers speler bij Herne

Niet alleen de ploegen zijn bekenden van elkaar, ook ijshockeyen bij Herne een aantal spelers waar Trappers een ‘speciale’ band mee heeft. Uiteraard oud-Trappers speler Brad Snetsinger. De Canadese import van Herne die in het seizoen 2014-2015 21 wedstrijden speelde voor de Brabantse ploeg (13 goals, 23 assists).

Brad Snetsinger
Brad Snetsinger in zijn eerste wedstrijd voor Tilburg Trappers, de bekerfinale tegen Unis Flyers Heerenveen (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

In het eerste Oberliga seizoen van de Tilburgers (2015-2016) kwam Snetsinger uit voor Icefighters Leipzig. Inmiddels is de bebaarde Canadees aan zijn derde seizoen bezig bij Herne. Met 22 goals en 44 assists is hij topscorer van de ploeg in het reguliere seizoen, waarin hij slechts één wedstrijd miste. In de play-offs staat de teller na zes wedstrijden op elf punten (vijf goals, zes assists).

“So we meet again, Mr. Linda”

In de allereerste Oberliga wedstrijd van Tilburg Trappers zag een met 1500 toeschouwers gevuld Stappegoor een goalie bij Neuwied Bären, die bijna alle schoten die op hem werden afgevuurd wist te stoppen. Zijn naam: Björn Linda.

Björn Linda - Neuwied Bären
Björn Linda spelend voor Neuwied Bären (Foto: Rhein Zeitung)

Inderdaad een goalie die Trappers nog vaak zou gaan tegenkomen. Nadat Neuwied (dat de betreffende wedstrijd met 1-4 won) niet uitkwam in de Oberliga in het daaropvolgende seizoen, ging Linda bij EHC Waldkraiburg in de Oberliga Süd spelen. In dat seizoen kreeg Linda geen enkele Tilburgse puck te verwerken, omdat de ploegen elkaar niet in de play-offs troffen (Waldkraiburg behaalde de play-offs niet). Vorig seizoen stond de goalie weer onder contract in de Oberliga Nord en verdedigde het doel van Hannover Scorpions. In de halve finales die Trappers en Scorpions met elkaar uitvochten was Linda één van de uitblinkers. Hij wist zijn ploeg meerdere malen in de race te houden in een bloedstollende best-of-five serie, die in het maximale aantal wedstrijden werd uitgevochten.

Aan het begin van het seizoen leek Trappers gevrijwaard te zijn van Linda toen hij een contract tekende bij het vorig jaar naar de DEL2 gepromoveerde Deggendorf. Na negen wedstrijden te hebben gespeeld bij de Zuid-Duitse ploeg maakte hij begin december de overstap naar Herne. En zo komen de Tilburgers Linda dus weer, net zoals vorig jaar, tegen in de halve finale.

Ervaren tweede import

Maar Herne is natuurlijk meer dan één import en een goalie. Zo is er nog een import. Patrick Asselin is de tweede import en heeft ervaring in de DEL2 en op het hoogste niveau in Denemarken en Groot-Brittanië. In de EIHL werd hij met Cardiff Devils vorig jaar kampioen van de Grand-Final. In de huidige play-offs heeft Asselin, net zoals Snetsinger, elf punten (zeven goals, vier assists). Topscorer in de play-offs voor Herne is Nils Liesegang met dertien punten (twee goals, elf assists).

Verdediger met DEL-ervaring

De speler met de meeste ervaring op hoog niveau is Maik Klingsporn. De bij Dusseldorfer EG opgeleide 25-jarige speelde tussen 2012 en 2014 voor DEG zeventig wedstrijden in de DEL. Verder speelde hij ook nog voor twee andere Ruhrgebied-ploegen. Zo zagen we hem ook in het shirt van Moskitos Essen en Duisburg Füchse spelen tegen Trappers. De verdediger speelt nu voor het tweede seizoen in het groen-rood van Herne.

Jonge selectie

Herne is een redelijk jong team, zeker in vergelijking met andere Oberliga Nord teams. In de vier eerder gespeelde wedstrijden dit seizoen was de gemiddelde leeftijd van de spelers 25,1 jaar. (Herne heeft jongere spelers in de selectie, maar die stonden niet op de sheet in de wedstrijden tegen de Tilburgers.) Alleen Duisburg, Harzer Falken en Hamburg speelden met een jongere selectie tegen Trappers. De selectie van Trappers is gemiddeld 24,1 jaar.

Herne dit seizoen

In de Oberliga Nord eindigde Herne als zesde. In de eerste ronde van de play-offs moest het daarom aantreden tegen het in de Oberliga Süd als derde geëindigde, Eisbären Regensburg. Hierin verraste Herne door met een ‘clean sweep’ door te gaan naar de kwartfinale. In de kwartfinale was Peiting, dat als eerste eindigde in de Oberliga Süd, de tegenstander. Ook met deze Zuid-Duitse ploeg werd in drie duels afgerekend.

In de competitie werden van de laatste vijf wedstrijden maar twee gewonnen. In de play-offs ging het tot nu toe een stuk beter door zes opeenvolgende wedstrijden te winnen. Hiermee is Herne ook de enige ploeg die in slechts zes wedstrijden is doorgedrongen naar de halve finales.

Hierin treft het dus Trappers. De Tilburgers werden eerste in de Oberliga Nord en met de uitschakeling van Peiting is de ploeg nu de hoogst gerangschikte ploeg in de play-offs. De Tilburgers hadden zeven wedstrijden nodig om de halve finales te behalen.

Wie zijn er hot bij Tilburg?

Aanvoerder Ivy van den Heuvel is met elf punten (drie goals, acht assists) topscorer bij de Tilburgers. Mitch Bruijsten (één goal, negen assists) en Danny Stempher (vier goals, vijf assists) volgen hem op de voet. Samen met Max Hermens en Nardo Nagtzaam is Stempher ook degene die het vaakst weet te scoren. Alle drie scoorden zij in deze play-offs inmiddels vier keer.

Ivy van den Heuvel
Ivy van den Heuvel die de puck op goalie Linda afvuurt (Foto: Arie Leeuwesteijn)

Trappers en Herne gaan gelijk op in de play-offs

Op papier trof Herne in de play-offs sterkere tegenstanders dan de Tilburgse ploeg. Toch zijn een aantal cijfers redelijk gelijkwaardig.

Herne wist in de eerste ronde vijftien keer te scoren en kreeg vijf tegendoelpunten te verwerken. Trappers scoorde tegen Lindau Islanders zestien keer en incasseerde acht tegengoals.

In de kwartfinale wist Herne wederom vijftien goals te produceren. Het moest nu zelf elf keer de puck uit het eigen net vissen. Tegen Selber Wölfe wist Tilburg Trappers zeventien keer tot scoren te komen, terwijl het zelf zeven goals moest incasseren.

Ook met de powerplays zijn de cijfers van beide ploegen enigszins vergelijkbaar. Trappers stond 27 keer met een man meer op het ijs en wist daarin negen keer te scoren (33,3%). De komende Duitse opponent had 25 keer een powerplay situatie, waarin het acht keer het net van de tegenstander liet bollen (32,0%).

Penalty-kill een Tilburgse specialiteit

In de penalty-kill is Trappers heer en meester tijdens deze play-offs. Het hoefde maar één goal te incasseren uit 23 situaties met een man minder op het ijs (95,7%). Herne stond negentien keer met een man minder op het ijs en daarin wist de tegenstander vier keer te scoren (79,0%).

Gemiddeld 2500 toeschouwers

Nog een statistiek waarin de ploegen aan elkaar gewaagd zijn: de toeschouwersaantallen. Doordat het in beide vorige rondes aan een hogergeplaatste tegenstander was gekoppeld en men alle wedstrijden wist te winnen, speelde Herne maar twee thuiswedstrijden. Gemiddeld kwamen er 2504 naar de Hannibal-Arena. Trappers speelde zijn vier thuiswedstrijden voor gemiddeld 2493 toeschouwers.

Eerdere ontmoetingen dit seizoen

Eerder dit seizoen troffen de ploegen elkaar vier keer. Eind september werd in Tilburg met 9-3 gewonnen door Trappers. Half december wist Herne hun thuiswedstrijd na overtime met 6-5 te winnen. In Tilburg was het twaalf dagen later weer Trappers dat met 6-3 de sterkste was. Met de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen werd Herne in eigen huis voor de derde keer dit seizoen verslagen door Trappers. De eindstand was 1-5.

Voorspelling

Gezien de stand in de Oberliga Nord en de onderlinge resultaten eerder dit seizoen, is Tilburg Trappers uiteraard favoriet. Als regerend en drievoudig Oberliga kampioen is het dat natuurlijk ook aan zijn stand verplicht. Herne is echter in een play-off modus terecht gekomen. Oberliga Süd sterke tegenstanders werden in drie wedstrijden opzij gezet. De thuiswedstrijd tegen Peiting werd ternauwernood in overtime gewonnen. Maar het enige resultaat dat telt is dàt er is gewonnen. In de derde wedstrijd in en tegen Peiting stond Herne na 32 minuten 4-1 achter. Er werd uiteindelijk met 4-6 gewonnen!

Herne is dus een gevaarlijke tegenstander gebleken voor de Zuid-Duitse topteams. In tegenstelling tot Regensburg en Peiting, is de ploeg van Bo Subr bekend met het spel van Herne. Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook voor Herne, dat Trappers als zijn broekzak kent. Toch moet Trappers deze serie kunnen winnen.

Tilburg Trappers wint in Herne
Tilburg Trappers wint, in Herne, zijn eerste Oberliga wedstrijd. Voor bezoekers van het uitvak in Herne een herkenbaar beeld: de netten (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

 

Previous Oranje dames kunnen historie schrijven in finale tegen Polen
Next Washington goed van start, Calgary shutout en Toronto wint bij angstgegner