Nederland U18 barst van het vertrouwen na prima start op het WK


Nederland U18

Nederland U18 is prima gestart aan het WK Division IIB in Belgrado. Maandag werden de Belgen met 4-2 geklopt, gisteren ging Australië –vorig seizoen actief in IIA- met 2-1 aan de zegekar. Ed Versteeve ging in gesprek met Goalie Jowin Ansems en verdediger Ernesto Klem over de eerste twee dagen en de vooruitzichten voor de rest van het toernooi.

EERSTE DUEL CRUCIAAL

“In de eerste wedstrijd tegen België waren we niet scherp genoeg, we hadden onze kansen maar maakten ze niet af.” zegt Ansems, die bij Iserlohn Roosters speelt. “Het speelt ook mee dat het de eerste wedstrijd is en dat is vaak de lastigste pot. Alles is anders; ander ijs, andere ijsbaan, andere omgeving. We hebben ons er goed doorheen geworsteld en een goed resultaat neergezet, vind ik.” zegt de pas 15-jarige doelman die voorheen zijn kunsten bij Trappers vertoonde.

Nederland U18 België U19

Klem valt zijn maatje bij. “Wij wisten vantevoren dat de eerste wedstrijd altijd cruciaal is op een WK. Onze eerste tegenstander was België en ik merkte dat wij nog even wat energie en scherpte moesten zoeken. België is een ploeg waar wij al tegen gespeeld hadden in oefenwedstrijden en daarom ook van moesten winnen. De overwinning gaf dus ook een goed gevoel aan de ploeg om dit toernooi op door te pakken.”

AUSTRALIË ANDERE KOEK

“Australië was een sterkere tegenstander en wij wisten dat het een tandje harder moest dan de eerste wedstrijd.” vervolgt de verdediger. De eerste periode speelden wij niet het spel dat wij moesten spelen. Hierdoor creëerden wij problemen voor onszelf met wat straffen. De tweede periode was heel anders en kwamen we prima de kleedkamer uit. Iedereen wou voor elkaar vechten en strijden en we beloonden ons ook met de voorsprong die wij over de streep trokken.”

Jowin Ansems Nederland U18

Ook Ansems spreekt over een een taaiere tweede opponent. “We waren in de eerste periode niet wakker, we stonden onder druk en hadden geen rust in ons spel. In de tweede periode waren we er weer goed bij en speelden we heel goed. Er heerste ook een goede, positieve stemming. De voorsprong was ook terecht. De derde periode speelden we verder zoals in de tweede, alleen de laatste fase stonden we onder druk. Ik was tevreden met het resultaat.” lacht ‘der Torwart’

ZWAARSTE DUELS KOMEN NOG

Alhoewel de start met zes uit twee uitstekend te noemen is, weten beide heren maar al te goed dat Nederland er nog lang niet is. Servië, China en Kroatië doemen nog op als tegenstander. “Ik denk dat Servië de zwaarste wedstrijd gaat worden. Iedereen kan van iedereen winnen op dit toernooi, maar zij hebben natuurlijk het thuisvoordeel tijdens dit WK. Dat geeft vaak een enorme boost aan een team” zegt Ansems

Flyers-verdediger Klem deelt de mening dat het nog zwaar zal worden, maar gaat wél uit van de eigen kracht. “Na twee speelrondes zijn er drie teams die beide wedstrijden hebben gewonnen. Servie en China zijn met ons in de race voor een zo goed mogelijk resultaat met een 100% score op zak. Beide ploegen komen we nog tegen. Ik verwacht twee sterke, hard werkende teams, maar kwalitatief niet beter dan wij. Als wij ons eigen spel blijven spelen, kunnen wij zeker de strijd aan gaan met deze teams voor de gouden plak.” zo klinkt het vastberaden

Ernesto Klem Nederland U18
Foto: Chantal Zwamborn

DOELSTELLING

Beide mannen genieten van het WK, maar hebben natuurlijk ook doelstellingen. Ansems vertelt waar hij voor zichzelf altijd op let. “Mijn doelstelling voor het toernooi met de ploeg is natuurlijk goud halen. Voor mezelf wil ik beslissend zijn voor het team. Mijn focus ligt altijd op de volgende actie, die moet goed zijn. Daarna weer naar de volgende. Het is belangrijk altijd gefocust te blijven en niet te veel vooruit te denken”

Ook Klem is hongerig naar eremetaal in Belgrado. “Voor mij persoonlijk telt alleen de eerste plaats. Ik denk dat we na de eerste twee speeldagen er best in mogen geloven. Maar! We zullen hard moeten blijven werken en ons eigen spel spelen. Dan hoop ik dat we met een goed gevoel naar huis kunnen. En met goud natuurlijk!”

Morgen hervatten onze jonge Oranje mannen het toernooi met het duel tegen Servië, dat geldt als één van de favorieten. Om 20:00 uur klettert de puck in de Pionir Ice Rink op het ijs.

Previous WK U18: België flink, maar nog zonder punten
Next Herentals heeft nog één zege nodig na ruime winst in Heerenveen