WK U18: België flink, maar nog zonder punten

Doelpunten België nog niet beloond

Nederland U18 België U19

Strijd om het behoud

Net als Oranje U18 is ook Team Belgium in Servië zijn WK U18 aan het betwisten. Daar waar Oranje strijdt met Servië en Kroatië om de gouden plak en het daarbij horende promotieticket, vecht België om het behoud in Divisie II, Groep B. Vorig jaar behaalde een sterke lichting de promotie en deze was verdiend. Ondertussen is het gros van die spelersgroep doorgegroeid naar de U20 en werden alweer heel wat jonge knapen geselecteerd om ervaring op te doen en om het behoud trachten te verzekeren. U18 bondscoach Philippe Cools weet als geen ander dat het een uitdaging wordt, anderzijds wil hij natuurlijk ook de jongens ervaring laten opdoen.

Toekomstgerichte selectie

Deze selectie heeft zeker toekomst; twee op de drie jongens in dit team kunnen er volgend jaar weer bij zijn op het WK U18. Jongens als Jaron Blomme, Josse Dens, Axl van Gorp, Rune Vuerinckx en Scott Verhaegen zijn amper zestien jaar. Daarnaast hebben al een aantal spelers van het BeNe League niveau geproefd en brengen deze ervaring ook mee in deze spelersgroep. Jonge mannen als Wannes Moons, Jonas Steeno, Chad Piccart, Mick Op de Beeck en Jef Van de Bosch verzamelden al speelminuten in hun BeNe team. Verder zijn Sasha Emonts-Pohl, Julien de Vriendt, Boris Adriaenssens, Gabin Balhan, Thijs Branckaerts en Senne Schrickx titularissen in hun Divisie 1-clubteam. En ook bij deze U18-selectie huizen enkele “legionairs”; jongens die in het buitenland hun opleiding vervolmaken ; zo speelt goalie Ignace Van Noten in Oostenrijk en de heren Noah Camus en Lucas Boni in de Franse Alpen.

Burenstrijd zonder puntengewin

Foto : IIHF

In de openingswedstrijd tegen toernooifavoriet Nederland was het werken voor België. Met een schoten-verhouding van 20 tegen 45, was het duidelijk dat Oranje het beste van het spel had. Een rake individuele actie van Gabin Balhan werd puik tegen de netten afgerond. Na veertig minuten stond het altijd nog maar 1-2 ; alles kon nog. Het team rond goalie Van Noten moest in de slotperiode echter twee tegentreffers incasseren. Zelf kon Team Belgium, alweer via Luikenaar Balhan, nog één keer uithalen. Hard gewerkt en 2-4 verloren was het verdict.

China met sterke eindspurt

Tegen China begonnen de jonge leeuwen erg flink. Halfweg de openingsperiode scoorde Jonas Steeno op powerplay en op aangeven van Kempenaar Piccart. Met bijna vijftien minuten op de klok, en weer met een mannetje meer op het ijs, piloteerden Senne Schrickx en Wannes Moons de puck naar voren. Boris Adriaenssens tikte de puck binnen en verdubbelde de voorsprong. China bleef pressen en duwde door naar 3-2 na een goed half uur spelen. Matteo Vandezande reageerde prompt met de gelijkmaker. Net voor de tweede dweilpauze schoot Noah Camus, op aangeven van Luikenaar Emonts-Pohl en Trappers-belofte Steeno, Team Belgium weer op voorsprong. In de slotperiode trok China alle registers open, scoorde drie maal op rij en liet het Belgisch team geen punt.

Spelen, scoren en punten

Dit jonge Belgische team heeft twee verdienstelijke wedstrijden gespeeld. Als je zes maal kan scoren, kan je punten pakken. En dat zal de opdracht blijven om het behoud te kunnen verzekeren. Wetende dat op de slotdag het gastland en promotiekandiaat Servië op de affiche staat, zal het zaak zijn om tijdens de volgende twee wedstrijden punten binnen te halen. Donderdagnamiddag te beginnen met het duel tegen Kroatië. Traditioneel een beladen wedstrijd tegen een hardnekkig opzittende tegenstrever. Maar als je zag hoe Kroatië onderuit ging tegen China hebben deze Belgen zeker hun kans.

Previous Hollandse junioren overleven straffen en rekenen af met Australië
Next Nederland U18 barst van het vertrouwen na prima start op het WK