Strategisch plan Herentals laat Liège kansloos in Frozen Final


Foto: Kurt Tops

Zaterdagavond 10 februari een volgepakt Netepark, opzwepende muziek, mist op de baan, de finale van de Frozen Final tussen Herentals en Liège de aartsrivalen van het Belgische IJshockey. HYC baalde van de afgelopen twee edities dat de Bulldogs de betere waren. Dus werd er een strategisch plan bedacht om de Walen te verslaan. En dat lukte.

LEES OOK: ‘Young guns Herentals willen bekerhegemonie Liège doorbreken’

Heylen Vastgoed HYC Herentals – Bulldogs de Liège 5-1

Het strategisch plan bedacht door coaches Vincent Morgan en Nils Vroemans werd door het team van Herentals tot in de perfectie uitgevoerd. Behoudens een gedeelte in de twee periode dat Liège de bovenliggende partij was. Werd het spel van Liège door de vroege forechecking van HYC zo onder druk gezet. Dat men zelden goed onder de druk kon uitkomen. Vooral in de eerste periode die eigenlijk na 25 minuten al voorbij was omdat er niet gefloten werd voor penalties. Hooguit drie off-sides en een puck over de boarding. Complimenten aan team stripes zo hoor je een finale te fluiten. HYC pakte in de eerste periode een voorsprong van 2-0 door goals van Roope Niskanen en Mitch Morgan die scoorde tussen minuut acht en elf.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Kurt Tops

De tweede periode startte wat beter voor Liège maar HYC goalie Andrew Masters gaf weinig rebounds weg toen Liège op de powerplay was. De druk op het doel van Herentals kon door de Bulldogs niet worden opgevoerd. Aangezien na de penalty voor HYC de Bulldogs zelf in de ‘SIn Bin’ terecht kwamen. En daar wist Chad Piccart dan weer van te profiteren. Alexander Vasilyev gaf een breedte pass op Mitch Morgan en die gaf nog een pass op Piccart die dicht bij de goal stond en die hoefde maar een klein tikkie te geven om zo in het lege doel te scoren want Bulldogs goalie Troy Passingham verwachtte een schot van Morgan en dekte daarom de korte hoek af. Toch wist ook Liège op het scorebord te komen.

Comeback Liège?

Nadat halverwege de wedstrijd Jacques de Ceuster en Loris Darques adressen hadden uitgewisseld voor de kerstkaarten. Kon Frank Neven de Walen op het scorebord zetten. Een duel aan de boarding werd gewonnen door Bryan Kolodziejczyk. Waarna Levi Smeets de breedtepass gaf op Neven. En die kon met een hard schot in de bovenhoek scoren. Er vielen nog wat straffen over en weer maar de penalty kill van beide teams deed zijn werk goed.

Het werd geen comeback van Liège nadat Jacques de Ceuster, die eigenlijk synoniem stond voor de strijd en inzet van Herentals. In minuut 47 een hard schot blokte met zijn been en de Ceuster ging zelf achter de puck aan. En wist met een geplaatst schot de 4-1 te maken. Een empty netter door captain Mitch Morgan in de slotfase betekende de eindstand 5-1 en het feest kon beginnen op het Netepark.

Foto: Kurt Tops
Previous 'Young guns Herentals willen bekerhegemonie Liège doorbreken'
Next Heerenveen verslaat Geleen met 4-1, thuisvoordeel Eaters halve finale landskampioenschap